(NI)SEM. Flamenko predstava, ki premika meje domače umetnosti

… Maria Keck …

V četrtek, 31. marca, ob 20. uri, bo oder velike dvorane Centra urbane kulture Kino Šiška zavzel  flamenko. Na oder Katedrale se po dveh letih znova vrača prva slovenska plesna zasedba flamenka, CoraViento, ki tokrat za vse ljubitelje plesa, glasbe in gledališča pripravlja nekaj posebnega. Po dobrem letu priprav bo luč odrskih reflektorjev končno zagledala plesno-glasbena predstava z naslovom (NI)SEM, ki na odru in za njim združuje plesalce, glasbenike in ustvarjalce z različnih področij in držav.

Stalna zasedba skupine CoraViento je tokrat k sodelovanju v novem projektu povabila madžarsko vsestransko umetnico, koreografinjo, plesalko, kantavtorico in glasbeno terapevtko, Marío Keck. Marío zaznamuje zanimiva življenjska zgodba, polna selitev in nomadstva, saj je bila rojena v Srbiji in je otroštvo preživela na Madžarskem, profesionalna pot pa jo je vodila vse preko Velike Britanije, Japonske in Nemčije do Španije, kjer je zadnjih sedem let eno vodilnih imen na madridski flamenko sceni.
… Urška Centa …
Tam se je spoznala z mlado slovensko plesalko flamenka, Urško Centa, članico zasedbe CoraViento, in rodila se je ideja o predstavi, ki bo Slovencem odprla nova ustvarjalna obzorja in združila ustvarjalce. Zanimiv projekt je pritegnil zanimanje odličnega jazz pianista Tomaža Pačnika, najbolj poznanega slovenskega flamenko kitarista Vita Marenčeja, vodilnega slovenskega tablista in tolkalca Vasje Štuklja, nagrajenega režiserja in publicista Urbana Zorka in predsednice Strokovnega sveta Društva oblikovalce Slovenije, Danijele Grgić, in skupaj so ustvarili projekt, ki premika mnoge meje domače umetnosti flamenka.
… Mitja Obed …
Predstava (NI)SEM je edinstvena zgodba o iskanju osebne identitete. V predstavi se nastopajoči poigravajo z različnimi mislimi, raziskujejo gib in zvok, opazujejo lastne in tuje odseve ter na stežaj odpirajo vrata v neznano. Gledalci bodo lahko uživali ob privlačni fuziji tradicionalnega plesa flamenka in sodobnega plesa, ki svoja izhodišča išče v glasbi flamenka s ščepcem jazza, madžarske in romske ljudske glasbe. Podlago flamenko kitare in tolkal barvata melanholičen in globoko izpoveden vokal ter mogočen zven klavirja, ki preko jazza išče kontraste flamenku.
… Mihaela Wabra Kucler …
Ples Mitje Obeda, Mihaele Wabra Kucler, Mance Dolenc, Urške Ivanuša, Simone Šturm in Urške Centa predstavlja nov izrazni svet, ki dokazuje, da umetnost flamenka ni le posnemanje tuje nacionalne folklore, temveč široka izpovedna umetnost, ki se odlično prilagaja času in prostoru ustvarjalnega nastanka.

View Gallery 7 Photos