Plesne poslastice na odru Križank. Muzikal, flamenko, folklora …

Mamma Mia! (Foto: Ljubljana Festival)

Ljubljana Festival bo v prihodnjih tednih ponudil žanrsko pestre glasbene in plesne vsebine. Znova bodo na programu izjemno uspešni izvirni slovenski muzikal Cvetje v jeseni in ponovitvi priljubljenega muzikala Mamma Mia! Za plesno vzdušje bosta poskrbela večer flamenka Vida! v izvedbi ansambla Soledad Barrio Noche Flamenca, ki poskuša očarati občinstvo in v njem prebuditi razburkano morje strasti in čustev, ter romsko obarvana plesna predstava Sisi iz Budimpešte, ki temelji na legendi o romantični ljubezni med avstro-ogrsko cesarico Sisi in grofom Andrassyjem.

Cvetje v jeseni (Foto: Ljubljana Festival)
Muzikal Cvetje v jeseni je nastal po povesti slovenskega pisatelja Ivana Tavčarja (1851–1923). Glasbena uspešnica, ki je na številnih ponovitvah doma in v tujini vedno požela stoječe ovacije, je bila krstno izvedena jeseni 2014 v Križankah. Kljub pomanjkanju tradicije žanra glasbenega gledališča, ustreznih kadrov in kompleksne infrastrukture je izvirno domače delo dokaz, da lahko tudi v Sloveniji ustvarimo uspešnico kot na slovitem londonskem West Endu. Za muzikal je na voljo le še nekaj vstopnic za ogled 17. 8. ob 20.00. Zaradi nepredvidljivih vremenskih razmer je muzikal Cvetje v jeseni iz Križank prestavljen v Cankarjev dom. Vsi, ki že imate vstopnice za muzikal lahko nadomestne vstopnice za Cankarjev dom prevzamete na Blagajni Križank in Info točki 64. Ljubljana Festivala (Mestni trg 17). Nadomestne sedeže v Cankarjevem domu lahko izberete tudi po telefonu (01 241 60 28, 01 241 60 26), v tem primeru boste vstopnice prevzeli v Prvem preddverju Cankarjevega doma najprej uro in pol pred dogodkom. Nadomestne vstopnice lahko prevzamete le ob predložitvi obstoječih vstopnic. Prevzem nadomestnih vstopnic je obvezen, saj brez njih vstop na prizorišče predstave ne bo možen. 
Mamma Mia! (Foto: Ljubljana Festival)
Priljubljeni muzikal Mamma Mia!, ki oživlja glasbeno zapuščino legendarne skupine Abba, spet prihaja na oder ljubljanskih Križank (21.-22. 8. ob 20.30), kjer je bil lani prvič uprizorjen v slovenskem jeziku. Legendarne glasbene uspešnice bodo v Križankah pod dirigentsko paličico Patrika Grebla zazvenele v slovenskem jeziku, za kar je z odličnimi prevodi poskrbel glasbenik in kantavtor Tomaž Domicelj.
Muzikal je znova razprodan.
Noche Flamenca Rose (Foto: Zarnik Moqtaderi)
Poslanstvo ansambla Noche Flamenca je razviti pestro gledališko stvaritev s pesmijo, glasbo in plesom, ki izraža strogo in čarobno estetiko v obliki flamenka. Ansambel bo na ljubljanski predstavi Vida! (25. 8. ob 20.30) poskušal v občinstvu vzbuditi vso slikovito strast in čustva, ki jih v sebi nosi ta posebni ples. Člani ansambla sicer s svojim izobraževalnimi in rezidenčnimi programi izobražujejo ljudi vseh starosti, ras in ekonomskih okolij o pristni obliki flamenka – obliki, ki se je pri prednikih rodila iz kulturne in rasne represije. Ansambel je leta 1993 ustanovil Martín Santangelo z ženo Soledad Barrio. Noche Flamenca redno gostuje s turnejami po vsem svetu in se je uveljavil kot najbolj avtentičen potujoči flamenko ansambel. Umetniški vodja Santangelo na odru uspešno združuje bistvo, čistočo in integriteto te izredno kompleksne in skrivnostne umetniške oblike. Koreografiral je veliko produkcij po Španiji in v Buenos Airesu ter sodeloval s številnimi umetniki (Lee Breuer, Luis Valdez, Jerzy Grotowski …), med katerimi ga najbolj izpolnjuje sodelovanje s svojo življenjsko sopotnico, plesalko Soledad Barrio.
Sisi (Foto: Jozsef Goracz)
Predstava Sisi – Bilo je nekoč v času cesarja ponese občinstvo na dvor avstro-ogrskega cesarstva. Epizode noči plesnega večera, polne hrepenečih neizpolnjenih želja, je navdihnila legenda o lepi Sisi, uporniški cesarici, in drznem grofu Andrassyju, ljubezenski trikotnik pa ustvari še lepo romsko dekle. Na odru je združenih 28 plesalcev ansambla ExperiDance Production in 40 solistov Budimpeškega romskega simfoničnega orkestra. Leta 2000 je Sandor Roman ustanovil svoj ansambel, ExperiDance Production, pri katerem premišljeno združuje madžarsko folkloro in moderni ples. Ustvaril je edinstven plesni stil, ki ga predstavlja v dih jemajočih predstavah, s katerimi doživlja izjemne uspehe. Predstava bo na ogled 29.–31. 8. ob 20.00.

View Gallery 5 Photos