Naši hiphoperji in breakerji dokazali, da sodijo v sam svetovni plesni vrh. A ne na olimpijske igre.

Od 17. do 21. oktobra je v Kopenhavnu na Danskem potekalo svetovno prvenstvo v hip-hopu, electric boogiju in breakedanceu, ki se ga je udeležilo več kot 2800 plesalcev iz 28 držav s štirih celin. Slovenska reprezentanca je štela nekaj čez 300 plesalcev, ki so se domov vrnili s 16 medaljami in tako dokazali, da smo Slovenci še vedno hip-hop velesila. Organizacija je potekala na visoki ravni, saj je tako na plesišču kot za njim teklo vse tako, kot mora. Slovenske barve so ob tekmovalnem parketu predstavljali predvsem številčni starši, ki so navijali za svoje otroke, in slovenski sodnici Nataša Lovše Pepelnak in Diana Drobnič Gorenc, ki sta v družbi drugih mednarodnih sodnikov iskali najboljše plesalce za finalne razvrstitve.

Plesalci Plesnega kluba Špela
V kategoriji otrok v disciplini hip-hop je bila najboljša solistka Rika Dolžan iz Športno kulturnega društva Plesni studio Špela, ki je osvojila tretje mesto med 64 plesalkami.
Lia Lačen iz Bolera
Med mladinci v disciplini hip-hop pa z veseljem lahko naštejem več prejemnikov medalj, med katerimi prav gotovo izstopa Lia Lačen iz Plesnega kluba Bolero, ki je postala svetovna prvakinja med solistkami kot tudi svetovna podprvakinja med solistkami v kategoriji hip-hop battle. Med solisti imamo tudi dvakratnega vice prvaka; Urban Marolt iz Plesno športnega društva Artifex je svetovni podprvak med solisti kot tudi svetovni podprvak v paru z Ano Zajc.
Mala skupina Extra mini iz Bolera
V malih skupinah so se z zlatom okitile plesalke Fierce iz Športno kulturnega društva Plesni Val Celje. Tretje mesto na svetu pa je pripadlo plesalcem iz Plesnega kluba Bolero z malo skupino Extra mini.
Urša Skubic iz Artifexa
Članski hip-hop plesalci pa so poskrbeli, da imamo medaljo, in to kar zlato, tudi v najprestižnejši kategoriji formacij. Med solistkami je blestela Urša Skubic iz Plesno športnega društva Artifex, ki je svetovna podprvakinja v kategoriji hip-hop battle. Med članskimi pari sta se Maša Štucin in Laura Višnar iz Športno kulturnega društva Plesni studio Špela obarvali srebrno in postali svetovni podprvakinji med pari. Žal med članskimi malimi skupinami nismo prišli do medalje, so pa zato plesalci iz Plesno športnega društva Artifex postali svetovni prvaki med formacijami.
Artifex, svetovni prvaki v članski formaciji
V electric boogiju si Slovenci nismo priplesali medalje, jih pa imamo zato toliko več v breakedanceu, in to kar šest. Med mladinskimi solisti sta bila najboljša zlati Tilen Grašič iz Športno kulturnega društva Bast in srebrni Elias Ljubec iz Plesnega kluba Zeko. Prvo mesto so si breake plesalci priplesali v kategoriji breakedance crew mladinci, in sicer Go-breakers JR iz Plesnega kluba V.I.P. Vse tri medalje tako zlata, srebrna kot bronasta in vsi nazivi tako svetovnih prvakov kot svetovnih podprvakov pripadajo Slovencem v kategoriji breakedance crew v članski kategoriji. Najboljši na svetu so Unity crew iz Plesnga kluba Zeko. Svetovni podprvaki so Breakingz iz Plesnega kluba Tržič. Bronasti pa so Bastarts iz Športno kulturnega društva Bast.
Plesalci breakdancea so se pomerili tudi na tekmovanju za svetovni pokal …
Hkrati je med svetovnim prvenstvom potekal tudi svetovni pokal. Petra Rajh iz Plesnega kluba Zeko je bila druga med breakdance mladinkami. Zmago med mladinci v breakedanceu si je priplesal Tilen Grašič iz Športno kulturnega društva Bast, tako kot tudi Tim Babnik iz Plesnega kluba V.I.P. med člani breakedance.
… in se udeležili kvalifikacij za olimpijske igre. Žal se jim ni uspelo prebiti naprej.
Breakedance plesalci so se v tem času borili tudi za vstopnico na mladinsko olimpijado, ki bo leta 2018 potekala v Buenos Airesu. Kvalifikacije so bile sprva v Nemčiji, kamor so potovali tudi naši plesalci, ki pa se jim žal ni uspelo uvrstiti na prihodnje kvalifikacije v Tokio, in šele nato bodo najboljši potovali v Argentino. Slovenski koordinator Dejan Zečevič je sporočil: "Zelo smo veseli in ponosni na vse naše fante, saj so dobro predstavljali Slovenijo. Med okoli 4000 breakerji v konkurenci se nam je uspelo prebiti med 100, kar je za nas odlična izkušnja in dobra popotnica za naprej, zavedajoč se, da smo na pravi poti." Čestitke vsem plesalcem in trenerjem!

View Gallery 8 Photos