Mistika in ustvarjalni potencial Teje Modrijan!

Teja Modrijan v Izbiri telesa (foto: Matic Trepelj)

Plesni prvenec Izbira telesa plesne ustvarjalke Teje Modrijan na odru Plesnega Teatra Ljubljana

Plesalka Teja Modrijan prihaja iz plesne šole Scena, je hiphoperka, ki se že od leta 2017 uveljavlja na sodobni plesni sceni. Ko sta se z Gašperjem Kunškom predstavila v avtorskem duetu Shift/Premik na državnem tekmovanju mladih ustvarjalcev Opus 1, plesna miniatura JSKD RS. In je leta 2019 na omenjenem tekmovanju postala prejemnica nagrade za najboljšo idejo miniature, za svoj avtorski solo Modrost telesa (mentorstvo: Alexander Tesch), lirično kompozicijo gibalnega minimalizma, zlito v času in prostoru. Tudi je bila del plesne predstave Ailen Express Chorus (2017), ki so jo gledalci izbrali za najboljšo predstavo festivala Gibanica 2019.

Na sceni Plesnega Teatra Ljubljana (PTL) se Teja Modrijan predstavi na začetku leta 2022 z avtorskim prvencem, plesno predstavo Izbira telesa (premiera 11. 1., ponovitev pa 12. 1.) v produkciji Urbane Scene Ljubljana, ŠKD Sajfer in koprodukciji PTL. V svojih intervjujih, ki so potekli pred tem prvim PTL plesnim dogodkom v letu 2022, je Teja dejala, da je njen prvenec Izbira telesa organsko nadaljevanje avtorske miniature Modrost telesa. In se solo projekt Izbira telesa tudi izkaže za nadaljevanje njene miniature že po njej lastni plesni poetiki zgovornih gest, kar v svojem prvencu vidno nadgrajuje, razvija, tudi širi po prostoru (dramaturško svetovanje: Samo Oleami, svetovalka za gib: Jelena Oleami) kot novo spoznanje, odkrivanje ali pot dozorele odločitve.

V poltemi svetlobnega barvnega preliva (oblikovanje svetlobe: Aljaž Zaletel) se sledi odsevu sijoče površine komaj zaznanih telesnih kontur, nerazločni viziji, kako se premočrtno korakoma usmerja. Kam? Vendar ob hoji korakov, ko pogleda ni zaznati in se sledi le telesnemu odsevu, ki se vztrajno usmerja k neznanemu, cilja gotovo ni bilo moč opredeliti. Te kratke premočrtne premike spremlja glasbeno pretakanje (oblikovanje glasbe: Bor Prokofjev), ko glasba ni le okvir predstave, je kar svojevrsten prevod napetosti in sproščanja plesnih tokov in zgovornih gibkih silnic. Meglice se počasi gostijo, tudi se tema poglablja, ko vizija obstane; nato pa le še nejasni v temo zaviti premiki. Ta trenutek teme se nekoliko razpotegne v času, verjetno zaradi domnevnih zapletov, ki v naslednji sceni dobijo pojasnilo, da gre za oblačenje v temi, ko svetloba obsije njo, žensko v njeni novi preobleki, v dolgem črnem krilu in zgornji del telesa krasi top. Je trenutek rojstva, novega navdiha in zavedanja, ko roke svobodno zaokrožijo po zračnih gmotah, razpotegnjeni plesni koraki pa se vabljivo usmerijo k plesišču.

Tudi je svečani dogodek, ko plesalka zadiha v plesni poetiki svoje ženske anime in se njen notranji spev zliva z dihom, tudi ob premikih telesa, ki obkroži sceno v krogih in mehkobi njenih telesnih linij. Je izvirna subtilna moč plesne ekspresije, ki pa se v teku časa le nekoliko predolgo in istovetno pretaka po plesnem podiju, preden ne nastopi novi prehod. Ko plesalka svoj zračni preliv združi s talno podlago, nato še zasidra na kvadratu odra, v novi sceni lastne plesne govorice. Sledi se dinamiki izraznih rok, ki v prostor začrtajo likovno ostrino premic, diagonal in križišč; ko se prepogibajo, lomijo in združujejo v spominih, tudi močeh možne nove odločitve; v zgovorni figuraliki plesalkinih slikovitih rok.

Plesni prvenec Teje Modrijan kar preveva mistika rojstva, življenja in zorenja, ki ima še svoj zaključni hod, saj telo odloži svoja oblačila in počasi izginja v novih meglicah neznane poti; do možnega novega rojstva, navdiha ali korakov nove ustvarjalnosti. Celotni uprizoritveni ciklus plesne predstave Izbira telesa dobi prizvok mističnega toka sedmih (pravljičnih stopnic) stopenj tuzemske življenjske gradnje, kar se začne z oznanjenjem energetskega popotovanja v prvi skici, nato sledi preobrat ali rojstvo. In se v tretji skici presvetli njo žensko, plesalko v kostumski preobleki ‘ženske etikete’. Ko steče njen ustvarjalni krogotok čutne plesne miline, tudi novi prehodi novih ustvarjalnih faz, vse do zaključnega sestopa v novi zatemnitvi, ko osvobojeno (golo) telo prekrije tema; in se napoti po poti nove odločitve, preobrazbe ali pač mistike odhoda, tudi možne nove izbire telesa; nato pa sledil le še večkratni poklon ob vzklikih in obilnem aplavzu prisotnih obiskovalcev.

Plesna predstava Izbira telesa znova potrdi ustvarjalni potencial Teje Modrijan, zaznan že v njenih miniaturah, ki ga spleta s svojim notranjim čutom in miselnimi potenciali, ko svojo plesno ustvarjalnost izvirno okviri v stilu plesnega ekspresionizma, ki ga je stoletje in kako desetletje več oznanila slavna Isadora Duncan, med vidne umetnike svetovnih plesnih parov pa se vpisal tudi slovenski koreografski par Pia in Pino Mlakar.

(foto: Matic Trepelj)

Plesni stil urbanega okolja hip-hop je že na prelomu 20. in 21. stoletja množično zasvojil našo mlado plesno populacijo, ko se je samo še pričakovalo, kdaj bo iz tega energetskega potenciala nove svežine in obzorij vzniknila nova generacija umetniških plesnih poljan. In tudi je: Žigan Krajnčan, Gašper Kunšek, Alexander Tesch, brata Prokofjev, Teja Modrijan, ki izstopajo kot ustvarjalci, plesalci in mentorji tako na Opus 1, tekmovanju plesne ustvarjalnosti mladih, kot na plesni umetniški sceni; začelo pa se je dogajati z letom 2015.