Mojca Majcen. Celje je zrelo za prihod plesnega cikla, ki štarta 28. oktobra!

De-set kreatorjev Michala Rynie in Nastje Bremec Rynia (foto: Urška Boljkovac)

Mojca Majcen je programska kuratorka plesnega cikla, ki ga noče imenovati abonma, in želi v Celje pripeljati četico odličnih profesionalnih plesnih predstav. Kaj se torej obeta v prihajajoči sezoni?

Lep pozdrav, draga Mojca. In nekako ne miruješ, čeprav je rok za porod skoraj pred vrati. Zamisel o plesnem abonmaju v Celju se je že nekaj časa kuhala, in verjamem, da želiš, preden odideš v mama klub, projekt tudi uresničiti. Kaj se torej pripravlja?
Mesto Celje ima bogato kulturno ponudbo dogodkov različnih umetniških zvrsti. Kljub ogromnemu številu plesnih šol, ki gojijo in izobražujejo različne plesne prakse, slovesu, ki ga ima Celje že od 80 let kot plesno mesto, opažamo v zadnjih letih pomanjkanje izvajanja profesionalnih plesnih predstav za otroke in odrasle. Vrzel bomo tako zapolnili z vzpostavitvijo plesnega cikla, ki bo obiskovalkam in obiskovalcem kulturnih dogodkov predstavil izbor kakovostnih plesnih predstav domačih in tujih odrov.

V soboto v Plesnem forumu Celje štarta plesni cikel.

Kaj je bil razlog za nastanek plesnega abonmaja? Predvidevam, da eden od njih tudi ta, da se ne bojiš za občinstvo, saj imate v Celju ogromno število plesnih šol in posledično tudi gledalce, ki jih ples zanima?
V sodelovanju z Zavodom Celeia Celje in partnerji; Slovensko ljudsko gledališče Celje in s Plesnim Forumom Celje smo ravno zaradi pomanjkanja plesnih predstav pri nas v Celju dobili zamisel pripeljati plesne predstave k nam. Poskušamo se izogibati izrazu plesnega abonmaja, pa smo uvedli plesni cikel, saj ima Zavod Celeia Celje v svoji kulturni ponudbi tudi koncertni cikel. Kot sem že omenila, Celje je poznano po dobrem plesu, ima bogato plesno zgodovino, smo pa Celjani ravno zaradi manjkajoče infrastrukturę, kjer bi se izvajale plesne predstave, bili prikrajšani za oglede plesnih predstav in primorani na ogled le-teh odhajati v druga mesta in države. V prvem plesnem ciklu sezone 2023/2024 bodo plesne predstave na ogled na različnih celjskih odrih, s čimer se bosta še okrepila sodelovanje in partnerstvo s celjskimi institucijami, kakršni sta Gledališče Celje in Plesni forum Celje, obenem pa se že vzpostavljajo vezi s tujimi partnerji, mednarodno uveljavljenimi plesnimi skupinami in organizacijami.

Ptero iz Hrvaške v izvedbi Petre Valentić in Petre Chelfi odpira celjski plesni cikel v Plesnem forumu Celje. (Foto: Jelena Jovanović)

Kdaj torej štarta in kdo vse je vključen v abonma?
S ciklom začenjamo 28. 10. 2023, ko bo v Plesnem forumu gostovala predstava Ptero iz Hrvaške v izvedbi Petre Valentić in Petre Chelfi in v produkciji Hrvaškega združenja sodobnih umetnikov PULS in Mediteranskega plesnega centra. Sledijo pa še gostovanja predstav; DE-SET Nastje Bremec Rynia & Mihaila Rynie v sodelovanju z Duo Silence, v mesecu februarju sklopu Plesno po Prešernu se bodo zvrstile tri različne predstave; koprodukcija Inštituta za umetničku igru in Balkan Dance Projecta Femine z mladimi srbskimi in slovenskimi plesalkami – med njimi Tjaša Bucik, Patricija Crnkovič in Neža Banovec, iz Italije prihaja k nam plesna skupina Arearea s predstavo Lend me your ears, kot zadnja v tem sklopu se bo predstavila izbrana celjska predstava. Plesni cikel bomo zaključili na Mednarodni dan plesa, 29. 4. 2024, z veliko premiero predstave MEJA, ki nastaja v koprodukciji Zavoda M&N dance, Festivala Velenje in Evropske prestolnice kulture Nova Gorica 2025.

