Moje poletje. Magdalena Reiter. Včasih dopustim, da se telo spočije od plesa.

Magdalena Reiter (Foto: Darja Štravs Tisu)

V zadnjih letih imamo v navadi, da se poleti odpravimo na poljski Baltik. Od tukaj cel julij ne samo dopustujemo, ampak tudi delamo. Tako je bilo tudi letos. Včasih dopustim, da se telo spočije od plesa, vendar vedno ohranjam telesno aktivnost. Na počitnicah jaham, plavam in izvajam različne vaje. Sicer pa je misel tudi letos pri Vibri, saj se  naloge nikoli ne končajo – tudi v času dopusta se pripravljam na nove predstave in projekte. Vibra je vsekakor prvi projekt – hiter, intenziven ter odličen ‘kick-start’ nove sezone. 

Milan Tomašik (Foto: Albert Vidal)
Na program letošnje Vibre sem zelo ponosna. Na letošnji četrti izdaji Vibre bodo poučevali vrhunski mednarodni pedagogi s področja sodobnega plesa, sodobnega baleta in baleta. Guy Nader, ki je po svojih izrazito fizičnih predstavah dobro poznan tako mednarodni kakor tudi slovenski publiki, bo na Vibri poučeval delavnico Falling and Rolling (sodobni ples), koreografsko delavnico ter partnering. Kjara Starič Wurst bo že rekordno četrtič na Vibri vodila sodobni balet. Prvič letos bo na Vibri svojo avtorsko delavnico sodobnega plesa Happy feet poučeval Milan Tomášik. Milan bo vodil dve različni delavnici, med drugim tudi za začetnike. Lukas Zuschlag se bo tretjič  vrnil na Vibro z delavnico baleta. Z Milanom bova brezplačno sprejela tudi vsak po enega mladega koreografa na mentorsko delavnico. Rezultati vseh delavnic bodo prikazani v Plesnem Teatru Ljubljana (PTL) 30. avgusta ob 20:00 uri. PTL je spet naš koproducent.
Kjara Starič Wurst (Foto: Darja Štravs Tisu)

Kljub pomanjkanju kakršnekoli finančne pomoči s strani mestnih ali državnih financerjev ter kljub dejstvu, da so se vmes pojavile različne nove poletne plesne šole, se je tudi letos na Vibro prijavilo že več kot 70 mladih plesalcev, tako iz Slovenije kot iz tujine. Vsako leto se na naše delavnice plesalci vračajo, kakor tudi prijavljajo številni novi. Tri tedne pred začetkom je večina Vibrinih delavnic že zelo polna, za nekatere pa imamo odprte čakalne liste, saj so že razprodane. Menim, da je to efekt zaupanja plesalcev v naš program, ki nudi ne le tehnično izobraževanje, temveč poudarja ustvarjalni proces in izmenjavo znanja.
Guy Nader (Foto: Derrosenkavalier)

Po Vibri se že veselim zelo zanimivega srečanja s plesnimi ustvarjalci iz Maribora, s katerimi bomo začeli delati predstavo z delovnim naslovom Cona M. Mojca Kasjak, Jure Masten, Katja Kosi, Katarina Barbara Kavčič ter številni drugi plesalci in koreografi, ki ustvarjajo ali prihajajo iz Maribora, so prišli s predlogom, da bi skupaj ustvarili novo predstavo, v kateri bom jaz v vlogi koreografa. Seveda sem bila takoj za. Premiera bo 11. novembra na velikim odru Lutkovnega gledališča Maribor. 
Vibra 2015 (Foto: Drago Videmšek)

Konec leta bo premierno prikazana – tokrat v Ljubljani – še ena moja avtorska predstava, tokrat bolj kameralna. Prihajajo tudi gledališki projekti,  aktivno bom poučevala na raznih delavnicah ter pripravljala Vibro 2017. (je za naš portal komentirala poletne dni in napovedala plesne načrte koreografinja, plesalka in pedagoginja Magdalena Reiter, ki starta Vibro 24. avgusta.)

View Gallery 5 Photos