Prihaja svetovna zvezda plesa! iTMOi Akrama Khana!

31. marca ob 20. uri bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na ogled predstava Akram Khan Company iTMOi (V Igorjevem umu). Zadnja celovečerna stvaritev Akrama Khana za plesni ansambel po delu Vertical Road (2010) se poklanja Igorju Stravinskemu in stoletnici njegove legendarne Posvetitve pomladi.

iTMOi secira skladateljevo metodo vzbujanja čustev z vzorci in njihovim lomljenjem, priklica emotivnosti s stopnjevanjem dramatičnih epizod žrtvenega obredja, razčlenjujoč kompozicijski postopek, s katerim je Stravinski popolnoma preobrazil klasično glasbo. "Želim raziskovati ta prijem, ne samo s pomočjo vzorcev, kot je to storil Stravinski, temveč tudi v preiskovanju človeškega položaja. Prelom uma, silovito upiranje konvencijam, smrt telesa in rojstvo duše nas vsi opominjajo, da sta um in imaginacija neukrotljiva, neusahljivo se napajata z lastnim netivom," je o predstavi povedal Akram Khan. V tem delu ga fascinira človeška sposobnost stvari spremeniti v paradoks – pomen postane absurd, pravičnost nepravičnost, svoboda spone jetništva. "Poleg tega nam sodelovanje s tremi različnimi skladatelji omogoča odkrivanje številnih zvočnih svetov, Stravinskega pa uporabljamo kot ključ, vodnika, koordinato."
Izjemna umetniška stvaritev z avtorsko glasbo skladateljev, kot so Nitin Sawhney, Jocelyn Pook in Ben Frost in talentiranim mednarodnim ansamblom enajst plesalcev, zasnuje plesno pokrajino, v kateri se s trganjem lepote in grdote razkriva njuna tesna medsebojna povezanost. S koreografijo dela, ki se navdihuje pri Posvetitvi pomladi, je Akram Khan sprejel velikanski izziv. Kako se izogniti ponavljanju izpopolnjenih oblik, ki smo jih od nekdaj občudovali? Kakšni osebni smeri lahko sledi in s kakšno svežo vizijo lahko oplemeniti Posvetitev pomladi, balet, katerega lepoto idealiziramo že sto let? Khan razlaga: "V Igorjev miselni proces sem skušal vstopiti osredotočen samo nanj ter slediti njegovi kompleksni in razdiralni poti. V Posvetitvi pomladi se Igor oddalji od uveljavljenih družbenih obrazcev, vrne se v svojo mladost in jo brutalno dekonstruira, razpleta spomin in oživlja nove misli in stare tradicije. V odmevu njegove kompozicije sem se lotil enakega postopka in odkrival lasten notranji nemir, lastno željo razrušiti stare vzorce in ustvariti nove. Vsak spomin je majhna smrt. Da bi presegel svoje skrajne sposobnosti, sem moral izbrisati sledi svoje preteklosti. Izrisale so se še neraziskane podobe, zazrl sem se v obličje lastnih omejitev."
… (Foto: J. Louis Fernandez)
Delo iTMOi je izšlo iz teh zaporednih trganj. Tako Akramu kot podjetju Colasu ustvarjanje pomeni revolucionarni cikel dekonstrukcije in konstrukcije, razgradnje in gradnje, premik in napredovanje s sledenjem poti onkraj znanega, onkraj naših meja. Podjetniški, inovativni in pobudniški Colas se odlikuje z drznostjo samoraziskovanja, preiskovanja starih vzorcev in obnavljanja nasledstva.

View Gallery 4 Photos