Deset skupine MN Dance Company (foto: Urška Boljkovac)

Žanrsko različno, torej?
K snovanju programa me je seveda vodila zamisel različnosti, ki jo nudi plesna uprizoritvena umetnost. Tako si bomo lahko ogledali predvsem plesne predstave, ki gojijo tako sodobni kot tudi moderni ples. Arearea gostuje s performativno akcijo, ki je zasnovana po motivih dela Vivo e Coscienza (1963) italijanskega pisca, pesnika, režiserja in intelektualca Piera Paola Pasolinija. Delo je bilo pisano za balet in na žal do lani ni bilo postavljeno na oder. Lend me your ears je tako njegova praizvedba. Nastja Bremec Rynia in Mihail Rynia prihajata z Duo Silence in s predstavo De-set, ki je pri občinstvu vedno zelo lepo sprejeta. Ptero iz Hrvaške je nadaljevanje predstave Parte Parte, ki smo jo imeli moč videti lani v Celju. Avtorici, priznani plesni ustvarjalki Petra Valentić in Petra Chelfi nadaljujeta z raziskovanjem zaznav, dinamike in tipov srečevanj med nami, iščeta srečanja, bližino in sodelovanja ter točke oddaljenosti in nerazumevanja. Plesni diptih Femine predstavlja srečanje dveh koreografinj, katerih korenine izvirajo iz Srbije (Rita Gobi in Aleksandra Mišić), in njunih medsebojnih plesnih pogovorov za pet mladih plesalk. Tistih pet mladih plesalk, ki so naše upanje in prevzemajo eno samo identiteto; identiteto mladih umetnic in promotork sodobne plesne scene. Glavni cilj pri snovanju diptiha je bila komunikacija z mladimi (med 18 in 30 let). Starostni skupini, ki se ji mora vrniti upanje v gledališče. Kot zaključek plesnega cikla pa bo premierno uprizorjena nova celovečerna predstava Meja, kjer se bodo združili plesalci M&N dance company z izbranimi plesalci iz Slovenije pod koreografsko taktirko Nastje Bremec Rynia in Mihaila Rynie ter v sodelovanju z izbranim tujim koreografom. Bi si pa želela v prihodnje v Celje pripeljati tudi klasično baletno predstavo, sicer zaradi manjšega odra bi ta morala biti bolj komorne narave, pa plesne predstave za otroke …

Plesni diptih Femine s slovenskimi plesalkami Patricijo Crnkovič, Tjašo Bucik in Nežo Banovec (foto: Belkisa Beka Abdulović)

So bili izvajalci takoj za sodelovanje?
Seveda. Ni lepšega za ustvarjalca in plesalca, da gostuje in nastopa.

Lend me your ears

Vemo, da je za takšen projekt nujen denar. Kakšna je torej finančna konstrukcija?
Prvo sezono plesnega cikla smo zastavili programsko bogato in optimistično, a obenem s finančnimi sredstvi, ki jih Zavod Celeia Celje lahko nameni novemu programskemu sklopu.

Plesalka Mojca Majcen (foto: Girafon)

Kakšna je tvoja funkcija in kdo ste ekipa, ki stoji za projektom?
Nosilec programa plesnega cikla je Zavod Celeia Celje. Vesela sem, da so prepoznali moment, v katerem je Celje več kot zrelo in pripravljeno na svoj plesni cikel. Zaupali so mi funkcijo programske kuratorke, ki sem jo odgovorno sprejela in prebila led. V prihodnje pričakujem, da se bodo celjski plesni ustvarjalci vključili v snovanje prihodnjih plesnih ciklov in da bo nekdo drug prevzel kuratorstvo. Verjamem, da lahko to prinese veliko različnih in kakovostnih plesnih vsebin.
Boš na izvedbo projekta gledala z varne materinske razdalje ali boš, kot te poznam, že kar hitro v akciji?
Vsekakor bom pomagala pri organizaciji in izvedbi gostovanj ter pri komunikaciji z gostujočimi umetniki in seveda uživala ob ogledu predstav v svojem domačem Celju.