Urška Centa. Sinsonte, v grlu pozabljena pesem premierno na odru Cankarjevega doma

Urška Centa, Sinsonte (Foto: Andrej Lamut)

Sin-son-te
Sinsonte je tista, ki govori brez lastnega jezika.
Sinson je tista, ki poje brez zvoka.
Sonte je tista, ki živi le za to noč.

Sinsonte ptica štiristotih glasov; je oponašalka, ki oblikuje različne sloje zvoka, da bi posnemala svojo okolico, z njo spregovorila v istem jeziku in se skušala z njo zliti. Svoje nomadsko življenje umešča v velemesto; je del njegove prikrite in preobražene narave, ki se odslikava v vsakdanu oddaljenega človeka. Od narave oddaljeno življenje v urbani džungli vsak dan preigrava prepletenost pojmov svobode in ujetništva. Sinsonte menjuje noč za dan in kriči tudi ponoči; v boju za obstanek srka frekvence hrupa in soje neonskih luči, ki širijo dimenzije njenega dneva.

Urška Centa, Sinsonte (Foto: Andrej Lamut)

Sinsonte je alegorija ptičjih vedenj in govoric, ki se zrcalijo v človeški podobi ter skozi gib in zvok iščejo živalskost; surovo lepoto giba ptice ter njeno sonično komunikacijo z okolico. Svetloba in tema narave se potapljata v gib in zvok Urške Centa in Janija Modra, ki gledalca popeljeta v distopični svet, prežet s simboliko dvojnega, ki se skriva na vzporednih poteh ptice in človeka.

Urška Centa, Sinsonte (Foto: Andrej Lamut)

Ptičje življenje je prepredeno z utečenimi vedenjskimi vzorci in rituali, kjer gibanje in zvok zavzemata pozicijo soodvisnosti. Ptičji ples se rojeva iz pesmi. Ptičja pesem kot preprosta vibracija ustvarja glasbo narave, zato se koreografija Sinsonte snuje okrog sonične slike in ritmičnega utripa življenja ptic. Fascinacijo svobode, ki jo ljudem predstavlja ptičje življenje, uteleša z brisanjem meja med plesom in igro inštrumenta, pri čemer raziskuje fizično izkušnjo telesa, ki lahko leti.

Sinsonte je projekt, s katerim plesalka in koreografinja Urška Centa in predstavnik sodobne flamenko avantgarde Marco de Ana nadaljujeta svoje prvo skupno odrsko delo, ki sta ga zastavila s projektom Historias de Pájaros (Zgodbe o pticah, premiera: julij 2021, Cankarjev dom); koncept in izvedba: Urška Centa; koreografija: Marco de Ana in Urška Centa; glasba: Jani Moder; dramaturgija: Andreja Kopač; scenografija in oblikovanje svetlobe: Jan Krmelj, koprodukcija: Cankarjev dom, Flota. (vabijo ustvarjalci na ogled predstave Sinsonte, ki bo premierno uprizorjena 24. februarja 2022 ob 20. uri na odru Kosovelove dvorane Cankarjevega doma (CD) v okviru mednarodnega bienalnega festivala flamenka, Bi flamenko, ki se bo odvijal v CD od 24. februarja do 1. marca 2022. Več na: https://www.cd-cc.si/kultura/gledalisce-in-ples/urska-centa-sinsonte-v-grlu-pozabljena-pesem)