Mariborska premiera uspela. Jevgenij Onjegin izjemne Valentine Turcu zdaj na odru cankarja

V naslovni vlogi baleta Jevgenij Onjegin nastopa Anton Bogov. (Foto: Tiberiu Marta)

Po uspešni mariborski premieri bo balet Jevgenij Onjegin v koreografiji Valentine Turcu na ogled v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, in sicer 6. decembra ob 19.30. Priznana koreografinja se po svojih mednarodnih uspešnicah znova vrača v svet romantike.

… (foto: Tiberiu Marta) …

V novi baletni postavitvi je koreografinja privlačno literarno izhodišče naslonila na najznačilnejše skladbe Čajkovskega in Rahmaninova. V temeljiti dramaturški prenovi in neoklasični baletni estetiki pa bo zgodba na novo zaživela v vsej čutnosti, zanosu in sijaju, s kostumografskimi kreacijami Alana Hranitelja in scenografijo Marka Japlja.
Na premieri je vlogo Olge Larine plesala Tijuana Križman Hudernik in navdušila. (foto: Tiberiu Marta)

Puškinov
roman Jevgenij Onjegin je že ob prvi izdaji dosegel status ikoničnosti, ki so jo med občinstvom pozneje uživale tudi različne predelave zgodbe v druge umetniške zvrsti.
Zadovoljna ekipa mariborskega baleta po premieri. (foto: SNG Maribor)
Prav gotovo nas še danes lahko nagovori bivanjska razpetost obeh romantičnih protagonistov – Onjegina, izobraženega, brezdelnega in zdolgočasenega bonvivanta, ter zasanjane Tatjane, razpete med utehe ljubezenskih iluzij in neizprosnostjo vsakdanjika."Puškinova pisava, s katero je avtor prepričljivo izrazil najgloblja človekova občutja sreče in žalosti, trpljenja in ekstaze, ljubezni in žalovanja, se me je globoko dotaknila pri ustvarjanju te kontemplativne koreografije v lastnem prepoznavnem slogu," pa je pred mariborsko premiero povedala Valentina Turcu.
Valentina Turcu je ena najbolj cenjenih umetnic doma in v tujini.
Klasično izšolana baletna plesalka in koreografinja Valentina Turcu velja za eno najbolj iskanih in cenjenih umetnic v Sloveniji ter sosednjih državah. Baletno tehniko je usvajala najprej pod vodstvom svojih staršev, prav tako priznanih baletnikov. Z željo po nadaljnjem izpopolnjevanju je šolanje nadaljevala na priznani baletni šoli Baleta Béjart iz Lozane, kjer je bil njen mentor priznani plesalec, koreograf in baletni mojster Maurice Béjart.
Valentina Turcu in Edward Clug v baletu Tango
Z veščinami sodobnega plesa se je podrobneje seznanila na Akademiji Rudra Béjart. Po vrnitvi v Slovenijo je nastopila v Clugovem Tangu, med drugimi vidnejšimi uspehi izpostavimo mednarodno gledališko produkcijo Silence of the Balkans na glasbo Gorana Bregovića, ki jo je režiral Tomaž Pandur, koreografiral pa Edward Clug.
Valentina Turcu je bila tudi del ekipe slovitega Mauricea Bejarta.
Med Valentininimi najbolj dognanimi koreografijami, ki so doživele tudi velik mednarodni uspeh, velja omeniti neoklasični balet Romeo in Julija na glasbeno predlogo Sergeja Prokofjeva, aprila 2014 je ustvarila glasbeni koncept, dramaturgijo in odrsko priredbo Tolstojevega romana Ana Karenina za Balet HNK Zagreb, avgusta istega leta pa je bila soavtorica koreografije nove baletne produkcije Nevarna razmerja, ki je bila prvič izvedena na Dubrovniškem poletnem festivalu, koreografijo na Ščedrinovo glasbeno partituro Carmen (po Bizetu) je leta 2011 ustvarila za Balet HNK Split.
Ano Karenino je ustvarila za Balet HNK Zagreb …
… Carmen pa za Balet HNK Split. (Foto: Tomaž Golub)
Mariborska koreografinja je do zdaj (so)ustvarila več kot sto dvajset baletnih, gledaliških (dramskih) in opernih produkcij. Za svoje umetniško delo je prejela številne mednarodne nagrade in priznanja, med drugimi bronasto medaljo s Svetovnega plesnega tekmovanja v japonski Nagoji. Njeno koreografijo z naslovom Rožmarin je žirija Slovenskega tekmovanja baletnih umetnikov leta 2007 ocenila kot najizvirnejšo. Naslednje leto (2008) je prejela nagrado Lydie Wisiakove (za leto 2007), ki jo podeljuje Društvo baletnih umetnikov Slovenije, in sicer za izjemne koreografske prispevke na opernih, baletnih in dramskih odrih. Za izjemne dosežke iz režije in koreografije je leta 2013 prejela najvišjo strokovno nagrado Društva baletnih umetnikov Slovenije z utemeljitvijo, da je kot ustvarjalka postavila nov mejnik v kakovosti in ekspresivnosti klasičnega baleta v sodobnem času.
Romeo in Julija je tudi eden od baletov koreografinje Valentine Turcu, ki je doživel mednarodni uspeh. (Foto: Tiberiu Marta)
Še istega leta (2013) je ugledna revija Dance Europe Magazine o Valentini koreografski odličnosti pri ustvarjanju baleta Romeo in Julija na glasbo Prokofjeva zapisala: "Ženske baletne koreografinje so še vedno v nekakšnem neprivilegiranem položaju in manjšini, čeprav upam, da se bo to kmalu spremenilo, ko bo ime Valentina Turcu postalo znano, še posebej po njenem prvem celovečernem baletu."
Privoščite si Valentinino romantiko na odru cankarja.

View Gallery 10 Photos