Ob svetovnem dnevu plesa zvezde plešejo. Gregor Luštek in Rosana Hribar. Ovacije v Šanghaju.

Rosana Hribar in Gregor Luštek v predstavi Šestnajst (foto: Miha Sagadin)

Danes je dan, ko se klanjamo plesu. 29. april je namreč mednarodni dan plesa, ki je nastal na pobudo slovenskega režiserja, koreografa, pisatelja, zdravnika, plesalca dr. Henrika Neubauerja, ki je leta 1982 prepričal Mednarodni gledališki inštitut (ITI) pri Unescu, da plesni svet potrebuje svoj dan. Tako so rojstni dan baletnega reformatorja Jeana Gerogesa Noverra, ki se je rodil leta 1727, proglasili za mednarodni plesni dan.

Dr. Henrik Neubauer je iniciator mednarodnega dneva plesa pri Gledališkem inštitutu pri Unescu.
Tako vsako leto na današnji dan plesalci, koreografi in vsi, ki smo na kakršenkoli način povezani s plesom, proslavimo ta dan. Ob tej priložnosti je tudi navada, da sporoči svetu svoje misli velika plesna ali koreografska zvezda. Letošnja čast je pripadla koreografinji, plesalki in pedagoginji, ameriški legendi plesa Trishi Brown. Njena skupina je gostovala v Ljubljani v letih 1994 in 2015.
Ameriška koreografinja Trisha Brown
Žal je Brownova, ki je že nekaj let bolehala za demenco, 18. marca letos umrla, in nekaj njenih misli je zbrala raziskovalka njenega življenja Susan Rosenberg. Tako se Trishino sporočilo v prevodu dr. Henrika Neubauerja glasi: "Plesalka sem postala zaradi želje po letenju. Premagovanje teže je bilo vselej nekaj, kar me je prevzelo. V mojih plesih ni skrivnostnega pomena. So duhovna vaja v telesni obliki. Ples posreduje in razširja svetovni jezik sporazumevanja; je vir veselja, lepote in boljšega poznavanja človeka. Ustvarjalnost v plesu je …  spet in spet … razmišljanje, nastajanje in izvajanje. Naša telesa služijo izražanju in niso sredstvo nastopaštva. To spoznanje osvobaja našo ustvarjalnost, ki je dar in bistvo umetnosti. Umetnikovo življenje se ne konča s starostjo, kot so prepričani nekateri kritiki. Ples ustvarjajo ljudje, ljudje in zamisli. Vi kot gledalci lahko prenesete ta ustvarjalni vzgib domov in ga vključite v svoje vsakdanje življenje."

Njej v čast so se v teh dneh v Šanghaju zbrali člani mednarodnega inštituta, ki ima tam svoj sedež, Slovenijo zastopa Tatjana Ažman, in proslavili dan plesa. Slovenske barve sta zastopala plesalca Gregor Luštek in Rosana Hribar, ki sta s predstavo Šestnajst nastopila včeraj na večeru, imenovanem Shanghai Night, in s stoječimi ovacijami navdušila tamkajšnje občinstvo in plesne strokovnjake.
Rosana Hribar in Gregor Luštek z oblikovalcem luči LC Lights po nastopu v Šanghaju. (foto: Aljaž Zaletel)
Dan pred tem pa sta nastopila še na posebni predstavitvi. Kaj natančno se je dogajalo, vam sporočim v izjavi, ki jo bosta podala plesalca po vrnitvi v Slovenijo. Do takrat pa je plesišče vaše. Bodite vsaj za en dan "zvezde plešejo"!

View Gallery 4 Photos