Prihaja zvezda baleta. Prihaja Svetlana Zakharova!

Svetlana Zakharova bo ena najsvetlejših zvezd letošnjega Ljubljana Festivala. (Foto: V. Fridkes)

Lahko bi zapisala, da bo baletni večer Svetlana Zakharova in prijatelji v torek, 3. septembra, ob 20.30 v Cankarjevem domu (ja, vremenska napoved je slaba, in namesto mraza v Križankah bomo lepo na toplem v Gallusovi dvorani) veličastno zaključil letošnji plesni del Ljubljana Festivala. Balerina sodi v tisto skupino, ki ji pravim "morate videti".

Če boste samo pogledali nekaj njenih "fotk" ali pa obiskali njen Instagram profil, ki mu sledi več kot 92.000 ljudi, pa kakšen video, vam bo jasno, kam sežejo te dolge ruske noge. Kratka biografija je zapisana v programskem listu. "V ukrajinskem Lucku rojena balerina Svetlana Zakharova je začela plesati pri šestih, le štiri leta pozneje pa je bila sprejeta na državno koreografsko šolo v Kijevu. Ko je leta 1995 na mednarodnem tekmovanju mladih baletnikov v Sankt Peterburgu kot najmlajša tekmovalka osvojila drugo nagrado, se je odzvala na vabilo sanktpeterburške akademije Vaganova in tam nadaljevala izobraževanje, pri tem pa preskočila kar dva razreda, kar se je zgodilo prvič v celotni zgodovini te šole. Že naslednje leto se je pridružila baletnemu ansamblu Marijinega gledališča in postala leta 1997, pri svojih osemnajstih, glavna plesalka zasedbe, od leta 2003 pa je članica baletnega ansambla Bolšoj teatra. Odlikujeta jo izjemno tehnično mojstrstvo in nadarjenost, kar ji omogoča, da se je zasidrala med najboljše balerine svoje generacije."

… (foto: Vladimir Fridkes)

Seveda na odru ne bo sama, ampak pripelje s sabo svoje baletne prijatelje; dve ženski in kar nekaj moških plesalcev. Uživali boste v duetih, kot so Le Corsaire, Coppelia, Spartak, in jasno – nekaj sodobnega oz. modernega baleta bo na repertoarju. Glasba ne bo predvajana na "playback", ampak bo izvajana v živo, za kar bo poskrbel Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Antona Grišanina.

… (foto: Vladimir Fridkes)

Svetlana Zakharova bo imela v ponedeljek ob 14. uri tiskovno konferenco v hotelu Radisson Sas v BTC-ju in tam bo seveda tudi naša recenzentka Daliborka Podboj, ki nam bo sporočila razmišljanja te velike balerine pred torkovim nastopom. Po Ljubljani se odpravlja v milansko Scalo, kjer je redna gostja, in sicer bo trikrat odplesala Giselle. Oktobra pa v matičnem gledališču Bolšoj pleše v baletu Ivan Grozni, nato se poda v Bologno, Italijani so njeno zvesto občinstvo, in v Seul. Se vidimo v Cankarjevem domu.

View Gallery 4 Photos