Predpremiera filma o Edwardu Clugu, nato še premiera triptiha Med telesi

Baletni triptih (Foto: Tiberiu Marta)

Danes ob 17.00 predpremiera dokumentarnega filma o Edwardu Clugu, v petek premiera baletnega triptiha Med telesi.

Mariborski balet je v teh dneh znova v nizkem startu. V petek je namreč dan D za drugo premiero letošnje sezone, in sicer baletni triptih Myth, Rain Dogs in Aperture. Gaj Žmavc se podpisuje pod koreografijo Myth in se posveča raziskovanju ljudskih pripovedi ter nekaterih mitov z evropskega severa.

Gaj Žmavc ima vedno priložnost kreirati za matično baletno hišo.

Plešejo Tetiana Svetlična, Monja Obrul, Tea Bajc, Beatrice Bartolomei, Mina Radaković, Ema Perić, Satomi Netsu, Andrea Schifano, Luka Ostrež, Davide Buffone, Matteo Magalotti, Tomaž Abram Viktor Golub, Christopher Thompson, Lucio Mautone, Sytze Jan Luske in Aleksander Trenevski.

Myth (foto: Tiberiu Marta)

Švedski koreograf Johan Inger v Rain Dogs raziskuje animalistično perspektivo bivanja z družbenega dna, ki poteka ob glasbenem sopotništvu ameriškega skladatelja in tekstopisca Toma Waitsa. Medtem ko pada dež, pes s svojim zanesljivim čutom za voh samozavestno in z veliko mero radovednosti raziskuje meje svojega teritorija, pri tem pa odkriva in zaznava, kdo ali kaj je ‘tam onkraj’. Toda pes nenadoma ne najde več svoje poti nazaj, saj je dež spral vonj vseh sledi. Ingerjeva poosebljena metafora psa je izhodišče za nadaljnjo raziskovanje medosebnih odnosov, identitete in spola, skratka sistemov in konstruktov, s katerimi se individualno soočamo in se jim nemalokrat tudi moramo upreti,” je zapisano v spremnem promocijskem besedilu.

Rain Dogs (foto: Tiberiu Marta)

V uspešnici, ki je od praizvedbe (leta 2011 v baselskem gledališču) redno na sporedu baletnih ansamblov po vsem svetu, v dveh zasedbah plešejo Evgenija Koškina/Asami Nakashima, Tetiana Svetlična/Mirjana Šrot, Monja Obrul/Tea Bajc, Catarina de Meneses/Tijuana Križman Hudernik, Davide Buffone/Andrea Schifano, Yuya Omaki/Matteo Magalotti, Matteo Magalotti/Davide Buffone, Tomaž Abram Viktor Golub/Lucio Mautone in Christopher Thompson/Sytze Jan Luske.

Edward Clug (foto: Tiberiu Marta)

Triptih se bo zaključil z umetniškim vodjo mariborskega baleta in koreografom Edwardom Clugom ter njegovo Aperture, ki je doživela premiero 29. novembra 2019 za NDT1. Kot je zapisal Clug, v svoji predstavi Aperture raziskuje idejo prostorskega interierja in posameznika, ujetega v njegov intimni prostor, ter našo povsem človeško željo biti z drugim in biti zaželen. Oder tako postane na neki način voajersko ‘kukalo’, skozi katero se razgrne medsebojna privlačnost protagonistov, njihovo deljenje intime ter posledično načeto ali izginevajoče poželenje po drugem.

Aperture (foto: Tiberiu Marta)

Plešejo Asami Nakashima, Tijuana Križman Hudernik, Catarina de Meneses, Tetiana Svetlična, Tea Bajc, Davide Buffone, Matteo Magalotti, Luka Ostrež, Yuya Omaki in Christopher Thompson.

Trailer predstave Aperture za NDT1

Bo pa že danes ob 17.00 še en pomemben dogodek za Edwarda Cluga. V kulturnem uredništvu TV Slovenija je namreč nastal njegov celovečerni dokumentarni portret Uživajte, oder je vaš v režiji Boža Grlja in scenaristke Nuše Ekar. Vabljeni na ogled v Kazinsko dvorano SNG Maribor.