Ravnateljica Helena Meško. Odlično nam je uspelo!

Helena Meško (desno) in Helena Valerija Krieger. (foto: Mediaspeed)

Svečan baletni večer je tradicionalno največja in najpomembnejša predstava šole v šolskem letu. V predstavi se predstavijo vsi učenci v skupinskih točkah, ki jih letos povezuje skupna rdeča nit – Risanke, koreografije pripravijo pedagogi, odlomek iz predstave Trnuljčica (divertissement) bodo pripravili srednješolci, večinoma nagrajenci letošnjega državnega tekmovanja BALTEK. Prav poslastica pa je bila zaključna skladba – Fantom iz opere, ki jo je v živo izvajal pihalni orkester umetniške gimnazije pod vodstvo Damijana Kolariča. Avtorica  koreografije je Helena Valerija Krieger. Na svečanem večeru so nastopili učenci baletne šole in dijaki srednje baletne šole v programu Umetniške gimnazije. Odlično nam je uspelo.

… (foto: Tiberiu Marta)
Baletna šola in nekoliko mlajša Srednja baletna šola v okviru mariborskega konservatorija je v štirih desetletjih pomembno prispevala k razvoju in pomenu baletne umetnosti na Slovenskem.
… (foto: Tiberiu Marta)
Poleg Svečanega baletnega večera vsako leto pripravimo še Božični baletni večer in vrsto manjših nastopov in gostovanj. Učenci in dijaki se redno udeležujejo tekmovanj tako na državni kakor tudi na mednarodni ravni, kjer dosegajo zavidljive in izjemne rezultate. Sodelujemo s SNG Maribor, Društvom baletnih umetnikov Slovenije, HNK Zagreb, HNK Split, Baletno akademijo iz Budimpešte, s slovito baletno akademijo iz St. Petersburga Vaganovo in drugimi inštitucijami.
Dekan Akademije za ples Svebor Sečak, predsednik DBUS Tomaž Rode, inspicient Peter Krajc in Helena Meško. (foto: Mediaspeed)
Posebej odmevna je zdaj že tradicionalna Poletna baletna šola, ki jo izvajamo konec avgusta vsako leto. Na konservatoriju smo izjemno ponosni na nekdanje dijake, ki so zdaj priznana imena na področju baleta v Sloveniji in tujini: Alenka Ribič, Tijuana Križman Hudernik, Jaš Otrin, Gaj Žmavc, Filip Jurič, Nina Noč, Matjaž Marin, Christian Gueremacchi, Valentina Turcu … (je po baletnem večeru, ki ga je pripravil Konservatorij za glasbo in balet Maribor v torek, 25. aprila, in v sredo, 26. aprila, ob 40-letnici ustanovitve Baletne šole na sedanjem Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, sporočila ravnateljica Helena Meško)

View Gallery 4 Photos