Leja Jurišić vabi na Koncert, ker drža ne morem, ne znam, ne bom, ne obstaja!

Leja Jurišić vabi na novo predstavo Koncert (foto: Petra Veber)

Plesalka in koreografinja Leja Jurišić se že dlje zanima za zvrsti umetnosti, ki so v svojem času pretresle to polje, vanj zarezale, ga razburkale in ga na novo določile. Ta interesni poriv je viden tudi v njenem delu; avtorica pogosto sodeluje z umetniki z različnih področij, skupaj z njimi pa skuša vedno znova prestopiti konvencije in meje plesnih predstav. Kot je večkrat poudarila v intervjujih: drža, ki bi izrekala ‘ne morem, ne znam, ne bom’, zanjo v umetniških procesih ne obstaja. V novem delu, ki nosi naslov Koncert, je horizont še drznejši, še večji. Koncert je nastal v tesnem sodelovanju s scenografko Petro Veber. Program predstave sestavljajo literarna dela futuristov in dadaistov ter avtorske skladbe Leje Jurišić.

Koncert (foto: Petra Veber)

Leja Jurišić je plesalka in koreografinja, ki se udejstvuje v performativni in politični umetnosti. Njene uprizoritve zajemajo iz telesa, ki ga avtorica razume kot politični stroj, pri čemer ostajajo hkrati zavezane tako raziskovanju osebnega oziroma intimnega kot (bio)političnega. S svojimi avtorskimi deli je nastopila v številnih ustanovah po Evropi, ZDA in Mehiki ter zanje prejela več nagrad; med drugimi sta z Markom Mandićem za performans Skupaj prejela Borštnikovo nagrado in nagrado Ksenije Hribar.

(foto: Petra Veber)

Petra Veber je v scenografiji dejavna vse od leta 1993, v predstavah pa se podpisuje tudi kot avtorica konceptov, oblikovanja luči in kostumografije. Sicer deluje tudi kot dramaturginja, oblikovalka tiskovin in avtorica fotografij. Odlika njenih večkrat nagrajenih scenografij in prostorov je v tem, da vselej preraščajo tudi v komentar dane uprizoritve in celo družbenega konteksta, v katerem nastajajo. Na programu bo osemnajst skladb: Slišim te, Spirala, Kamen dam na nogo, There is no time to lose (China), Solo body piano, The mothers of invention, Trikotnik, Second movement, Ursonata, Toda pes, Canzione di Maggia, Božanska prednost, Stol in jaz, Ne dovolim!, Nebo ima raje noč, RADI OS, Book III (Paradise, Poeme a crier a danser (chant 1), The Radical Characters of Verbs and Nouns (to be) in Tako piše. (vabilo performerke Leje Juršić in soustvarjalke Petre Veber na premiero predstave Koncert, ki se bo zgodila 5. februarja ob 20.00 na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma; ponovitev pa 6. februarja ob isti uri na istem mestu)

Leja Jurišić je bila tudi gostja oddaje Parada plesa lani marca.