Nagrajenci tekmovanja Mlade plesne zvezde. Absolutna zmagovalka Danaja Ažman! Prejem nagrad na gala plesnem večeru na Kongresnem trgu!

Danaja Ažman v objektivu svoje mame Tije

Na online tekmovanju, ki ga je organizirala Akademija za ples, je sodelovalo 42 udeležencev, ki so poslali svoj video na Akademijo za ples. Podelitev nagrad bo v ponedeljek, 14. junija, na Kongresnem trgu v Ljubljani pred gala večerom.

Takole so zapisali predstavniki Akademije za ples: “Veseli smo, da je naš plesni natečaj pri mladih plesalcih zbudil veliko zanimanja! Hvala vsem, ki ste poslali svoje videe, nagradili vas bomo z majico AMEU Akademije za ples.” Strokovna komisija (dekan Akademije za ples dr. Svebor Sečak, Rosana Hribar, Ana Vodišek, Lucija Velkavrh, Matevž Česen, Jure Krajnc, Katarina Pernat in avtorica članka) smo v minulih dneh pregledali vse posnetke in izbrali nagrajence v posameznih kategorijah (jazz, urban, standard&latin, sodobni ples in balet) ter složno določili tudi skupno zmagovalko, ki je Danaja Ažman. Danajo sem prosila za intervju in takole nam je odgovorila na nekaj vprašanj.

Danaja Ažman (foto: Tija Ažman)


Kaj ti pomeni zmaga v kategoriji Urban in absolutna zmaga na tekmovanju, ki ga je organizirala Akademija za ples?
Zmaga v kategoriji Urban in absolutna zmaga online tekmovanja mi pomeni presenetljivo veliko. Zadnji mesec sem se prijavila na več online tekmovanj in do zdaj osvojila vsa 1. mesta, rekla bi, da sem pri vsaki tekmi, če je online ali ne, zelo vesela, zadovoljna in seveda tudi ponosna nase. Pri tej zmagi pa mi to pomeni toliko več prav zaradi tega, ker je na akademiji plesna smer precej nova stvar v Sloveniji.
Ali tudi ti razmišljaš, da bi se vpisala na to Akademijo, ali te bolj zanima študij v tujini, ali sploh nič plesnega študija, ampak samo oditi plesat ven?
O prijavi na akademijo sem že razmišljala, a še nisem prepričana. V tujino, mislim, da ne bom šla študirat. Večina pa že tudi ve, da je moj cilj priti v Ameriko, se tam izobraževati na plesnem področju in nekoč postati profesionalna plesalka ali koreografinja, in tega načrta se želim čimbolj držati.
Kaj pa bi svetovala vsem plesalcem, ki so recimo na prelomnici – ali študij plesa ali ne?
Iskreno o akademiji še ne vem veliko. Kar pa sem slišala o tem študiju, se mi zdi, da je to absolutno, sploh za plesalce, ena zelo zelo odličnih priložnosti. In vsekakor priporočam, da se prijavijo na akademijo.
Kakšne načrte imaš za najprej verjetno za državno prvenstvo, na kaj ciljaš in kaj potem početi čez poletje?
Trenutno končujem 1. letnik, hkrati pa se pripravljam na državno prvenstvo, kjer bom tekmovala v treh disciplinah (hip-hop solo, hip-hop formacija in modern solo). Po državnem pa se bodo začeli v Boleru poletni plesni klasi, kjer bom tudi sama učila. Za poletje sicer še nimam načrtov, a gotovo bom veliko časa preživela s prijatelji, družino in seveda v dvorani. Tik pred začetkom novega letnika pa se bom udeležila tudi slovenske plesne konvencije EDC in zaključila počitnice v ‘svojem stilu’ (smeh).
Postala si tudi del ledene družine, pingvinka. Povej po pravici, te je v ledeno vodo mami nagnala. Zakaj ta izziv?
(Smeh), oh, ta ledena voda … Moja starša že nekaj časa obiskujeta delavnice in moram reči, da jih še nisem videla bolj srečnih, kot zdaj. Ledena voda jima je absolutno spremenila življenje. Ko sta me prvič povabila, sem v trenutku zavrnila, čez čas pa sem tudi sama začela razmišljati o tem … Vedela sem, da če ne bom poskusila, ne bom vedela, kakšen je občutek, zato sem se to soboto odločila, da grem z njima. Priznam, da sem bila kar živčna. Voda je bila noro mrzla! Ne vem, če se jima bom še kdaj pridružila, ampak izkušnja je bila 100-odstotno nepozabna, s katero sem prišla tudi do ugotovitve, da naš um zmore prav vse.

Alja Turk Hvala (foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Danaja je zmagala v kategoriji urban, v jazz kategoriji pa je zmagovalka Alja Turk Hvala, ki je prav tako navdušena nad zmago.
Kaj ti pomeni zmaga v kategoriji jazz na tekmovanju, ki ga je organizirala Akademija za ples?
Velika pohvala, saj jazz ni moja glavna plesna usmeritev; se ji pa zadnji dve leti bolj posvečam, tako da je bila to potrditev, da napredujem tudi v jazz vodah.
Ali si se zdaj že odločila za študij ? Se boš vpisala na to Akademijo za ples ali so te sprejeli kam drugam?
Odločitev, kam se vpisati, ni bila lahka, a na koncu sem se odločila za temperamentno Španijo in se vpisala na Institute of the Arts Barcelona, kjer se bom izpopolnjevala v sodobnem plesu, baletu in tudi jazzu. Na koncu sem izbirala med to šolo in Zurich Dance Academy.
Kaj pa bi svetovala vsem plesalcem, ki so recimo na prelomnici?
Vedno je treba pri odločanju za študij pogledati na izbrani poklic kot celoto, torej na pozitivne in negativne strani. Če je želja dovolj močna, bo plusov veliko več, in mislim, da je vredno poskusiti!
Kakšni pa so poletni načrti, preden odideš?
Najprej uspešno končati maturo, nato pa veliko potovati in se udeleževati različnih poletnih plesnih klasov in seminarjev.

Zmagovalki v kategoriji sodobni ples sta Klara Klun in Naomi Uma Zorman, v baletu Tia Novak, v latinu in standardu pa Leja Urankar Gaberc. Vsi zmagovalci, drugo- in tretjeuvrščeni prejmejo atraktivne nagrade, nekatere od njih pa bom gostila tudi v oddaji Parada plesa in jih predstavila na portalu, ki ga pravkar berete. Nagrade bomo podelili pred začetkom slavnostnega gala plesnega večera zaključne produkcije AMEU Akademije za ples, ki ima letos naziv In naj moj svet se v plesu izkriči! (citat Anje Golob, op. u.), 14. junija ob 21.00 na Kongresnem trgu v Ljubljani. V letošnji izvedbi se bodo predstavile študentke vseh treh letnikov AMEU Akademije za ples različnih plesnih smeri v sodelovanju z diplomantkami, ki bodo v sklopu gala večera predstavile odlomke diplomskih predstav. Kot posebni gost predstave bo nastopil tudi znani slovenski raper Rok Terkaj.