Na zaslone BBC One se vrača priljubljeni plesni šov Strictly Come Dancing. Osemnajsta serija zahteva ogromno prilagoditev, od plesalcev in udeležencev tudi redno testiranje za covid-19!

Za Aljaža Škorjanca je osma sezona šova Strictly Come Dancing. (Foto: BBC One)

V času, ko nas mediji predvsem spravljajo v slabo voljo z vse bolj črnogledimi napovedmi v zvezi z virusom, ni nenavadno, da je vsaka oddaja, ki nas spravlja v dobro voljo, še kako dobrodošla.

Ples z zvezdami se je tako kljub nujnim zapletenim ukrepom vrnil v mnoge televizijske hiše po svetu. Imajo ga naši sosedje v Avstriji, Italiji, na Madžarskem, pa seveda tudi v ZDA in še marsikje. Ker za zdaj ni ničesar slišati, da naj bi se šov vrnil tudi na domače TV-zaslone, bomo znova pokukali v angleško, originalno serijo, v kateri tekmuje tudi naš odličen plesalec Aljaž Škorjanec s svojo zvezdniško soplesalko.

Aljaž Škorjanec je na plesnem parketu zvezd od leta 2013. (Foto: BBC One)

Osemnajsta serija je zaradi pandemije zahtevala od producentov in vseh udeleženih ogromno prilagoditev. Profesionalni plesalci so se morali med poletjem izolirati v hotelu, kjer so bili popolnoma ločenih od vseh, tudi od svojih družin. Tam so z glavnim koreografom šova, avstralcem Jasonom Gilkinsonom, pripravili plesne točke za celotno serijo in jih pred začetkom tekmovalnega dela oddaje v studiu posneli. Ko so plesalci dobili svoje zvezdniške partnerje, so z njimi ustvarili svoj ‘mehurček’. To pomeni, da so tekmovalci smeli biti v stiku zgolj z ljudmi iz svojega gospodinjstva. Pri profesionalnih plesalcih so šli celo tako daleč, da na primer Aljaž in njegova žena Janette do zaključka serije ne smeta živeti skupaj, ampak sta v dveh ločenih ‘mehurčkih’. Vsi udeleženci so redno testirani za covid-19 in celo prevoze med domom in studiom jim organizira BBC.

Šov Strictly Come Dancing pleše osemnajsto sezono. (Foto: BBC One)

Prilagoditve se poznajo seveda tudi pri oddaji. V studiu bo le majhno število gledalcev, ki bodo sedeli ločeno in nosili maske. Orkester v studiu bo imel manj članov, zato bodo uporabili tudi vnaprej pripravljene posnetke. Intervju s sovoditeljico Claudio Winkleman takoj po nastopu bo brez prisotnosti ostalih plesalcev. Voditeljici Tess Daly in Claudia Winkleman bosta ves čas ohranjali predpisano razdaljo med sabo in seveda do tekmovalcev. Odpovedati so se morali tudi posebni oddaji, ki so jo vsako leto posneli v dvorani Tower Ballroom v Blackpoolu. Pa še to, če bo tekmovalec zbolel za covidom, bo seveda moral takoj zapustiti tekmovanje. Sodniški panel je tokrat tričlanski, ker je četrti član, Bruno Tonioli, v preteklosti redno potoval med Los Angelesom in Londonom, kar mu je letos onemogočeno. Preostali trije sodniki so ostali isti: Craig Revel Horwood, Shirley Ballas in Motsi Mabuse. Število tekmovalnih plesnih parov so zmanjšali s petnajst na dvanajst, ker so zaradi pandemije morali prestaviti začetek serije, kot vedno pa naj bi jo končali pred božičem. To pomeni, da bo serija na sporedu le devet tednov. S tem so nekateri profesionalni plesalci ostali brez zvezdniškega partnerja, med drugimi tudi Nadija Bičkova. Nadija je kljub temu ostala v ekipi plesalcev, ki so pripravili šov točke za celotno serijo.

Nadija Bičkova tokrat sodeluje v šovu samo kot plesalka skupinskih točk. (Foto: BBC One)

Prva oddaja, v soboto pred dvema tednoma, nam je predstavila letošnje tekmovalce in pokazala, kako so jih ‘poparčkali’ s profesionalci, minulo soboto pa so se nam pokazali v živo s svojimi prvimi nastopi in prejeli prve sodniške ocene. Glasovanja gledalcev še ni bilo.

Jamie Laing in Karen Hauer

Nabor zvezdnikov je obetaven. Med njimi so igralci, igralke, pevci, televizijski in radijski voditelji, pa tudi nekdanja notranja ministrica, dvakratna olimpijska zmagovalka v boksu, nekdanji igralec ameriškega nogometa ter celo nekdanji komandos kraljeve mornarice, ranjen v Afganistanu. Tudi glede na starost udeležencev so producenti poskrbeli, da je spekter širok. Tako je najmlajša tekmovalka devetnajstletna igralka Maisie Smith, ki bo plesala s Špancem Gorko Márquezom, najstarejša pa šestdesetletna igralka Caroline Quentin, ki ji je kar srce poskočilo, ko je izvedela, da bo njen soplesalec Johannes Radebe.

