Martina Plohl. V teh dneh ne pozabite na glasbo in ples, ki imata zdravilno moč

Martina Plohl je aktivna tudi v času samoizolacije. (Foto: Lea Slapar)

Pogovor z Martino Plohl, plesalko v šovu Zvezde plešejo, plesno trenerko in pedagoginjo

Martina, pozdrav, in priznaj, tale čas je posebej vam plesalcem/pedagogom zelo nenaklonjen, saj ni preprosto skrbeti za fizično in tudi psihično kondicijo, kajne. Zaupaj nam, kaj počneš, da tvoje telo in tvoj um ostajata v formi?
Pozdravljena, Barbra, res je, ta čas je sicer za vse nas težak, in obdobje, ki ga preživljamo trenutno, je stresno. Še pred nekaj meseci bi rekla, da je vse to nemogoče, ampak kar naenkrat se je vse ustavilo. Plesalci in plesni pedagogi imamo pri svojem delu nenehno stik z ljudmi, kar pomeni, da naše delo temelji na medčloveški interakciji in sodelovanju. Zato lahko z gotovostjo trdim, da je ta poklic kljub zahtevnosti dela z ljudmi eden najlepših. Zdaj smo se znašli v situaciji, ki prepoveduje stike in druženja v dobrobit vseh nas. Že nekaj časa sem slutila, da se to lahko zgodi, še preden je država poostrila ukrepe, saj je situacija iz dneva v dan bila slabša. Ker vedno najprej premislim in se nato odločim, sem tudi tokrat storila podobno. Prvih nekaj dni sem si pustila le zase, pa tudi zato, da sploh dojamem, kaj se pravzaprav dogaja in kaj to pomeni za naprej, nato sem stopila v stik s svojimi varovanci in njihovimi starši. Kar kmalu sem se lotila pisne priprave načrta dela, namenjenega svojim tekmovalcem, ki sem ga pripravila za obdobje enega meseca. Načrt sem razdelala po dnevih, tako da imajo moji varovanci vključeno tako fizično pripravo, poseben sklop vaj namenjen plesalcem, ter plesni del. Opažam, da se je veliko trenerjev lotilo tako imenovanega online treninga, za kar pa se jaz nisem odločila. Menim, da se plesa ni možno učiti prek kamere, saj je ples veliko več kot le naučeni plesni koraki. Trener mora biti v neposrednem stiku s svojim varovancem, da mu lahko stvari natančno pojasni, pokaže in ga tudi popravi. Moji varovanci poznajo moj način dela, tako da se tudi iz pisnega načrta dela, ki jim je bil posredovan znajdejo, vedo pa tudi, da sem jim vedno na voljo za kakršnakoli pojasnila in pomoč. Moram pa priznati, da sem vesela, da me varovanci redno obveščajo o tem, da se držijo navodil in dela. Glede na to, da sem v vsakdanjem življenju zelo organizirana, sem si v tem obdobju pustila nekoliko več svobode, tako da se ne držim prestrogih urnikov in si ne nalagam preveč dela. Vse to je zame novo, vendar že mora biti tako. Kljub sproščenim dnem v izolaciji vsak dan poskrbim za svoje telo, tako da opravim fizični trening ali jogo, medtem ko za um poskrbim s kakšno krajšo meditacijo, sprehodom v naravo ali dobro knjigo.

(foto: Miro Majcen)

Kaj pa svetuješ svojim varovancem, pri tem mislim predvsem na tekmovalne plesne pare, ki so se pripravljali tako na državno prvenstvo v latinu in na mednarodne tekme?
Nekoliko mi je žal, da nam ni uspelo izpeljati državnega prvenstva v latinskoameriških plesih, ki je bilo pred vrati, saj menim, da so moji varovanci bili izjemno dobro pripravljeni. Vendar za vse bo še čas, samo da ostanemo zdravi. Vsem tekmovalnim plesnim parom, ne samo svojim varovancem, pa svetujem, da je zdaj čas, da se držijo načrta dela, ki so jim ga posredovali trenerji, bodisi si ga naredijo sami, ter si tako organizirajo način treninga doma. Načrt treninga naj bo razdeljen na fizično pripravo plesalca, performance vaje, posebne vaje, namenjene plesalcem (tehnika in mehanika telesa), ter vsekakor obnavljanje plesnih koreografij, še posebej pri mlajših plesalcih. Saj menim, da to obdobje, obdobje samoizolacije ne bo ravno kratko. Prav tako pa ni dovolj samo izdelati načrta, pač pa se ga dosledno tudi držati, mislim, da bo tistim discipliniranim zdaj to v veliko prednost. Kako se bodo plesalci tega držali, bomo trenerji lahko videli že na prvih treningih.

