Prepustite se ritmu in se podajte v plesni svet Bollywooda z Leeno Patele

:.. Leena Patel …

Festival indijskega plesa, Little India, je že pred vrati, odvijal se bo namreč 13. in 14. februarja 2016 v Plesnem studiu Azra & Team na Kolarjevi 47 v Ljubljani. Gre za prvi tovrstni festival v Sloveniji. Spoznavanje ali nadgrajevanje filmskega plesa bollywood, ki vključuje elemente indijskih klasičnih zvrsti, folklor in modernih primesi z Zahoda. Žal je mnogim, tudi plesalcem, indijski ples nepoznan ali pa si ga napačno predstavljajo. Tu je odlična priložnost, da se seznanite z indijsko umetnostjo.

… Leena Patel … (Foto: facebook)
Na vikend festivalu bodo tokrat tri učiteljice. Posebna gostja bo Leena Patel, indijska plesalka iz Velike Britanije, ki je v svoji plesni karieri sodelovala in koreografirala za številne igralce/ke v Bollywoodu, kot so Ali Zafar, Sonakshi Sinha, Bipasha Basu idr. Leena je danes ena najpopularnejših in iskanih koreografinj bollywooda v Britaniji. Ima tudi bogato znanje v indijski plesni klasiki (južnoindijski ples bharatnatyam je trenirala več kot desetletje). V svojem impresivnem CV-ju je ustvarila plesna dela tudi za Royal Albert Hall, Royal Opera House, O2 Arena in v letu 2014 koreografirala za Nobel Peace Prize Concert (Oslo, Norveška). Britanske TV-oddaje, kot so "Got to Dance", so jo s skupino ponesle med prave plesne zvezde. Leena je tudi avtorica koreografije za glasbenega izvajalca Will.I.Am (BBC Music Awards 2014). Zdaj imate prav posebno priložnost, da se bollywood koreografij učite neposredno od Leene in zaplešete kot v filmu! Delavnica je primerna tako za začetnike in profesionalne plesalce, ki si želijo spoznati tovrstni ples ali plesno znanje nadgraditi!
… Iryna Stankovič …
Indijci v svojih plesnih nastopih radi vključujejo številne rekvizite (bodisi da gre za TV nastope ali prireditve). Zato so organizatorji na festival povabili tudi plesalko, ki se sicer ne ukvarja z indijskimi plesi, je pa prava zakladnica plesnega znanja. Pedagoginja Iryna Stankovič je diplomirana učiteljica plesov sveta (visoka šola za kulturo, m. Kijev). V Sloveniji že 12 let poučuje orientalski in vzhodnoslovanski ples. Ima rada uporabo različnih rekvizitov v plesu. Je vodja plesne skupine Ritmi planeta. Delala je tudi kot predavateljica zgodovine plesa in baleta na akademiji za ples v Sloveniji. Delavnica pod vodstvom Iryne bo namenjena urjenju s poi-ami. Poing je sodobna oblika rekreacije, je spretno manipuliranje z eno ali dvema žogama na vrveh. Nastala je v plemenih Maorov na Novi Zelandiji kot spretnostna vadba. Še dandanes je ohranjena v njihovi kulturi kot kombinacija poinga, petja in plesa. Poing zasledimo tudi v argentinskem plesu malambo boleadoras ter v orientalskem plesu kot ples s poi tančicami. Na delavnici se bomo učili osnov manipulacij s poi. Rekvizit je možno dobiti na delavnici. Plesno predznanje ni potrebno.
Tretja gostujoča učiteljica, Prakriti Gaur, po rodu Indijka, se je učila klasičnega južnoindijskega plesa bhartanatyam pri Rashmi Shetty. Znanje iz plesa kathak je pridobivala tri leta. Poleg tega uživa tudi v latinskoameriškem salsa plesu. Z delavnicami je navdušila že meseca decembra. Tako v klasičnih kot v modernih plesnih oblikah so v Indiji značilni: mimika, izraznost. Prakriti bo plesalce popeljala v svet čustev, jeza, veselje, žalost, in nas učila, kako to predstaviti kot plesalec. Delavnica zajema tudi učenje zabavne plesne koreografije Bollywooda.
Prijave so obvezne do 10. februarja 2016 na e-naslov: sylvia.bnatya@gmail.com ali raqs.roshni@gmail.com

View Gallery 4 Photos