Bill Bailey in Oti Mabuse

Poleg Maisie je zelo mlad tudi pevec HRVY, droben enaindvajsetletnik, ki bo plesal s še bolj drobno Janette, med starejšimi pa sta še komik Bill Bailey (55, partnerka Oti Mabuse) in političarka Jacqui Smith (57, partner Anton du Beke).

Nicola Adams in Katya Jones sta prvi istospolni plesni par šova.

Simpatična šestintridesetletna nekdanja boksarka Nicola Adams je na svojo željo dobila žensko partnerko Katyo Jones, s katero sta postali prvi istospolni plesni par v tem šovu. BBC je kar nekaj časa pripravljal in testiral svoje gledalce, preden so se odločili za ta korak, med drugim s kratkimi sekvencami profesionalnih plesnih točk, kjer so se partnerji menjavali ne glede na spol. Zanimivo bo videti, kakšno podporo bosta dobili pri glasovanju gledalcev.

Clara Amfo in Aljaž Škorjanec

Aljaž Škorjanec je dobil v roke radijsko in televizijsko voditeljico. Šestintridesetletna temnopolta Clara Amfo ni mogla skriti navdušenja ob razkritju, da jo bo vodil skozi njeno ‘striktlifikacijo’ ravno Aljaž, kar si je menda po tihem želela. Tudi Aljaž je zadovoljen, saj je Clara izjemno pozitivna in pravi, da se imata super.

Otvoritvena točka šova

Prvo oddajo v živo je odprla živahna plesna točka profesionalnih plesalk in plesalcev v afro-latino ritmih. Koreograf Jason Gilkinson je s to energetsko nabito točko, polno živobarvnih kostumov in scenskih sprememb, narisal široke nasmehe na obrazih več kot osem milijonov gledalcev, ki so nestrpno čakali vrnitev Strictlyja. Ljubezen do glasbe, ljubezen do plesa, ljubezen do življenja … vse to in še več je predstavljala ta točka, ki mi bo ostala v spominu kot ena najboljših do zdaj videnih v SCD.

Jason Bell in Luba Mushtuk

Sledilo je dvanajst tekmovalnih nastopov, s katerimi je nova generacija tekmovalcev prebila led. Večina je bila bolj ali manj nervozna, vsi pa so dobili od sodnikov vzpodbudne komentarje. Kot kaže, so tudi oni pogrešali oddajo. Celo Craig, najstrožji med njimi, je podelil kar nekaj pohval. In dejansko, brez pretiravanja, moram se strinjati z ugotovitvijo sodnikov, da je letošnja serija zelo obetavna, saj je med tekmovalci kar nekaj izjemnih talentov. To pomeni, da bomo lahko občudovali dobre plesne nastope. Predvsem pričakujem veliko raznolikosti med točkami, kajti pari so med seboj zelo različni. Tudi s tekmovalnega vidika bo zanimivo, saj predvidevam, da bodo imeli zvezdniki prednosti in šibkosti pri različnih plesih. Boksarka Nicola je na primer v prvi epizodi plesala quickstep, kar ji seveda leži, saj ima zaradi treninga boksa hitre noge in dobro koordinacijo nog. Kako dobro pa bo migala z boki, pa še ne vemo.

HRVY in Janette Manrara

Ali HRVY, ki je s hitrim in energičnim jiveom zasenčil vse ostale tekmovalce in zbral najvišje ocene sodnikov. Kako se bo znašel v standardnih plesih? Izjemno elegantna šestdesetletna Caroline je z ameriškim smooth foxtrotom dobro izkoristila baletno predznanje iz svoje mladosti in požela stoječe ovacije preostalih tekmovalcev in lepe ocene. Kako ji bo šlo pa pri latinskoameriških plesih?

Maisie Smith in Gorka Márquez


Trenutno sta v vodstvu najmlajša dva, HRVY z Janette (ocene: 8, 8, 9), ter Maisie, ki je navdušila s sambo (ocene: 8, 8, 8). Na dnu lestvice sodniških ocen je po prvem plesu političarka Jacqui, ki je dobila trojke in petice. Aljaž in Clara sta plesala čačača ter pristala na sedmem mestu z ocenami 5, 6 in 7.
Vse to se bo seveda spremenilo že prihodnjo soboto, ko bodo pari zaplesali znova in prvič dobili tudi glasove gledalcev. Rezultate bomo izvedeli šele v nedeljo, ko bo na sporedu Result Show, v katerem se bo menda pojavil tudi Bruno, če ga je kdo pogrešal. Moram priznati, da ga jaz nisem.

Plesni šov Strictly Come Dancing je nazaj!


Priporočam vam, da si oddajo Strictly Come Dancing sami ogledate na BBC One vsako soboto zvečer, saj vam bo polepšala sobotne večere. Jaz se že veselim prihodnje sobote.