Roman Urek aka Moomy ThePotion in njegov alter ego

Roman Urek v plesni akciji (foto: Andrej Komac)

Pogovor s hiphoperjem, ki pripravlja oddajo z namenom informirati o kulturi hip-hopa.

Roman, pozdravljen, in predvidevam, da je za tabo že prva oddaja o hip-hop kulturi, imenovana ‘Exploring the roots an A-talks’. In zdajle se bova dogovorila, da vse lepo po slovensko razložiš, za kakšno oddajo gre, čemu je namenjena in predvsem, kaj želiš z njo doseči, ker berem v podnaslovu, da želite informirati o hip-hopu? A ne vemo že vsega?
Lep pozdrav, Barbra, zamisel za oddajo je v bistvu že dokaj stara in imamo kar nekaj različic le-te, zdi se nam, da je ples še premalo prikazan v medijskem prostoru. Sicer pa je oddaja namenjena raziskovanju korenin kulture hip-hopa, in sicer bodo na to tematiko primerni tudi gostje. Prvi bo z nami pionir iz zahodnega dela, Cmack Karim, iz skupine Soul Brothers, in sicer 26. 4 na facebook strani Back 2 SQL JAM. Nato se bomo selili na vzhod, kjer se je vse tudi začelo, začinili z domačimi gosti, vsega pa res še ne morem razkriti …

Avtor nisi sam. Kdo ste kreativna ekipa in kako ste se našli?
Nekako smo se odločili, da bomo to promovirali skozi skupinsko ime, zdaj že staro več kot deset let, Abismo Crew. S sestro Vesno Urek in Tino Božič smo skupaj že od vsega začetka te skupine, in tudi sama zamisel je stara vsaj pet let, vendar prej ni bilo možnosti ali pa ni bilo dovolj velike želje za samo izpeljavo.


Kako je šlo prvič, ste zadovoljni? In kaj pripravljate za prihodnjo nedeljo, saj bo to tedenski dogodek, kajne?
Prva oddaja, iskreno povedano, je bila test in napoved za prvi pravi intervju, prvi gost bo Karim Evans aka Cmack, član skupine The Soul Brothers. Pionir hip-hop plesa na zahodni strani in eden od ustanoviteljev freestyle gibanja.

Roman je bil gost oddaje Parada plesa, ko se je znova preselil v Žirovnico. (Foto: Lea Slapar)

Že nekaj časa pa nisi več Roman, ampak imaš vzdevek Moomy ThePotion. Kaj to pomeni, razsvetli mene in moje bralce?
Ja, res je, toda naj razložim, ni namen spreminjanje imena, amapk sem samo poimenoval svoj plesni alter ego in ga poskušam tako tudi opravljati. Moomy pa izvira prav tako iz pogovora s starši, kajti ko sem bil premlad, da bi lahko izgovoril črko r in se nisem znal poklicati Romi, kot so me moji starši, sem si rekel Momi, skratka tako sem sam prvič izrekel svoje ime. Ostale spremembe pa še sledijo, saj so tako ali tako vsi navajeni, da se iz leta v leto marsikaj spremeni (smeh).
Sodi ime tudi k tvoji kulturi in kulturi hip-hopa?
Ime gledam zgolj skozi umetniško uprizarjanje sebe, družine in crewa.

Abismo Crew (foto: Little Shao)

Ne spomnim se, če si bil tudi ti eden tistih, ki je skočil v zrak ob napovedi študija hip-hopa na Akademiji za ples. Pravite, da se hip-hopa ne študira, ampak se ga živi. Tudi v Sloveniji? Razloži nam, prosim, svoj pogled?
Nisem ne vem kako skočil v ‘luft’, to, da se ljudje lotijo samozavestno stroke, ki je še niso srečali v življenju, ni nič narobe, tudi jaz sem se je, pred dobrimi desetimi leti. Sicer sem zagovornik za akademijo, potrebujemo take ustanove, ampak ne razumem, kako se lahko zgradi taka stvar brez vsebine. Kajti mi želimo s tem povedati, da je nemogoče predavati o kulturi, učiti plese brez znanja in vsebine. Zdaj, ko berem te stavke, se zdi kar logično, kajne?

Zdaj si znova že nekaj časa Žirovničan, kajne? Kje plešeš, koga učiš in kaj učiš?
Jaz sem vse življenje že Kašar (prebivalec Žirovnice, op. u.) (smeh). Lepa vasica pod visoko goro Stol. Poleg plesa počnem ogromno drugih stvari, kot sta produkcija, organizacija, aja, redna služba (smeh). Sicer pa se bolj ali manj ukvarjam bolj individualno s posamezniki.

Zdajle smo še vedno v samoizolaciji, pa prosim, napiši, kako jo doživljaš, se je zate zelo veliko spremenilo ali prav nič? Deluješ tudi ti online s klasi?
Če sem iskren, je bila pavza kar nujno potrebna, sicer ne zame, temveč za samo naravo.
Veliko delam stvari, za katere prej nisem imel časa, kot tudi npr. primer oddajo A-talks.
Misliš, da bo svet kaj drugačen po koronavirusu, se bomo ljudje kaj iz tega naučili ali bomo znova štartali s prvo ‘brzino’?
Mislim, da se bomo nekatere stvari že prisiljeni naučiti, spremembe so že več kot očitne. Srčno si želim, da se bomo kot družba razvili v tem času.

(foto: Andrej Komac)

Tvoja sestra Vesna pa se je odločila, da odide živet in delat v London, kajne? Z njo bom naredila intervju v prihodnjih dneh, me pa zanima, zakaj ji nisi sledil oz. zakaj te tujina mogoče ne mika?
Ja, to je tudi pri meni zadnja leta kar polemika. Imam neke vizije, ki jih želim doseči na domačih tleh, za naše ljudi v kulturi, ki jo živimo, saj nas je ogromno, ki bi s tem lahko zgradili lepo in pristno prihodnost.
Boš imel kakšnega varovanca letos na državnem prvenstvu, če se bo le-to zgodilo, ali pa mogoče na kakšnem drugem tekmovanju, festivalu? Je to še vedno atrakcija ali pa samo dolgočasna akcija?
Hm, mogoče pa res pridem kaj pogledat … Bomo videli … Glede varovancev ne vem, ker so že dovolj stari, ta mlade pa tudi le-ti ‘porihtajo’. Sicer pa v sklopu Festeelvala na Jesenicah pripravljamo tretjo edicijo Back 2 SQL jama, vendar nismo prepričani, ali bo mogoča izpeljava to leto. Definitivno pa bomo to akcijo peljali naprej.
Hvala in ostani zdrav ter vesel še naprej.