Plesna pomlad v Cankarjevem domu. Jan Rozman, Wim Vandekeybus in Jan Martens!

Jan Rozman

V Cankarjevem domu se pleše in giba; prihajajo Jan Rozman, Wim Vandekeybus in Jan Martens!

Projekt z naslovom (╯°□°)╯︵ ┻━┻ screamage spaja gib, video, delo z objekti in zvokom ter logiko interneta prenaša v fizični prostor. Razmerje med telesom in podobami razpira virtualne prostore vmesnosti med organskim/imaginarnim in digitalnim/med memetičnimi smetmi/med atmosfero/afektom in občutkom, na stičišču izkušnje, privida, slutnje in dejstva. Jan Rozman avtor: “Gre za projekt, ki ga kontekstualizira postinternetni način mišljenja in organiziranja, za dogodek, v katerem skupaj z ekipo podobe obravnavamo kot objekte in objekte kot podobe.” Premiera bo 4. aprila z dvema ponovitvama 5. in 6. aprila na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma.

Wim Vandekeybus/Ultima Vez (foto: Marco Caselli)

V petek, 14. aprila, prihaja na isti oder sloviti Wim Vandekeybus s svojo skupino Ultima Vez. Delo roke se ne dotikajo tvojega dragocenega mene je mitska zgodba o soočenju in preobrazbi, svetlobi in temi, smrti in prerodu. Pri njegovi izvedbi sodeluje s skladateljico Charo Calvo, osmimi plesalci ter – prvič – s performerjem in vizualnim umetnikom Olivierjem de Sagazanom.

Jan Martens/GRIP (foto: Phile Deprez)

V maju pa ste vabljeni na gostovanje še ene zvezde, in sicer prihaja Jan Martens/ GRIP v sodelovanju z Dance On Ensemble s predstavo vsak poskus se bo končal z zdrobljenimi telesi in zlomljenimi kostmi. V njej Jan Martens s sedemnajstčlansko skupino plesalcev, ki obsega več generacij (15 – 68 let), išče svoj glas znotraj plesa in onkraj njega. Plesalci eden za drugim zavzamejo svoj prostor pod žarometi, ne da bi ob tem odrinili preostale. Predstava je horizontalna vaja v medsebojnem omogočanju potrebnega prostora, ob hkratnem deljenju odrske pozornosti z drugim. Na sporedu 6. maja na odru Gallusove dvorane.