Barbara Nagode Ambrož. Plesalci niso blago, so ljudje v vsej svoji občutljivosti in tako jih moramo tudi obravnavati.

Barbara Nagode Ambrož (foto: Lea Slapar)

Pogovor s plesno trenerko, ki je posnela video s sporočilom za vse plesalce.

Barbara Nagode Ambrož je mednarodno priznana plesna trenerka, raziskovalka plesa in avtorica knjige Nazaj h koreninam. V tem času je posnela video, ki nosi sporočilo za vse plesalce in se v slovenskem jeziku glasi takole: “Dragi plesalci, tukaj je sporočilce za vas. Predpis ‘Ostani doma’ je vplival in še vedno vpliva na vse nas in brez dvoma bomo iz te situacije izstopili drugačni, spremenjeni … Nikoli ne bo več tako, kot je bilo. Kljub vsemu vsako stisko lahko vidimo kot problem ali kot izziv. Čas je, da sprejmete ta izziv in se zavzamete, da bo vsak vas dan smiseln. Priložnosti čakajo na vas. Zdaj je pravi čas, da izboljšate svoje fizične sposobnosti, kot so moč, gibljivost, ravnotežje, koordinacija. Dobro skrbite za svoje telo, prav tako za svojega duha. Sama dneve preživljam lepo, večinoma v naravi, kjer na dolgih sprehodih po gozdu občudujem njeno lepoto. Preostanek časa pišem, pišem za vas. Globoko v sebi vsi nosimo pogum, zato lahko obvladujemo tudi strah, ki ga morda občutimo te dni. Trenutna situacija nam je ponudila izjemno priložnost, da osvetlimo in sprevidimo ter mnogo bolje razumemo, kaj je nam osebno resnično pomembno, naše vrednote, naša prepričanja … Kako želimo živeti svoje življenje zdaj in v prihodnje? Zdaj je pravi čas za ponovno samoodkritje vse lepote, ki jo nosite v sebi in jo lahko prikličete na plan. Želim vam le najboljše, ostanite zdravi in varni.”

Ostanite povezani, sporočilo Barbare Nagode Ambrož

Sicer pa je Barbaro ujela izolacija doma v Ljubljani sredi priprav na državna prvenstva v latinskoameriških plesih, pri nas in v sosednjih državah bi se morala odvijati v marcu. “Seveda so bila vsa odpovedana in do nadaljnjega prestavljena. V svojem poklicu individualno delo, delavnice, seminarje in tekmovanja načrtujem za šest do dvanajst mesecev vnaprej. Trenutno se še ne ve, kdaj bomo lahko vsaj delno nadaljevali z delom. Ta mesec je izšel prevod moje knjige ‘Back to the Roots’ v kitajščino. Načrtovali smo posebno svečanost ob izidu, ki naj bi potekala na Beijing Dance Academy v maju, vendar bomo morali tudi to preložiti. Podobno se je zgodilo z ruskim prevodom, knjiga je izšla v začetku tega koledarskega leta, kdaj bomo lahko izvedli posebno prezentacijo in novinarsko konferenco, še ne vemo. Verjetno bodo morali to storiti brez moje prisotnosti ali pa počakati na prvi večji plesni dogodek v Moskvi,” mi je povedala Barbara pred nekaj dnevi. Prenašanje samoizolacije zanjo tudi ni nobena težava.

Barbarina knjiga Nazaj h koreninam je prevedena v kitajski in …


“Samoizolacijo dobro prenašam, ker sem navajena živeti sama. Skrbim za tri starejše ljudi v našem bloku, grem po nakupih zanje, za enega občasno tudi kaj skuham, ker je gospod že precej star in živi sam, v Ljubljani pa nima sorodnikov. Vsak dan hodim v gozd, začela sem se učiti kitajsko. Tudi pisanje člankov, ki jih objavljam na svoji spletni strani (http://www.barbara.dance), mi vzame kar precej časa. Posadila sem dišavnice na balkonu, dnevi so zdaj ravno prav dolgi.”

… ruski jezik.

Barbara je seveda tudi v stiku s svojimi varovanci oziroma plesalci. “S plesalci sem precej v stiku, online pa delam samo s parom, kateremu sem ‘coach’. Miha Žerjav in Laura Karcagi sta Slovenijo zapustila že 12. marca, živita v Budimpešti. Naše delo poteka normalno naprej, izdelali smo natančen plan, ki ga redno verificiramo in dograjujemo.”

Miha Žerjav in Laura Karcagi plešeta za Madžarsko

Kakšen pa bo svet po koroni? “Svet je, takšen, kot je, lep … Kaj nas bo ta situacija naučila, je odvisno od vsakega posameznika. Časa za razmislek imamo dovolj. Želim si, da bi bili bolj povezani, spoštljivi in predvsem ozaveščeni v vseh pogledih. Želim si, da bi bil fokus samo ples in izgradnja kvalitete, da bi odpadle vse nepotrebne politične igre in lobiranja, da bi bili plesalci korektno ovrednoteni kot tekmovalci in ne sredstvo v rokah v preteklosti prepožrešnega plesnega trga. Plesalci niso blago, so ljudje v vsej svoji občutljivosti in tako jih moramo tudi obravnavati. Potrebno jim je zagotavljati najboljše možno strokovno vodstvo in objektivno analiziranje in vrednotenje njihovega razvoja.
Moje življenje se po izolaciji ne bo bistveno spremenilo, še naprej bom delala vse, kar me bogati in izgrajuje.”

Koga pa bo Barbara najprej objela? “Sigurno pa se bom najprej srečala in objela s svojo družino (sin z družino namreč živi v Srbiji), prijatelji in plesalci, ki so moji redni učenci.”