Valentina Turcu. Rada imam Dubrovnik. Napovedujem svetovno praizvedbo baleta Onjegin.

Valentina Turcu z baletnim plesalcem Antonom Bogovom v Dubrovniku.

Okronali smo sezono z veliko nagrado na letošnjem svetovno znanem festivalu v Dubrovniku. Do zdaj smo gostovali na tem prestižnem odru s sedmimi baletnimi predstavami, ki so navdušile in presegle res vsa pričakovanja občinstva, žirije in kritikov Dubrovniškega festivala. V teh letih nas je videlo več kot 6000 ljudi z vsega sveta navdušenih nad vrhunsko kakovostjo baletnega ansambla Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Favnovo popoldne koreografa Edwarda Cluga in …
Žirija nam je dodelila nagrado in nas pohvalila za konstantne vrhunske umetniške dosežke, kar dokazuje, da je naš ansambel v nenehni formi, nadgradnji in se lahko predstavlja kot ponos tej prelepi plesni umetnosti, brez meja. Veliko mi pomeni, da je ‘Dubrovnik’ prvič ‘ever’, ‘ever’ dodelil nagrado baletu. Prvič v zgodovini festivala. Rada imam to mesto tako zelo, da smo se zdaj še vgravirali v ta kamen in zidove za večno. ‘Walls of stone, heart of art’ (Zid iz kamna je srce umetnosti, op. a.).
… balet Carmen koreografinje Valentine Turcu sta bili predstavi letošnjega programa dubrovniškega festivala.
Naša naslednja baletna premiera, v moji koreografiji, bo Jevgenij Onjegin. V naslovni vlogi bo plesal Anton Bogov. Svetovna praizvedba baleta na glasbo P.  I. Čajkovskega in Sergeja Rachmaninova, v estetiki kostumografije Alana Hranitelja ter scenografiji Marka Japlja, pod taktirko priznanega dirigenta Royal Opera House Dominiqua Griera bo premierno odplesana 26. novembra v mariborskem gledališču. (je za naš portal komentirala nagrado orlando na letošnjem Dubrovniškem poletnem festivalu in napovedala premiero baleta Jevgenij Onjegin koreografinja, režiserka in diva mariborskega baleta Valentina Turcu)