Pika miga. Ko vsa mladost Slovenije neutrudno pleše!

Pika poskočno miga (foto: Ksenija Mikor)

Leto je naokoli, migajoča Pika je znova potekala na plesnem odru Doma kulture Velenje v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, tudi  JSKD OI Velenje ter Festivala Velenje Pikin festival, in to v okvirju 14. mini festivala otroških plesnih skupin Velenje 2017, ki ga poznamo pod naslovom Pika miga. Letošnji program sta sestavila: strokovni spremljevalec vseh regijskih revij, plesalec in koreograf Igor Sviderski ter strokovna svetovalka za ples Nina Meško. Posebnost letošnjega festivala je, da se je ples dogajal vse tri dni v času Mednarodne konference plesne pedagogike, ob plenarnih predavanjih ter plesnih in pedagoških delavnicah od 6. do 8. oktobra.

In je festival Pika miga 2017 znova duhovito popestril ter povezoval Pikin prijatelj Gusar, igralec Boštjan Oder, ob njem pa zvedava ter nagajiva Pika, iz vrst plesnih učenk koreografinje in pedagoginje Nine Mavec Krenker. V program otroškega festivala se po izbiri strokovnega spremljevalca in selektorja vključujejo tudi najzanimivejše otroške plesne miniature Opus 1 kakor tudi koreografske miniature, predstavljene na regijskih plesnih revijah, ki potekajo v organizaciji JSKD RS ter območnih izpostav.
Docela zanimivo in kar vznemirljivo je bilo vnovično srečanje z otroško plesno ustvarjalnostjo Opus 1, in to po šestih mesecih, ko so mladi ustvarjalci ob podpori svojih mentorjev in po razpisani temi predstavili svoj intimni plesni prostor ter svoja odraščajoča razmišljanja in ideje vpletali v ustvarjalni gib. V dobi odraščanja se gotovo pozna vsak minuli mesec, ne le v sami telesni rasti, ampak predvsem v dozorevanju, tudi v gibalnem ter plesnem izražanju, ko so njihove plesne stvaritve lahko še toliko bolj sijoče in jasne.
Tako smo lahko uživali v plesni izvedbi Luke Oblaka in v njegovi miniaturi Sam v samoti (mentorica Mojca Kasjak). Znova je v plesno ospredje priletela tudi Zoja Florjanc Lukan s svojim avtorskim solom Strah in pogum, s svojo avtorsko sanjsko izvedbo je izstopal še Nočni preganjalec Tadej Raišić. Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana je še enkrat zastopala tudi Varja Gorogranc Vrhkar s svojim avtorskim solom Grozodeja (mentorstvo Jana Kovač Valdes).
V teh nekaj mesecih sta Sara Bačič in Ema Šolar zasnovali nov ter zrelejši odnos v idiličnem duetu Deklica z vžigalicami (mentorica Špela Medved). Še sreča, da so to bile le sanje, je naslov avtorskega dueta sanjskih turbulenc Kiše Janković in Olje Srdić (mentorica Saša Lončar). V duetu sanjskih misli: Skodelico zvoka, vzdih plesalca sta izstopali tudi Maša Neja Golob in Tea Prvulović, tokrat  se je še posebej poglobila v svojo avtorsko izpoved Maska Ajda Nina Škvarč (Glasbena šola Trbovlje, mentorica Kim Kern Kukovič). V avtorskem duetu Ko Bi svet LE bil Boljši sta svojo željo okvirili in zaveli Eva Colarič in Lana Ferenčak iz Glasbene šole Krško (mentorica Rosana Horvat).
Tekmovanje mladih ustvarjalcev Opus 1, plesna miniatura je letos še zadnjič potekalo kot vsakoletni dogodek, za leto 2018 pa je že napovedano, da bo organizirano vsake dve leti. Razpisana je tudi nova ustvarjalna tema Opus 1 2018: Kulturna dediščina. Včerajšnji dnevi plešejo z menoj.
Letošnji festival Pika miga bo ostal v spominu po izvirnih gibalnih domislicah, po plesni izraznosti in odličnih izvedbah, tako skupinskih kot solističnih, ki so izžarevale pristnost, otroško spontanost ter domišljijo, kar so mentorji plesalcev tudi dobo izpostavili ter živo prostorsko zaobjeli. Tako se je Snežinka Katje Zabukovec iz KUD Iga vas poigrala z umišljenim snežakom (mentorstvo in koreografija Jelena Oleami), se oprav tako plesno ter ustvarjalno navdihnila Gozdna vila Eve Modic iz KD Rakek (koreografija Vesna Turšič, Eva Modic), po prostoru pa še zakrožil črno-beli duet dorečenih gibalnih oblik Podobe teles Celjank Nane Čulk in Ane Sodje (mentorstvo Gordana Stefanovič Erjavec),  ognjevito miniaturo Ognjevita pa je na velikem odru zaplesalo dekletce Mina Lenardič (koreografija Saša Lončar).
Najmlajša plesna skupina je prispela iz vrtca Genterovci, Vrtec Lendava, s svojo posebno plesno uro zvedavih črtic in igrivih domislic v koreografiji Marije Kolenc in Ines Novak: Ura, ki obstane, hkrati so bili tudi šolski primer ustvarjalnega plesnega pouka ter dela z otroki, o čemer so potekali predavanja in praktični prikazi na Konferenci plesne pedagogike Velenje 2017. Plesna skupina CVIU Velenje Venas se je tudi soočila z enoto časa v koreografiji Čas Nastje Brišnik in Venese Pašić.
