Plesno barvit Gala baletni večer

Omar in Merima v izvedbi Tamare Ljubičić ter Borisa Vidakovića. (foto: Darja Štravs Tisu)

V organizaciji Društva baletnih umetnikov Slovenije/DBUS in SNG Opere in baleta Ljubljana je 20. aprila v Ljubljani potekala Baletna konferenca direktorjev baletnih ansamblov uveljavljenih gledališč z območja nekdanje skupne države Jugoslavije. Dogodek je odprl in vodil predsednik DBUS Tomaž Rode, tudi podal dva referata, ki sta zaobjela dve aktualni temi. Najprej je bilo govora o izgradnji mreže sodelovanja baletnih ansamblov na omenjenem območju, tudi o možnostih in potrebah njihovega tesnejšega sodelovanja, v drugem referatu so izpostavili problematiko odhoda baletnih plesalcev v zasluženi pokoj, ki je še zlasti pereča pri nekaterih baletnih ansamblih. Prihodnji dan oziroma večer so domači in gostujoči baletni plesalci ter umetniki uprizorili na velikem odru ljubljanske Opere Gala baletni koncert.

Kaktusi
Odprtje koncerta je pripadlo gostitelju, Baletu SNG Opere in baleta Ljubljana, ki je v prvem delu uprizoril letošnjo obnovo svoje premiere iz leta 2015 Kaktusi (Cacti) koreografa, scenografa in kostumografa Alexandra Ekmana, njegovo svetovno uspešnico iz leta 2010, ki je obkrožila svet in polnila repertoarje znanih baletnih ansamblov. Je sodobna baletna predstava, usmerjena v novodobni trend plesnega gledališča, ko scena belih kvadratnih ploskev postane sestavni del plesnega rituala, simfonije, ki jo bogatijo mnogoteri plesni izviri, tudi pristni plesi otočja Balija, ki se spajajo z gibalno substanco joge in motoriko borilnih veščin ob glasbi Franza Schuberta, Josepha Haydna in Ludwiga Van Beethovna ter v izvedbi godalnega kvarteta v sestavi: Doman Lorenz, Vesna Velušček, Martin Žužek Kras, Barbara Gradišek.
Veliki in mali kaktusi dobijo svojstven pomen, ko se razvrščajo po sceni med plesalci ob njihovih belih ploskih in plesnih površinah; velike  ostre bodice kaktusov pa so uperjene vanje, ki plešejo in bivajo ob danih pogojih ter ob bodečih bodicah preživetja. Ljubljanski plesalci so znova osvojili s svojo odlično izvedbo na plesišču v sestavi: Tjaša Kmetec, Sorina Dimache, Urša Vidmar, Marin Ino, Chie Kato, Elli Purkunen, Tasja Šarler, Metka Beguš, Petar Đorčevski, Lukas Zuschlag, Luka Žiher, Yuki Seki, Richél  Wieles, Hugo Mbeng, Filippo Jorio in Filip Viljušić.
Poleg glasbe spremlja predstavo še besedilo Spenserja Thebergeja, ki dobi v plesu dueta slikoviti gibalni odsev. Duet sta na premieri zaplesala Kristina Aleksova in Peter Đorčevski, v igri besed pa svoje gibanje čutno in zrelo vtisnila v plesni prostor, ko vsak gib zavibrira v moči besede, ko ‘beseda je meso postala’ (Biblija).
Na Gala baletnem koncertu sta duet zaplesala Marin Ino in Lukas Zuschlag, ko so besede oprijemljivo in čutno odsevale v gibih plesalca ter je plesalka mladostno dovršeno vstopila v ta nenavadni duet, ki zahteva tudi poglobljeno gibalno vsebnost.
Po odmoru je bil na vrsti koncert baletnih duetov v izvedbah izbranih odlomkov klasičnih baletnih del, občasno je po prostoru zavibriral tudi novejši čas.
Dama s kamelijami
V drugem delu programa sta bila prva na vrsti solista Baleta NP Sarajevo, Tamara Ljubičić in Boris  Vidaković, v duetu strasti in neizpetih želja, v baletu Dama s kamelijami po istoimenskem romanu Aleksandra Dumasa na glasbo Giuseppeja Verdija ter v koreografiji Vasilija Medvedova. V črni elegantni obleki z robčkom v roki in lilijami v naročju je v sobo vstopila ona v solu tihega upanja in bolečine, ko se končno lahko stopi v njegovem objemu. Sarajevska baletna solista Tamara in Boris prihajata iz Novega Sada, na sarajevski baletni sceni pa plešeta že devet let. Njun drugi izhod tega večera je bil posvečen sarajevski praizvedbi baleta Omer in Merima (18. 11. 2016), ki je ugledal dan v koreografiji in režiji direktorice Baleta NP Sarajevo Belme Čačo Bakrač, navdihnjene z ljudsko balado o veliki in prepovedani ljubezni dvoje mladih. Hrvaški skladatelj in dirigent  bosansko-hercegovskega porekla Đelo Jusić je avtor glasbe, na premieri je tudi dirigiral Sarajevski filharmoniji, ki je v živo spremljala baletno izvedbo. Libreto baleta je napisal znani BiH režiser, pisatelj ter kritik, rojen v Mostarju, Gradimir Gojer. Pas de deux iz 1. dejanja baleta Omer in Merima sta v duhu ljubezenske balade zaplesala lirični duet v sožitju novih plesnih oblik in orientalske mehkobe Tamara Ljubičić in Boris Vidaković, ki sta ne le skladni baletni duet, ampak tudi zasebni, življenjski par.
Samson in Dalila
Koreograf Vasiliij Medvedev velja danes za najbolj iskanega ruskega koreografa dramskih baletov, kar je bilo možno videti tudi na Gala baletnem koncertu, saj sta bila kar dva klasična dueta izvedena v njegovi koreografski postavitvi. Balet MNP Skopje je na ljubljanskem  baletnem odru predstavil duet iz baleta Kleopatra v koreografiji Medvedeva in na glasbo Neria Cepaite Goldberga, zaplesala sta solista Aleksandra Mijalkova in Vasil Chichiashvili. Balet Kleopatra, ki so ga zaradi scenske izvedbe poimenovali kar baletni spektakel, je skopsko premiero ugledal lanskega 25. novembra v čast 25-letnici umetniškega delovanja njihove primabalerine Aleksandre Mijalkove, ki je sodeč po izvedbi predstavljenega dueta svojo junakinjo Kleopatro tudi izvrstno odigrala.
Drugi izhod Baleta MNP je bil posvečen svetopisemski zgodbi Samson in Dalila in v baletnem postmodernizmu koreografa Ronalda Savkovića na glasbo Camillla Saint-Saënsa sta črno-beli duet zlagane ženske ljubezni in moške ljubezenske moči zavela Aleksandra Mijalkova ter njen gruzijski plesni partner Vasil Chichiashvili.
Labodje jezero
V koreografiji Vladimirja Malakhova sta pas de deux Odete in Princa Siegfrida iz baleta Labodje jezero skladatelja Petra Iliča Čajkovskega zaplesala solista Baleta HNK Zagreb Tamlyn Higgins in Tomislav Petranović, tudi navdušila s svojo klasično baletno izvedbo dueta baletne estetike in nadnaravne čutnosti. Ukrajinski in ruski baletni plesalec Vladimir Malakhov je bil imenovan za svetovno plesno zvezdo ali najboljšega plesalca svojih dni, bil tudi ljubljenec berlinske baletne publike, ki je po zaključku svoje plesne kariere še celo desetletje (20022014) skrbel za umetniško raven baleta berlinskega narodnega gledališča, svojo različico baleta Labodje jezero pa uspešno postavil na baletni oder HNK Zagreb.
Ko to tamo peva