Torej online poučevanje pri tebi odpade?
Tako kot sem že omenila, se ne poslužujem online treningov in online poučevanja, saj menim, da to ni primeren način dela za plesalce. Menim, da se plesa ni možno učiti prek kamere, saj je ples veliko več kot le naučeni plesni koraki. Trener mora biti v neposrednem stiku s svojim varovancem, da mu lahko stvari natančno pojasni, pokaže in ga tudi popravi. Moji varovanci poznajo moj način dela, tako da se tudi iz pisnega načrta dela, ki jim je bil posredovan, znajdejo, vedo pa tudi, da sem jim vedno na voljo za kakršnakoli pojasnila in pomoč.

S Tomažem Miheličem

Virus te je prekinil takoj po začetku prve oddaje četrte sezone Zvezde plešejo, ko se sploh še nisi mogla predstaviti gledalcem s svojim partnerjem Tomažem Miheličem. Kaj se ti je takrat dogajalo v glavi, ko si najprej slišala, da boste plesali prvo oddajo brez občinstva, in nato, da oddaje zaenkrat ni?
Glede na dogajanje in situacijo v svetu sem se tega, da bo oddaja vse do nadaljnjega prekinjena, najbolj bala, in tako se je tudi zgodilo. Razumem razmera, v katerih smo se znašli, hkrati pa tudi menim, da je televizijska hiša PRO PLUS (POP TV) primerno ravnala v teh razmerah, da nas je lahko še pravočasno vse obvarovala. Res pa je, da sem dobila 4. sezono oddaje Zvezde plešejo super plesalca, ki sem si ga na tiho tudi zelo želela. Želja se mi je uresničila, tako da si res želim, da se s Tomažem čim prej vrneva na trening in na plesni parket nedeljske oddaje Zvezde plešejo. V času samoizolacije pa sva nenehno v stiku prek telefona. Plesati brez občinstva je skoraj tako, kot da bi plesal brez glasbene podlage, nekaj manjka in občuti se praznina. Gledalci dajo plesalcu eno dodatno motivacijo, tako da je bil občutek brez gledalcev čuden. Vse, kar si zdaj lahko želimo, je, da se življenje vrne čim prej nazaj na stare tirnice, seveda z nekoliko večjo ozaveščenostjo človeka do narave in vpliva na okolje, s tem pa tudi, da se oddaja Zvezde plešejo vrne čim prej nazaj na male zaslone.

Z Denisom Porčičem – Chorchypom sta bila plesni par prve sezone. (Foto: Miro Majcen)

V soboto pa je bila ponovljena prva oddaja tretje sezone. Kako si jo spremljala?
Ja, res je, to soboto sem lahko spremljala prvo oddajo 3. sezone kar iz domačega naslonjača, bilo je sproščujoče, a hkrati nenavadno. Lahko pa rečem, da sem si bolj želela ponovitve prve sezone oddaje Zvezde plešejo, ki do zdaj žal še ni bila ponovljena, medtem ko sta 2. in 3. sezona bili.

Kaj bo prvo, kar boš naredila, ko mineta izolacija in epidemija?
Prvo, kar bom naredila po izolaciji, je to, da bom brez slabe vesti objela vse svoje najdražje.

Martina je bila gostja oddaje Parada plesa, v kateri je predstavila svoj priročnik. (Foto: Lea Slapar)

Bo v tem času nastalo kakšno ročno delo, se boš izpopolnila v kuhanju, urejanju starih fotografij ali bo kaj drugega?
Vsekakor bo marsikaj nastalo v času izolacije. Prebrana bo kakšna knjiga več, nastala bo kakšna nova okusna jed, nove zamisli in projekti bodo ugledali luč, morda pa se začne pisati tudi moj drugi plesni priročnik.

Na pripravah za četrto sezono šova Zvezde plešejo s Tomažem Šterom in Nino Gerič (foto: Miro Majcen)

Kaj svetuješ našim bralkam in bralcem v tem času, kaj naj naredijo, da ostanejo ‘fit’, in kateri ples bi jim predlagala za dobro voljo?
Vsem bralkam in bralcem pa v tem času svetujem, naj si zdaj, ko imajo to možnost, vzamejo čas zase, se najprej dobro spočijejo, potem pa naredijo nekaj zase, bodisi je to, da opravijo športni trening doma, meditirajo, se lotijo joge, preživijo kakovosten čas doma z družino, otroki, se med seboj povežejo, se odpravijo v naravo, si vzamejo vsak dan čas za obrok, ki ga tudi skrbno in zdravo pripravijo, vsekakor pa naj ne pozabijo v teh dneh na glasbo in ples, ki imata zdravilno moč. Ne bi posebej predlagala nobenega plesa, to prepuščam vsakemu posamezniku, naj si izbere ples po lastni presoji in željah. Dragi bralci, uživajte v vsakem trenutku plesa in v vsakem plesnem gibu.
Hvala in #ostanimodoma