Melinda Szitt, Alenka Ribič in Leo Mujić bodo krojili usodo mladim baletnim plesalcem!

Pred dvema letoma sta tekmovala tudi Filip Jurič, kategorija III., in Assija Sultanova, II. b, v duetu Radio&Juliet koreografa Edwarda Cluga. (Foto: Tiberiu Marta)

Danes štart baletnega tekmovanja v Lendavi BALTEK

V Lendavi se danes začenja 15. tekmovanje mladih slovenskih baletnih plesalcev – BALTEK, ki bo trajalo do 17. februarja 2022 v Gledališki in koncertni dvorani Lendava. Prireditev poteka tradicionalno v soorganizaciji Zveze slovenskih glasbenih šol, Komisije TEMSIG, Knjižnice-Kulturnega centra Lendava in Glasbene šole Lendava.

Lana Klemen, ki sedaj obiskuje English National Ballet School v Londonu, je nekajkrat tekmovala na baletnem tekmovanju in dosegla celo maksimalno število točk, to je 100. (foto: Tiberiu Marta)

Na tekmovanje se je prijavilo 51 mladih baletnih plesalcev in plesalk iz osmih plesnih izobraževalnih ustanov. Glasbena šola Jesenice je prijavila tri tekmovalce, Glasbena šola Logatec enega, Glasbena šola Radlje ob Dravi dva tekmovalca, Glasbena šola Radovljica enega, Glasbena šola Slovenska Bistrica dva, Harlekin – društvo za umetnost plesa enega, največ pa seveda dve glavni inštituciji, in sicer Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana sedemnajst in Konservatorij za glasbo in balet Maribor kar 24 tekmovalcev.

Lana Druškovič bo tekmovala v najstarejši kategoriji. (Foto: FB)

Plesali bodo v devetih kategorijah, najštevilčnejša je plesalke I.B, kjer bo tekmovalo dvajset mladih balerin, najskromnejša pa je tista najstarejša kategorija, v kateri bo tekmovala samo Lana Druškovič.

Maro Vranaričić je redni obiskovalec baletnih tekmovanj. (Foto: Tiberiu Marta)

Moških tekmovalcev bo sedem, med njimi že prekaljeni plesalec Maro Vranaričič. Vsak od prijavljenih pa je moral poleg poslanega videoposnetka plačati še pristojbino, in sicer za I. kategorijo 70 evrov, za II. kategorijo 80 in III. kategorijo 100 evrov. Strokovno komisijo, ki jih bo ocenjevala, sestavljajo Melinda Szitt, Alenka Ribič in Leo Mujić.

Leo Mujić (foto: Darja Štravs Tisu)

Slednjega poznamo že dolgo tudi pri nas, saj je redni gost ljubljanskega baleta kot koreograf in baletni pedagog. Leo je znan tudi po tem, da ne ‘špara’ jezika, ko je treba povedati na glas. Zavoljo samosvojega izrazoslovja je imel že večkrat težave tako z balerinami kot z vodji baletnih hiš. Upajmo, da mladina ne bo deležna njegovih opazk, saj bodo tako ali tako že nervozni zaradi tekmovanja samega.

Alenka Ribič z Antonom Bogovim

Žirantka Alenka Ribič bo gotovo stroga, saj je takšna bila vedno, tako do sebe kot do drugih. Baletna solistka mariborskega baleta je odplesala vse vloge velikih klasičnih baletov, poškodba pa jo je preusmerila v pedagogijo. Ker ima izkušnje s tekmovanj, bo seveda vedela, kako dihajo mladi plesalci. Melinda Szitt prihaja z madžarske plesne akademije v Budimpešti, predava pa tudi na slovenski Akademiji za ples Alma Mater Europaea. Njeno oko bo gotovo tudi zelo strogo.

Nagrajenci baletnega tekmovanja leta 2019 (foto: Tiberiu Marta)

Izbrani nagrajenci bodo nastopili na slavnostnem zaključnem koncertu 17. februarja ob 16. uri v Gledališki in koncertni dvorani Lendava. Oglejte si najboljši baletni podmladek!