Mirjam Podobnik. Poglej in zadeni Stojana Auerja je ena najboljših zabavnih oddaj v zgodovini slovenske televizije!

Legendarne plesalke oddaje Poglej in zadeni so se po tridesetih letih ponovno zbrale in bodo zaplesale uvodno špico oddaje. Na odru bodo: Lena Šarac, Nina Božič, Alenka Valoh Pogačnik, Jelena Štrubelj, Nataša Kržič, Nataša Rhind-Tutt, Katja Cah, Mojca Pačnik, Saša Eminić Cimperman, Tanja Tušar, Anita Čanadi in Tina Skočir. (foto: FB)

V petek, 24.11., ob 20.00 se na oder Festivalne dvorane Lent za en večer vrača legendarna oddaja Poglej in zadeni Stojana Auerja. Pogovor z Mirjam Podobnik, eno od takratnih rednih koreografinj, ki je posebej za petkov nastop aktualizirala uvodno točko s tedanjimi plesalkami Kazine.

Draga Mirjam, v petek se bo zgodil veliki ‘come back’ legendarne oddaje Stojana Auerja Poglej in zadeni po 30 letih od zadnjega predvajanja te nekoč izjemno popularne oddaje. Tudi ti boš imela velik delež pri sooblikovanju, in sicer boš z ekipo tedanjih Kazink obudila koreografijo, ki je bila uvodna špica oddaje. Zaupaj nam, ali si kaj spremenila, bo koreografija identična, si se koreografije takoj spomnila ali si morala pogledati posnetek?
Moja koreografija ni enaka koreografijam, ki sem jih sestavljala tekom sodelovanja v oddaji Poglej in zadeni. Je pa značilna moja koreografija, predvsem z gibi rok, malo sem se omejila glede dela nog (so mi namignile, da bi lahko dala kak zamahec do glave). (Smeh.) Ostal je le značilen gib na besede Poglej in zadeni.

Uvodna točka oddaje Poglej in zadeni pred 30 leti

Kdo pa so plesalke, ki se bodo po 30 letih vrnile na plesni oder? Nekatere so ostale v plesu in gibu, druge so odplesale na različna področja, kajne?
Dekleta so se odzvala v velikem številu. Vaje so imele na začetku z mano, nekaj tudi same. Danes spet vadimo skupaj. Na odru bodo plesale Lena Šarac, Nina Božič, Alenka Valoh Pogačnik, Jelena Štrubelj, Nataša Kržič, Natasa Rhind-Tutt, Katja Cah, Mojca Pačnik, Saša Eminić Cimperman, Tanja Tušar, Anita Čanadi in Tina Skočir.

Prvi delovni sestanek s plesalkami in koreografinjo Mirjam Podobnik (foto: FB)

Kako vznemirljivo pa je bilo delati s plesno ekipo, se je mišični spomin takoj aktiviral? Kaj je šlo zelo preprosto, kaj pa ste vadile in vadile?
Bilo mi je v veliko veselje, da smo se videle in delale skupaj. Prav pobožalo mi je dušo. Kot da ni minilo toliko let. Koreografijo so dojele hitro, problem je bil le v obiskih vaj, saj so si nekatere ustvarile življenje izven Ljubljane pa tudi Slovenije.

Mirjam Podobnik je ena najboljših slovenskih koreografinj. (Foo: Urša Culiberg)

Bodo kostumi tudi identični? Predvidevam, da jih niste šli iskat v fundus, ampak ste sešili nove?
Kostumi bodo primerni damam njihovih let. Teja Mazaj dela že leta kostume za moje plesalce. Mislim, da je ustvarila lep in primeren kostum.

Mirjam je bila dolga leta članica skupine …

Kakšne spomine pa imaš na to obdobje sodelovanja s Stojanom Auerjem in kaj je po tvoje dal slovenskemu šov plesu?
Sodelovanje s Stojanom mi je ostalo v najlepšem spominu. Plodno obdobje (vsak teden nova samostojna koreografija in še spremljevalne točke), poleg tega pa obdobje spoznavanja domačih in tujih glasbenih zvezd. Res prijetni spomini. To je bila ena najboljših zabavnih oddaj v zgodovini slovenske televizije. Danes žal ni primerljive oddaje. Ne na nacionalni televiziji ne na komercialnih televizijah. Ko sem po dolgem času videla posnetek uvodne špice, nisem mogla verjeti, kako je bila to dobra produkcija. Videti je kot oddaja današnjega časa, ne pa 30 let star posnetek. Žal me na nastop v Maribor ne bo, ker odhajam s svojimi plesalci na svetovno prvenstvo v Belgijo. Vsem želim obilo užitkov ob glednju Poglej in zadeni. In srčno upam, da se morda oddaja še kdaj ponovi.

… Arruba. Od leve proti desni Romana Javornik, Barbara Drnač, Helena Pavlovič, Mirjam Podobnik in Nataša Jelič.

Torej bo Stojan Auer naredil v petek zvečer na odru Festivalne dvorane na mariborskem Lentu tisto, česar me s skupino Arruba nismo (še) uspele. Obudil ples tistega časa in ga vrnil v vsem svojem sijaju na televizijo. Ampak nikoli ne reci nikoli. Mirjam, hvala in srečno na svetovnem prvenstvu.