Prihaja epski balet Spartak. Vladavina Julija Cezarja, ko se je zgodil eden največjih suženjskih uporov pod vodstvom sužnja Spartaka.

Spartak vas bo ponesel v baletne višave. (foto: Astana Opera)

72. Ljubljana Festival bo zaznamovan tudi z epsko zgodbo tragičnega junaka Spartaka. 1. in 2. julija bosta uprizorjeni dve ponovitvi istoimenskega baleta skladatelja Arama Hačaturjana v izvedbi The State Opera and Ballet Theatre Astana (Državnega opernega in baletnega gledališča Astana Opera).

Komaj smo evforično ploskali baletu Grk Zorba v izvedbi mariborskega baleta, že vas Ljubljana Festival vabi na novo baletno poslastico. To je balet Spartak, ki si ga lahko ogledate 1. in 2. julija ob 20.00 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Ja, baletna postavitev je tehnično zahtevna zato se bo Spartak odplesal namesto v Križankah na odru Cankarjevega doma. To seveda samo pomeni, da lahko pričakujete baletno poslastico, ki ga bo izvedla ekipa The State Opera and Ballet Theatre Astana ob glasbeni spremljavi Orkestra in Ženskega zbora Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Abzala Muhtidinova.

Naslovno vlogo pleše Bahtijar Adamžan, Kras bo Arman Urazov, Frigijo bo izvedla Madina Unerbajeva, Ajgina bo Ajgerim Beketajeva in Gladiator Serik Nakispekov.

In kot lahko preberemo v promocijskem sporočilu: Aram Hačaturjan je balet Spartak začel pisati decembra 1941, v najbolj tragičnih dneh druge svetovne vojne. Za navdih mu je služila kultna zgodba iz časov rimskega imperija – balet tako prikazuje junaštvo Spartaka, voditelja enega največjih uporov sužnjev v Rimu, ki se mu je pridružilo okoli 60.000 sužnjev.

Delo, ki je bilo skladateljev tretji in hkrati zadnji balet, je bilo dokončano leta 1954 in prvič uprizorjeno dve leti pozneje v interpretaciji koreografa Leonida Yakobsona za Mariinsky Theatre (Marijino gledališče iz Sankt Peterburga).

Balet je dobil končno obliko, ko je leta 1968 Jurij Grigorovič, mojster sovjetskega baleta, pripravil novo, psihologistično in tragično napeto postavitev. Glasba uteleša najboljše lastnosti skladatelja: svetle podobe, razkošne množične scene in edinstveno melodičnost, v kateri je evropski zvok organsko združen z orientalskimi podtoni. Koreografija, ki jo je Grigorovič ustvaril za balet Spartak, pa velja za eno njegovih najslavnejših koreografij, med katere se uvrščajo tudi Hrestač, Trnuljčica in Ivan Grozni.

Zgodba je navdihnila tudi mnoge režiserje kot na primer Stanleyja Kubricka, ki je leta 1960 posnel film istoimenski film s Kirkom Douglasom v glavni vlogi, ki je bil nagrajen s štirimi oskarji. Adagio Spartaka in Frigije iz Spartaka je bil uporabljen v številnih filmih (Kaligula, Ledena doba 2: Otoplitev, Hula-hop) in serijah (The Onedin Line), sama zgodba Spartaka pa je uprizorjena tudi v številnih istoimenskih celovečernih filmih in televizijskih serijah.

The State Opera and Ballet Theatre Astana je vodilna kazahstanska baletna hiša, ki pogosto gostuje v številnih vodilnih kulturnih ustanovah, kot so Graz Opera (Graška opera), Mariinsky Theatre (Marijino gledališče iz Sankt Peterburga), Opera Roma (Rimska opera), Opera Carlo Felice Genova in Palau de les Arts Reina Sofía (Palača umetnosti kraljice Sofije). Gledališče je bilo ustanovljeno leta 2013 na pobudo Nursultana Nazarbajeva, prvega predsednika Republike Kazahstan, danes pa v hiši gledališča gostujejo priznane institucije, kot so Teatro alla Scala (milanska Scala), Teatro di San Carlo Napoli (Gledališče San Carlo iz Neaplja), Opera Carlo Felice Genova, Opéra national de Paris (Pariška nacionalna opera) ter Mariinsky Theatre (Marijino gledališče iz Sankt Peterburga). V letu 2017 se je tam odvilo tudi tekmovanje Operalia Plácida Dominga.’

Umetniška vodja Astana Opera Ballet Company Altinaj Asilmuratova. (foto: Astana Opera)

Umetniška vodja Astana Opera Ballet Company (baleta Državnega opernega in baletnega gledališča Astana Opera je Altinaj Asilmuratova, ki se bo v ponedeljek ob 13.00 tudi pridružila Darku Brleku, umetniškemu direktorju Ljubljana Festivala na tiskovni konferenci in povedala še kakšno zanimivost, ki je ne vemo. Vsekakor pa ste vabljeni na ogled baletne predstave. V to vas bo prepričal tudi predstavitveni video.