Robi Grmek. Edini, ki je letos organiziral plesanje maturantske četvorke!

Bravo za novomeške maturante

Pogovor z Robijem Grmekom, šefom Plesnega studia Novo mesto, o četvorki, turnirju, načrtih, koroni

Delovni vikend je za tabo in tvojo ekipo. Uvod je pripadel petkovi Maturantski Paradi, sobota in nedelja kvalifikacijskemu turnirju v modernih tekmovalnih plesih. Kako to, da si se odločil organizirati legendarno ‘Ambroževo’ četvorko, bil si tudi edini, ki se je tega lotil, koliko jih je plesalo?
Čisto iz preprostega razloga, mešalo se nam je od plesnega ‘lock downa’, in ker so razmere (zbiranje do 50 ljudi) dopuščale, sem podal idejo moji ekipi PSNM, kaj če bi s ponedeljkom, 10. 5. 2021, šli v akcijo glede četvorke, in vsi so bili ZA (prvotno je bilo mišljeno, da bi plesali samo učitelji/kolektiv PSNM). Tako sem že v nedeljo, 9. 5., vse potrebno prijavil na policiji in občini, da smo dobili uradno vse papirje za dogodek. Moram pohvaliti Mestno občino Novo mesto, ker so bili navdušeni nad idejo, da se novomeški prenovljeni Glavni trg spet prebudi. Seveda brez odlične ekipe PSNM ne bi uspeli! Tako nas je vse skupaj zaplesalo 38, ker smo se, po pravici, bali večjega števila. Tudi policija nam je svetovala, naj se ‘ne igramo s številkami’, zato tudi prej in pozneje javno nismo nikogar vabili na sam dogodek, le to, naj si ga ogledajo na FB ali IG ‘live’, v živo. Tako smo prvo objavo, da se bo zgodila četvorka v Novem mestu, objavili šele na dan četvorke, v petek zjutraj.

Maturantska Parada v Novem mestu


Okoli Maturantske Parade, ki jo organizirata zakonca Prokofjev, je vedno kolobocija, zdaj je žal dve leti ni, in kdo ve, kako bo šlo naprej. Ali razmišljaš, da jo organiziraš v večjem obsegu mogoče ti s svojim klubom?
Glede same organizacije drugje po Sloveniji nisem razmišljal, ker sem bolj lokal patriot, četvorko tradicionalno organiziramo na Dolenjskem v Novem mestu in Beli krajini v Črnomlju. Mogoče za vse tiste, ki ne vedo, četvorka se je najprej plesala v Novem mestu pod taktirko Borisa in Mirjane Vovk ter z veliko podporo takratnega ravnatelja Ekonomske šole NM Jožeta Zupančiča leta 1997. Šele pozneje se je razširila po vsej Sloveniji in tudi izven nje.


Ima Maturantska Parada po 21-ih letih, ko se je prvič odplesala, enak smisel kot takrat ali pač ne?
Ima! Smisel ni v ne vem npr. v rekordu (kar se kar naprej poudarja), ampak v tradiciji, da se maturanti v plesnem slogu poslovijo od srednje šole in da svoje plesne korake pokažejo tudi ostalim, ki jih pridejo gledat na trg (predvsem učitelji, ravnatelji in njihovi starši).

Novomeški dvojec Brin Jugovič in Žan Majerle s trenerjem Simonom Cerjakom


Sobota in nedelja pa sta bili rezervirani za plesalce, sodnike, koreografe, podpornike plesa, ki ste se vrnili po januarskem članskem državnem prvenstvu (še za lansko leto) po dolgem času na tekmovalni parket. Kaj se je in kako se je dogajalo v Medvodah?
Tako je. Zgodila se je dooolgo pričakovana tekma PT v organizaciji MTP sekcije, konkretno IO MTP, kjer smo za celotno organizacijo poskrbeli sami in Vesna Huber. Gledalcev sicer ni bilo, so pa bili plesalci zelo željni tekmovanja ravno zato, da pred bližajočim se DP preizkusijo plesni parket, da jim bo junija lažje. Tekma je tekla gladko po urniku, brez zapletov, vsi smo upoštevali navodila in priporočila NIJZ. Že sam občutek, da se tekma dogaja, je bil fenomenalen. Lepo je bilo tudi videti, da so se plesalci in trenerji iz različnih klubov srečali po dooolgem času.

Robi Grmek in Dejan Zečevič na turnirju v Medvodah

Bi dejal, da je to bila generalka za bližajoče se državno prvenstvo, ki bo konec junija?
Gotovo, sicer je tekmovanje potekalo samo za mladince in člane v solu in parih, ker ko smo določili datum PT, še ni bilo mogoče, da bi lahko trenirali otroci, mladinskih in članskih malih skupin pa nismo dali na urnik zaradi drugega razloga, ker bi nas bilo preveč v dvorani.
Koliko želez boš imel v ognju in na katere naslove najboljših računaš/računate?
Po tihem vedno računamo, ampak pustimo se presenetiti. Že dve sezoni praktično ne treniramo, tako kot bi morali, veliko je usipa pri plesalcih, tako da res ne bi napovedoval rezultatov, sem raje presenečen, ko bo prišlo do samega DP.