Grand pas de deux Kitri in Basila iz baleta Don Kihot v klasiki koreografa Mariusa Petipaja ter skladatelja Ludwiga Minkusa sta zaplesala solista Baleta NP Beograd Tatjana Tatić in Jovica Begojev (Tatjana je svoj debi v vlogi Kitri doživela lanskega maja, premiera baleta leta 2007 in  tudi svojo junakinjo zaplesala mladostno lahkotno).
Don Kihot

Tango strasti poletov in padcev sta v sodobni koreografiji Staše Zurovca Ko to tam peva zaplesala beograjska solista Tatjana Tatić in Jovica Begojev. Balet je nastal po istoimenskem filmu iz leta 1980, na glasbo Vojislava Vokija Kostića pa premierno predstavljen 2004., obnovljen je bil lanskega maja v spomin preminulemu dramskemu umetniku Draganu Nikoliću (19432016).
On the Edge
Balet HNK Split je na ljubljanskem odru predstavil neoklasični duet v dinamični izvedbi Ekaterine Kuznetsove in Oleksandra Koriakovskyija, in to odlomek On the Edge iz baletnega triptiha East/West v koreografiji Igorja Kirova na glasbo Antonia Vivaldija, ki bo premiero uzrl kar kmalu, in to 25. maja. Koreograf Igor Kirov je slovenski plesni sceni znan po predstavah in koreografijah plesne skupine Balkan Dance Project, ki sta jo postavila skupaj s plesalko in balerino Mojco Majcen in že nekaj sezon uspešno gostuje na Festivalu Velenje.
Viral load
SNG Opera in balet Ljubljana je prvi izhod v drugem delu baletnega koncerta  zaupala sodobnemu duetu v odličnosti izvedbe plesnega para  Marin Ino in Richel Wieles, v sodobni baletni koreografiji turško-nizozemskega koreografa Rutkayja Özpinarja. V koreografiji nenavadnega, vendar aktualnega naslova Viral LOAD/HIV virusni test so poleteli skoki in so dvigi štrleli v višave dveh plesnih teles, sočasno ujetih v  vibracijah notranjih napetosti.
Labodje jezero
Drugi izhod ljubljanskega baleta je bil posvečen duhu baleta Labodje jezero, Elegiji Odete in Siegfrida, na glasbo Petra Iliča Čajkovskega v koreografiji Lynne Charles po M. Petipaju ter čutni baletni izvedbi Giorgie Vailati in Petra Đorčevskega. Na programskem listu je bil prvotno napovedan pas de deux Odile (črnega laboda) in Princa Siegfrida v izvedbi Rite Pollacchi in Petra Đorčevskega, ki pa se ni mogel realizirati zaradi plesalkine poškodbe.
Gusar
Gala baletni koncert je zaključil Balet SNG Maribor, kjer sta v izvedbi grand pas de deuxa baleta Gusar znova navdušila Ljubljančane Asima Nakashima in Yuya Omaki, v celoti pa je presežek ovacij požel Omaki, baletni plesalec lahkotno letečih skokov in skokovitih obratov ter prepletov, v koreografski postavitvi Mariusa Petipaja na glasbo Adolpha Ch. Adama.
… (foto: Darja Štravs Tisu)
To je bil plesno barvit Gala baletni koncert v izvedbi najboljših baletnih solistov baletnih gledališč na območju nekdanje skupne države Jugoslavije, ki je navdušil občinstvo in so se elegantni pokloni nastopajočih kar vrstili, dokler jih ni prekinil veliki gledališki zastor.  

View Gallery 12 Photos