Pet skupnih let, sedemkrat državna prvaka. Zdaj gresta Jan Hafner in Pina Eržen vsak po svoji poti.

Jan in Pina sta zdaj že bivša plesna partnerja. (Foto: Marko Mesec)

V nedeljo je plesalec latina in standarda, starejšemladinski državni prvak Jan Hafner na družabnem omrežju Facebook objavil, da išče novo plesalko. Jasno, da se je takoj porodilo vprašanje, zakaj ko vendar pleše s Pino Eržen. A zdaj je že dejstvo, da sta se sedemkratna državna prvaka razšla. Ker so v takšna partnerstva seveda vpleteni starši in trenerji, so zadeve malo bolj zapletene, in moje poizvedovanje je tokrat naletelo na ažurnost vseh vpletenih. Profesionalno, ni kaj.

Državno v kombinaciji leta 2014 (foto: Marko Mesec)

Janova mama Irena Hafner pravi: "Jan in Pina sta skupaj plesala pet čudovitih let. Od 1. 9. 2013 do danes, torej od mlajših mladincev naprej. priplesala sta si sedem naslovov prvakov, trikrat sta postala podprvaka in enkrat bronasta. Bila sta finalista mnogih mednarodnih tekem. Med svoje največje uspehe štejeta drugo mesto v standardu Kranj Open 2016 v mladinski kategoriji, tretje mesto na Maribor Open v desetih plesih leta 2016, prav tako med mladinci, tretje mesto v standardu Ljubljana Open 2017 rising star ter letošnje 19. mesto na evropskem prvenstvu v desetih plesih. Jan si želi še naprej plesati! Kluba oz. trenerjev nima namena menjati."

V intervjuju za Parado plesa (foto: Marko Mesec)

Pinina mama Maja Eržen: "Pina in Jan sta na avgustovskih pripravah v matičnem klubu še skupaj trenirala. Po 14-dnevnem tehtnem premisleku pa sta se v tem tednu sporazumno razšla. Skupaj sta doživela veliko lepih uspehov. Lahko povem, da me razveseljuje, da sta doživela več vzponov kot padcev, in tudi raznorazne spletke so ju še bolj utrdile, da sta se v tudi najtežjih trenutkih še bolj povezala. Verjetno je prišel čas, ko človek v življenju potrebuje spremembo. In kot je na splošno v športu, pride do nasičenosti in je za večjo motivacijo, novo energijo in napredek potrebna sprememba. Pino oba starša podpirava pri odloćitvi, je pa vsaka ločitev boleča. Oboji starši smo ob spremljanju otrok na domačih in tujih tekmovanjih uživali, se veselili njunega napredka, doživeli veliko nepozabnih trenutkov tako v dvoranah kot tudi na skupnih potovanjih. Oba še ostajata v PK Diamant in za zdaj iščeta nova partnerja."

Državno v standardu 2016

Seveda sem za razloge razhoda pobarala tudi glavna akterja in Pina je za naš portal komentirala: "Pred petimi leti, ko sva z Janom stopila na skupno plesno pot v Urški, so se zame začela zanimiva in lepa leta. Kmalu potem, že na prvem skupnem državnem prvenstvu v standardnih plesih v kategoriji mlajših mladincev, sva postala popolnoma nepričakovano državna prvaka in to naju je motiviralo in gnalo naprej. Na domačih parketih sva osvojila sedem naslovov državnih prvakov, kar nama je prineslo tudi nominacije za najvišje tekme, kot so evropska in svetovna prvenstva. Redno sva se udeleževala tudi močnih mednarodnih tekem po vsej Evropi, kjer sva tudi dosegla nekaj odmevnih rezultatov, stopničk in finalov. Zadnji mednarodni uspeh je vsekakor dvakratni finale v latinskoameriških in standardnih plesih v Parizu. Skozi celo obdobje naju je zbliževalo in povezovalo veliko lepih in tudi bolečih trenutkov, ki jih nisva razumela in si jih nisva zaslužila. V zadnjem obdobju sem opazila, da nisem več tako motivirana, kot bi si želela biti. Začutila sem, da želim spremembo z željo po osebnem in plesnem napredku. Odločitev o spremembi je bila težka in boleča. Ponosna sem na najinih skupnih pet let, na vse dosežke in skupna doživetja. Z Janom sva se odlično razumela in tudi najin razhod je bil korekten ter prijateljski. Ostajam v plesu, želim nadaljevati in trenirati v Diamantu, ki mi nudi odlično plesno okolje, vrhunske trenerje in pogled na plesalce v svetovnem vrhu, ki so mi za zgled."

S trenerko Tatjano Lahvinovič Galčun

Njuna trenerka Tatjana Lahvinovič Galčun je ob razhodih plesnih parov vedno žalostna. Letos sta se razšla že njena varovanca Naja Dolenc in Vladislav Kolesnikov, pa Zara Avsec in Žan Ravnikar, zdaj še Jan in Pina. "Jan in Pina sta se odločila, da gresta vsak svojo pot. Zelo sem žalostna seveda, ko par razpade, ampak verjamem,da vse, kar se naredi, se naredi na bolje. Verjamem, da bosta oba nadaljevala svojo pot in bosta našla svojo drugo polovičko,"  je komentirala Tatjana.

Svetovno v kombinaciji do 21 let

Začetek sezone torej obeta mnogo sprememb, kar je lahko tudi dobro. Vsem plesalcem želim, da sledijo svoji poti, ker je le-ta vedno prava.

View Gallery 6 Photos