Pandora odpira skrinjico in vas vabi na Potovanje

Lanska predstava je imela naslov Razvoj/Razkroj, letošnja Potovanje. (Foto: Patrick Plohl)

Pandorina skrinjica ni neznanka na slovenski plesni sceni. Sploh ne za tiste, ki veste, kaj je ples ob drogu. Ekipa je v nizkem štartu, saj se bo v soboto, 25. maja, ob 19. uri in nedeljo, 26. maja, ob 16. in 19. uri predstavila s celovečerno predstavo Potovanje v Narodnem domu v Mariboru. Prepričana sem, da bodo tudi tokrat razbijali tabuje in stereotipe ter pokazali, da je ples ob drogu že postal odrska umetnost. Kakšne akrobacije, kakšen vikend izlet in potovanje vam pripravljajo, pa razkriva ustanoviteljica in prva dama društva Pandora Art of Pole Maja Logar.

Maja Logar je ustanoviteljica Pandorine skrinjice. (Foto: Jure Prizmič)

Letos se podajate na potovanje. Kaj te je inspiriralo, da je prav to tematika produkcije?
Tema produkcije se večinoma rodi na skupnih sestankih Pandorinega upravnega odbora, v katerem sta poleg mene še Sabina in Natka. Včasih nam vzame malo več časa, da se ideja do konca izdela in razvije, se pa tudi zgodi, da ene boljših idej nastanejo neformalno, ob kakšni kavici ali dobri pijački. Tako je nastala tudi ideja o potovanjih. Vse zelo rade potujemo, obiskujemo nove kraje in predvsem spoznavamo nove kulture. Med iskanjem ideje ponavadi stremimo k temu, da imamo znotraj glavne teme čim več manevrskega prostora, da si lahko vsak koreograf izbere nekaj svojega, kar ga navdihne k ustvarjanju. Takšen pristop je zanimivejši tudi za občinstvo, saj je predstava mnogo bolj raznolika in barvita, kar potovanja vsekakor so.

Iz lanske predstave Razvoj/Razkroj …

Pravzaprav si ne predstavljam, kako bo to videti. Kako se predstavi takšna plesna zvrst, kot je ples ob drogu? Kako biti inventiven vsako leto?
Upam, da se bo to čim prej spremenilo in ti bo kdaj v prihodnje le uspel ogled naše predstave. Ker sem se v preteklosti ukvarjala s sodobnim in modernim plesom, mi veliko pomeni, da tudi s plesom ob drogu ohranjamo kakovost koreografij in da imajo v ozadju zgodbo, sporočilo, ki nam, koreografom, daje navdih za ustvarjanje. Drogovi so uporabljeni kot orodje, s pomočjo katerega lahko izvajamo določene elemente in atraktivne trike, lahko pa jih uporabimo tudi kot del scene. Ne poznam točnega razloga, a nam doslej še nikoli ni zmanjkalo inovativnih idej.

Koliko plesalcev se vas bo predstavilo?
Letos bo na odru 65 nastopajočih. Nekaj je izkušenih plesalcev, ki imajo podlago v drugih plesnih zvrsteh, kar nekaj pa se jih nikoli prej ni ukvarjalo s plesom in bo to njihova prva izkušnja z odrom. Na te smo še posebej ponosni, saj je za nami veliko trdega dela več mesecev intenzivnih dodatnih treningov kar seveda pomeni veliko odrekanja in prilagajanja. Izkušenejši plesalci smo tega že vajeni, preostali pa se bodo tako prvič srečali s tako obširno produkcijo.

Kreativno ekipo ste pa zelo zanimivo opisali kar sami. Poleg tebe vas je še kar nekaj, ki skrbite, da bo vse videti, kot je treba, kajne?
Naša ekipa je sledeča: Marko Ujc, direktor firme, tisti, ki drži rdečo nit v rokah. V prostem času je igralec in mdr., zaposlen v Lutkovnem gledališču Maribor, Sabina Bračič, organizatorka antistresnih potovanj. V prostem času je soustanoviteljica društva Pandora Art of Pole in kot refleksoterapevtka skrbi za naše zdravje in dobro počutje. Renata Ponudič, strokovnjakinja za navezovanje stikov z domorodci. V prostem času je soustanoviteljica društva Pandora Art of Pole, zraven tega skrbi še za dober videz ljudi in vsega, kar nas obdaja. Jure Masten, organizator Pandorinih romanj, v prostem času ga srečate na pošti. Anja Krobat, organizatorka vikend pobegov v naravo, v prostem času dela v trgovini za male živali. Maša Pinner, strokovnjakinja za nenavadne ideje, zamisli in kreacije. To počne tudi v prostem času. Julija Horvat, organizatorka egipčanskih potovanj, v prostem času piše magisterij iz družinske terapije. Rebeka Hanžel, mojstrica wellnes oddihov in savnanja, v prostem času je plesalka in vsak dan preživi na Centru plesa.
… (foto: Patrick Plohl)

Kako pa ‘namontirate’ vaše drogove, je to posebna umetnost?
Odrska konstrukcija, ki jo uporabljamo za predstavo, je bila posebej ustvarjena v ta namen in za ta oder. Drogovi so naši, torej vzeti iz dvorane, v kateri redno treniramo. Med seboj so povezani s povezovalno konstrukcijo, ki jo je treba dobro vpeti in pričvrstiti. Tudi drogove je treba pričvrstiti v tla, kar večina dvoran ne omogoča. Potrebnih je torej kar nekaj pridnih in iznajdljivih rok, da se konstrukcija varno postavi.
Kako si zadovoljna z letošnjo sezono in na čem boš gradila prihodnjo?
S preteklo sezono sem izredno zadovoljna. Med nami je veliko novih obrazov in prav vsi nam z nasmeški, dobro voljo in zadovoljstvom vsako leto znova dajejo nov zagon in motivacijo za naprej. Ponosna sem tudi na našo skupino fantov, ki neverjetno napredujejo. Njihov trening se razlikuje od treninga deklet bolj je usmerjen na izvajanje elementov in trikov z uporabo lastne teže, s katerimi se gradi na dobri fizični kondiciji. Hkrati smo edini pole dance studio v Sloveniji, ki ima svojo moško skupino. Prihajajoča sezona pa bo za nas nekaj prav posebnega, saj nas čaka 10. obletnica delovanja in ustvarjanja. Vsekakor bo posebno leto in razkrijemo lahko eno novost – program rednih treningov deklet in fantov bomo nadgradili in popestrili še s treningi za otroke. Že nekaj let imamo veliko povpraševanje po vadbi za mlajše in očitno se je vse ‘poklopilo’ ob pravem času, tako da v novo sezono vstopamo bogatejši še za otroške nasmehe. Veselim se tudi prihajajočih druženj in kavic, ob katerih bomo debatirali o naslednjem letu, si izmenjevali mnenja in raznolike ideje, ki jih bomo skupaj razvijali. Priznam, da jih nekaj že imamo, ampak naj za zdaj ostanejo še skrivnost. Vse ob svojem času.

Hvala. Bralke in bralci vabljeni na Potovanje!

View Gallery 6 Photos