Mariborski Gusar na odru Cankarjevega doma

Anton Bogov (na sredini) vas bo zapeljal v svet baleta Gusar. (Foto: Tiberiu Marta)

Na 64. Ljubljana Festivalu se bo odvila še ena plesna poslastica. To je baletna pravljica, pravijo ji tudi romantični balet, Gusar, ki bo v izvedbi mariborskega baleta v sredo, 7. septembra, ob 20. uri gostovala v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Predstava Gusar je bogata in razkošna …
Baletna mojstrovina v koreografiji latvijskega umetnika Aivarsa Leimanisa na glasbo Adolpha Adama in pod taktirko dirigenta Simona Robinsona je sestavljena iz treh dejanj, skozi katera se odvija vznemirljiva odrska avantura, prežeta z romantično brezčasnostjo, pogumom, strastjo, temperamentom in eksotiko. Baletni plesalci z estetskim gibanjem, lepoto in kostumi pričarajo orientalsko čutnost, ki gledalca ne pusti ravnodušnega. Svetli odsev pa predstavi dodajo še razkošna scena, značilna baletna glasba in hudomušni, pa tudi dramatični prizori.
Plešejo: Sergiu Moga …
Sicer pa je predstava koreografsko interpretirana po motivih izvirne Byronove romantične pesnitve The Corsair iz leta 1814. V slednji je upodobljena ljubezenska pustolovščina ladijskega kapitana Conrada, ki se s svojimi prijatelji odpravi na pot, polno nevarnosti, da bi rešil nežno, prefinjeno, lepo Grkinjo Medoro iz harema Seida paše. Baletni libreto je po Byronovem epu z nekoliko drugačnimi karakternimi potezami glavnih likov ustvaril Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges v sredini 19. stoletja, prvo koreografijo pa je za pariško operno gledališče ustvaril Joseph Mazilierna na glasbeno partituro Adolpha Adama leta 1856.
… Tetiana Svetlična in Yuya Omaki …
Na slovenskih tleh je ta balet v celoti prvič uprizorila mariborska produkcija aprila letos in naša kritičarka Daliborka Podboj je po premieri zapisala: "Junaki, solisti in ansambel Baleta SNG Maribor so blesteli v baletnih izvedbah, v največkrat bleščečih in elegantnih kostumih ter v pristnem scenskem utripu, ki predstavlja nam neznane davne čase romantike. Tetiana Svetlična je blestela v svoji plesni vlogi, nič manj Asami Nakashima, tudi trio Odelisk.
… Asami Nakashima …

Navdušenje gledalcev pa se je kar lepilo na veličastnega Sužnja, Yuya Omakija, tudi zrelega in atraktivnega plesalca Sergiuja Mogo. Za veliko presenečenje v stilu velikega solista pa je poskrbel skoraj nerazpoznavni Anton Bogov z brki, brado in temnimi lasmi. Kot elegantni mladenič je lahkotno in neslišno poletaval v odrske višave, z novim izrazom nove vloge pa privabljal vzklike. Gledalci tudi sicer niso hoteli oditi iz baletne dvorane, ko se je ploskalo in ploskalo, da se ni dalo niti več preštevati, lahko bi se reklo, da je to bil novi ples neštetih udarnih ritmov dlani v duetu množičnih poklonov
."
… Tijuana Križman Hudernik. (Foto: Tiberiu Marta)
Razlogov za ogled mariborske baletne ekipe je torej dovolj. Predstava traja 2 uri in 45 minut ter ima dva odmora.

View Gallery 6 Photos