Gotovo so bile priprave drugačne od tistih, ki ste jih navajeni. On line treningi skoraj vse leto pač niso identični živemu piljenju, učenju in performansu. Kako ste se borili v koronskem času?
Online, jao, jao … Mogoče za vzdrževanje kondicije, glede koreografij je pa to ‘tema’, trenerji smo imeli res oteženo delo, raje ne naštevam negativnih elementov pri online treningih, ker mi ni do slabih spominov. Raje povem, da zdaj ‘na polno’ treniramo, tukaj so tudi vikendi, otroci, ki se pripravljajo na DP, so zelo pridni in željni treningov (v živo) in ravno tako trenerji.
Kaj je bilo najtežje in kaj najlažje?
Najtežje je bilo motivirati plesalce, že tako je bila šola na daljavo, potem pa še treningi … En velik polom. Otroci so bili ubogi, šola je od njih zahtevala nemogoče, potem smo jim pa še mi ‘najedali’ In rezultat je tu. Najlažje? Ga ni bilo!
Ko se pogovarjam s plesnimi ustvarjalci, pravijo, da je korona, kolikor je bila negativna, prinesla marsikaj pozitivnega. Tudi ti razmišljaš tako?
Res rad bi slišal te ustvarjalce.
Kot vidim na družbenih omrežjih, je bila pridobitev dve luškani mački. Načrtno, nenačrtovano?
Nenačrtovano, korona mački, obe sta ‘pocestnici’, oranžna Ginny je iz sosedove ‘drvarnice’, črnega Jonasa smo pa čez kak teden dobili od znanke, ki ga je našla na parkirišču, da ne bo dolgčas Ginny, ampak v bistvu, da ne bo dolgčas nam ‘family’ Grmek (smeh).
K meni se je namreč med korono naselila tudi mačka in ostala. Naučila me je potrpežljivosti in vztrajnosti, no, slednjega mi ne manjka, ampak tudi dejstva, da ne načrtujem nič kaj daleč vnaprej. Koliko časa vnaprej si se naučil načrtovati ti glede na čas, ki ga živimo?
Točno tako tudi jaz razmišljam, ne načrtujem daleč vnaprej, ker ne vemo, kaj bo septembra,oktobra, ko bomo spet, upam, štartali sezono normalno. Zato se sproti prilagajamo razmeram.

Na enem od državnih prvenstev …


Torej, kako razmišljaš o novi sezoni, se boš lotil česa novega, nenavadnega?
Pripravljeni smo na oba scenarija, ‘zoom’ ali v živo, upamo na slednje, potem pa samo akcija naprej in takrat bodo padli tudi ideje, projekti.
Si tudi član IO za moderne tekmovalne plese pri Plesni zvezi Slovenije. Ste definitivno najbolj delovna sekcija. Čemu pripisuješ to? Mogoče vaši predsednici Fioni Johnson?
Tako je, sem eden od 11 članov v IO za MTP, ki se redno udeležujem sestankov in poskušam, kolikor je v moji moči, delati dobro za plesalce in zvezo. Gotovo je tudi ‘šef’ pomemben pri vodenju same organizacije in že v preteklosti se je Fiona izkazala za dobro ‘šefico’, kar dokazuje tudi v tem mandatu. Mislim, da smo ravno pravšnja ekipa, ‘malo mešano na žaru’, da so debate in mnenja konstruktivna, pa čeprav se kdaj ne strinjamo vsi, ampak na koncu se vse naredi, kar se dogovorimo.
Kaj pa so trenutno najbolj vroče teme oz. zadolžitve, ki jih morate v sekciji narediti? Kaj veš ti, da je najpotrebneje urediti?
Trenutno nam je prioriteta DP 2021, kar je že v polnem teku, potekajo še debate o tekmovanju malih in velikih skupin za otroke in člane2, ker jih trenutno ni na urniku. Na urniku jih pa ni zaradi ukrepov in prepovedi o samem treniranju za to starostno skupino. Specifika pri nas zaradi starostnih skupin.
Se je z novim predsednikom Jadranom Živkovičem že veliko spremenilo ali še čakate na udarni val sprememb?
Želim si, da bi kakšne zadeve hitreje stekle, ampak predsedstvo je sestavljeno iz več glav in potem smo spet tam, ko se glasuje …
Na plesni sceni se je Dušan Vodlan organiziral in ustanovil Umetniško plesno združenje Slovenije. Dobrodošla spodbuda tako za plesalce kot za vas, ki kreirate plesno sceno. Kako razmišljaš ob tem? Je to dobro, odlično ali pač ne?
Ker sem član PZS, moram reči, da ni dobro, ampak izključno zato, ker bodo plesalci in starši zmedeni, kdo je državni prvak v čem, že tako imamo največ državnih prvakov, zdaj bo še večja zmeda. Državno prvenstvo je samo eno. Po drugi strani pa vidim plus v tem, ker se bomo morali na PZS še bolj potruditi in s tem bomo gotovo postali še boljši, če bomo hoteli še naprej peljati kakovostno množično plesno sceno.


Zadnje vprašanje. Kje je v tem trenutku slovenski moderni tekmovalni ples?
Čeprav smo v primerjavi z ostalimi sekcijami (LA-ST, RNR, rekreacija) v najboljši kondiciji … Se borimo, naša sekcija res dela! Covid situacija je res spravila plesno sceno za kakšno leto ali dve nazaj, to bomo šele občutili v prihodnjih letih. Smo pa na sekciji za MTP v zadnjih dveh letih (kljub covidu) ogromno dali plesalcem, v mislih imam od brezplačnih reprezentančnih vaj, prevozov, topli obroki … Skratka toliko, kolikor so plesalci ‘dobili’ zdaj, niso še nikoli prej. Je pa res, da so v času tekem na EP, SP dobili klubi sofinancirane prevoze s strani zveze. Treba bo še naprej delati in pametno gospodariti s pridobljenimi sredstvi s strani ministrstva.
Hvala in ostani zdrav!