Iz severovzhoda Slovenije je prispela živahna Plesna skupina Sončki OŠ Kungota, PŠ Svečina, ki so se v koreografiji Kaj pa ti? Barbare Plečko Oberčkal vidno zabavali skupaj z gledalci, ko se jih je trinajst po barvah ločevalo, se igrivo smukalo, sproti iskalo, barvalo, na koncu pa veselo vkup vseh šest fantov in sedem deklic.
Velika skupina mladih plesalcev je prispela iz Sedraža, POŠ Sedraž izbirni predmet umetnost, ki so v koreografiji Maje Lapornik: Zvezde gradijo ozvezdja tudi pohvalno zaplesali v črnih kostumih s prilepljenimi svetlečimi zvezdicami. Veliko mladih plesalcev je prispelo iz Harlekina, društva za umetnost plesa Celje, zaplesali pa domiselno z rokavicami na rokah koreografijo Gozd oživi Sandre Jazbec. Male plesalke Otroške plesno-gledališke skupine Braslovče so se prav veselo, sproščeno razigrale v koreografiji Ane Pezdir Vovk, pravšnjega naslova Ta divji.
Plesomigotalke iz Iga vasi so migale, se postavljale in poskakovale v koreografiji svoje mentorice Jelene Oleami, plešočega naslova: USTV-aaa-RAJ-Alke. Jelenine Plesolaske iz Cerknice pa so s cvetlicami na glavi uprizorile ples rožic: Ime mi je roža. Mali plesalci Plesne izbe Maribor so dobro odsevali medsebojne gibe v koreografiji Tanje Verglez Odsevi, napotili so se po svetleči stezi sedmih zrcalnih odsevov.
V koreografiji Mojce Kasjak Barvita raziskovanja je plesna skupina odkrivala mavrično barvitost in gibkost v prav mavričnih kostumih. Plesna skupina Krempeljčki iz KD Qulenium je očitno toliko žarela, da je izžarela v koreografiji Saše Lončar Izžareti. Njene štiri Mesečinke so se v  njeni koreografiji tudi skušale že v zahtevnejših plesnih tonih. Plesna skupina Vrtavke iz KD Qulenium, Pionirski dom, je pod vodstvom in v koreografiji Ane Romih Košček nečesa ljubko odigrala iskanje nečesa gibalno igrivega.
V Glasbeni šoli Laško–Radeče so odkrivali vesolje in sile, ki ga povezujejo, ko so se povezovali skoraj z nevidno elastiko v koreografiji Špele Medved: Povezani v vesolju.
Počasi in posamično je na isti odrski poligon prispelo še nekaj prebivalcev Marsa, odetih v zelene kostume z naglavnimi spiralami, ki spominjajo na vesoljske oddajnike, antene (koreografija Špela Medved, Marsovci).
Rosana Horvat poučuje ples na Glasbeni šoli Krško, na Konferenci otroške pedagogike je imela tudi svoj predavateljski termin kako spodbuditi fante k sodobnem plesu; da ji je to tudi uspelo, kaže fantovska plesna skupina, ki na odru gibčno ter pospešeno gradi svoje mesto, dogaja pa se v koreografiji z naslovom Mesto na kvadrat. Na koncu, ko so fantje zgradili svoje stanovanjske prostore, so si privoščili tudi čas za počitek v zgrajenih prostorih. S Plesnim društvom Imami je Rosana predstavila prijetno plesno sožitje med starejšimi, starši in otroki, ki so se slikovito postavljali po odru in vnesli nov gibalni duh.
V duhu vedrih domislic in poskočnih zlogov ter besed so prevetrile plesni oder ter zabavale Frke iz KUD Plesni forum Celje ob mentorici Gogi S. Erjavec. Nastopila je tudi Plesna skupina Face iz podružnice s prilagojenim programom OŠ Litija v koreografiji Tjaše Dražemerič z naslovom Rdeča nit .
Ob festivalski Piki in njenem Gusarju so zaplesale še plesne skupine mladih plesalcev, ki so v svojih vnetih večletnih plešočih željah dosegli že kar visoko raven gibalnega znanja, tako da na odru delujejo že plesno dorečeno v zahtevnih in domišljenih koreografijah svojih mentorjev. Pohvala za ta presežek osvojenega plesnega znanja, predstavljenega v koreografskih domislicah oblik, primernih njihovi zrelostni stopnji, pa  gre: Plesnemu studiu N Velenje v koreografiji Nine Mavec Krenker: Časovna zanka; Galeriji plesa Maribor za koreografijo Mojce Ussar: Igra;  KD Center plesa in koreografu Marku Urbaneku za njegove Ujete duhove; skupini Harlekin in njihovi mladostni poetiki izvedbe v koreografiji  Andreje Šraj: POL(k)LOP in nenazadnje tudi Plesnemu studiu Lai Izola za suvereno koreografsko izvedbo Nepovezano Povezanega v koreografiji Lilijane Ujčič.
… (Foto: Ksenija Mikor)
Bilo je to tridnevno doživetje igrive otroške gibalne radosti, tudi že gibalno poglobljenih in ozaveščenih mladih plesalcev, ki so letošnje festivalsko vzdušje Pika miga bogatili s svojim plesnim veseljem, ustvarjalnostjo in razgibanimi gibalnimi domislicami ob svojih plesnih pedagogih, mentorjih in koreografih. In ko se sledi letošnji festivalski Piki, se dobi vtis, da kar vsa mladost Slovenije neutrudno pleše; ko pa se jih je toliko zavrtelo na plesnem odru Doma kulture Velenje!

View Gallery 20 Photos