Mladi plesalci že tretjič na tekmi za Dance World Cup

V nedeljo, 15. februarja, se bodo ob 16.00 na odru kranjskega gledališča, lahko rečemo, da že tradicionalno zbrali tisti plesalci, ki si želijo nastopiti na mednarodnem plesnem tekmovanju imenovanem DWC – Dance World Cup ali po slovensko svetovni plesni pokal.

Nena Vrhovec Stevens že tretjič organizira predfinalni izbor za tekmovanje DWC. (Foto: Marija K. Orašanin)
Predtekmovanje bo na sporedu že tretjič, organizacijske niti pa že od vsega začetka vleče Baletna šola Stevens. "Organizacija izbirnega tekmovanja za Slovenijo ni najlažja, saj je tu velik rizik najema samega gledališča, ker ne vemo mesec dni pred tekmovanjem, koliko plesalcev se bo prijavilo. Je veliko trdega dela z vsemi tekmovalci naše baletne šole, saj želimo, da se pripravijo na najboljši, najkvalitetnejši način ter potem s kvaliteto lahko posežejo do uvrstitve v finale," je za naš portal komentirala Nena Vrhovec Stevens, ki skupaj z možem Andrewom Stevensom organizira tekmovanje.
Na predizboru bodo plesali v šestindvajsetih različnih točkah.
Letos so prijavljene naslednje šole: Kulturno društvo Harlekin, Kulturno umetniško društvo Plesne sanje, Kulturno in športno društvo Artifleks, Zavod Artutrip in Baletna šola Stevens. Na vprašanje, zakaj med plesalci ali pa mentorji in koreografi ni večjega zanimanja, pa Nena odgovarja: "Mislim, da bi na to najlažje odgovorili oni sami. Ne vem, ker nam ni nihče konkretno povedal, sami lahko le sumimo, kaj in kako. Mogoče ne vedo ali se nimajo interesa pozanimati, kako to poteka, kje (v gledališču s pravim plesnim podom, lučmi, primernimi garderobami). Menim, da prisotna nezainteresiranost mentorjev za dodatno delo, kar pomeni v praksi več dela, več organizacije …., ali pa da nekatere šole, društva nimajo ustreznega kadra, ki bi bilo pripravljeno pripravit kandidate za takšno tekmovanje."
Solistka ljubljanskega baleta Rita Pollachi bo krojila usodo mladim plesalcem v Kranju.

Letošnja žirija v Kranju bo sestavljena iz dveh domačih sodnikov, in sicer balerine Rite Pollachi in koreografa Mihe Lampiča, ki je sodil že lani. Iz tujine pa kot predstavnica DWC-ja prihaja Monica Albert, nekdanja balerina hamburškega baleta.
Za uvrstitev v finale, ki bo v Romuniji v Bukarešti med 27. junijem in 4. julijem, plesalci potrebujejo zbranih 65 točk. "Plesalci se bodo predstavili v šestindvajsetih različnih plesnih točkah, ki bodo nadvse mavrične. Od klasične variacije, klasičnih duetov in triov, klasičnega skupinskega nastopa v kategoriji otrok do odprtega stila, moderni balet, do šova, street plesa in hip hopa. Mladi plesalci z vsako takšno dodatno motivacijo, kot so tekmovanja ali predstave, ki jih organiziramo, napredujejo, si nabirajo izkušnje, se primerjajo. Če jim uspe udeležiti se velikega finala oziroma DWC tekmovanja, kjer so plesalci dobesedno s celega sveta, pa je izkušnja neprecenljiva. Prav tako mentorji vidimo nivo koreografij, nivo kvalitete plesalcev in konec koncev, kaj je "in" predvsem v modernem delu plesa. Klasika sama pa pač ostaja klasika," je zaključila razmišljanja Nena Vrhovec, ki v ogenj pošilja svoje preverjene varovanke Nežo Mohar, Lucijo Danilov, Nežo Knific pa Hano Koman, Leo Koder, Nežo Kristan … Vabljeni v Prešernovo gledališče v Kranju, da podprete plešočo mladino.
DWC bo letos potekal v Bukarešti.
View Gallery 6 Photos