Svetovno v show danceu. Zmagovalni ples za Slovence na nemških tleh.

Rieso vedno zaznamujejo slovenski plesalci in plesalke.

Minuli teden so se plesalci pomerili na svetovnem prvenstvu v show danceu, ki tradicionalno poteka v Riesi v Nemčiji. Tokrat so obeleževali jubilejno leto, saj se je tovrstno tekmovanje v Sachsen areni odvijalo že dvajsetič. In v znamenju tega je tudi potekala prireditev organizacija na visoki ravni, brez kakršnihkoli zapletov, in glavni gala finalni dogodek s show programom ter številnimi zahvalami IDO-funkcionarjem pred razprodano dvorano. Tekmovanja se je udeležilo 2000 plesalcev iz 20 držav, med njimi 210 članov slovenske reprezentance, ki jo je izjemno dobro vodila Katja Glažar. Mednarodni sodniki, med katerimi je bila tudi slovenska predstavnica Diana Drobnič Gorenc, so prvič sodili na tablice prek računalniškega sistema, ki sta ga vodili Nuša Peternelj in Živa Laterner. Tako je bila nervoza kljub napetosti v dvorani nekoliko manjša, saj so bili rezultati znani mnogo prej kot prejšnja leta. Tokrat je bila najuspešnejša reprezentanca iz Rusije, takoj za njimi pa Slovenci s tremi naslovi svetovnih prvakov in številnimi naslovi podprvakov.

Poleg plesalcev je glavna zvezda dogodka v Riesi Michael Wendt, predesnik IDO (mednarodna plesna organizacija).
Kljub težko prigaranim finalom so Slovenci posegali po najboljših mestih. Med otroci so si finale in stopničke priborili plesalci iz Plesnega društva Kazina. Bron si je priplesala formacija ‘It happened at sea’, srebro mala skupina ‘Style your fashion line’ in naslov svetovne prvakinje je že tretjič zapored obranila Lana Klemen. Finale in sedmo mesto si je priplesala še mala skupina ‘Second chance’ iz Plesnega kluba Forma. Mirjam Podobnik, koreografinjo in trenerko iz Plesna društva Kazina, sem prosil za izjavo, s katero se še kako zelo strinjam in dodajam, da so tudi v mladinski in članski konkurenci podobne razmere: "Vsako leto se sprašujem, kaj mi, ki res plešemo, delamo tam?! Kajti v otroški konkurenci prevladujejo lunaparki, cirkus in popoln ‘kičeraj’ na odru. Od resničnega plesa, govorim za otroški del tekmovanja, smo ostali praktično samo Slovenci. Ostali, z Rusi na čelu, preferirajo gimnastiko tako ritmično kot športno. Ker se je tekma za nas začela malo slabše, praktično do konca nisem vedela, kako se bo sodilo. Moji mladi plesalci si zaslužijo vse pohvale, saj so praktično vse odplesali izvrstno. Na koncu smo bili zelo veseli uspeha treh medalj in trikrat zapored osvojitev prvega mesta Lane Klemen in preostalih uvrstitev, ki so za svetovno prvenstvo tudi odlične."
Bronasti …
… in srebrni plesalci iz Plesnega društva Kazina
Svetovna prvakinja Lana Klemen iz Plesnega društva Kazina
Med mladinci so bili najuspešnejši plesalci iz Plesnega klub Bolero, ki so z malo skupino ‘Dandelions – Taraxacum officinale’ postali svetovni prvaki, s formacijo ‘Story through my eyes’ pa svetovni podprvaki. Srebro sta si priplesala tudi solista Neja Horvat  iz Plesnega kluba Urška, ki trenira pod vodstvom Mimi Marčac Mirčeta v Plesnem centru Mimi, in Michel Kany Obenga iz Športno plesnega društva Pro dance studio. Bronasta je bila Maša Pušnik iz Plesnega društva Kazina, medtem ko je njena klubska kolegica Neli Crnkovič uspešno končala tekmovanje na šestem mestu. 4. mesto so si priplesali plesalci iz Plesnega kluba Miki s formacijo ‘Centipede’. Na 5. mestu pa je bilo pet plesalk iz male skupine ‘Elimination’ iz Plesnega kluba Urška.
Svetovna podprvakinja Neja Horvat iz Plesnega kluba Urška/ Plesni center Mimi …
Svetovni podprvak Michel Kany Obenga iz Športno plesnega društva Pro dance studio.
Kazinki: 3. mesto Maša Pušnik, 6. mesto Neli Crnkovič
Srebrni in zlati, svetovni podprvaki in svetovni prvaki plesalci iz Plesnega kluba Bolero
Zadnji tekmovalni dan so bili na vrsti člani. V polni dvorani so najprej zablestele solistke in med njimi Staša Tušar iz Plesnega klub Urška/ Plesni center Mimi, ki je postala svetovna podprvakinja. Med solisti sta se za Slovenijo borila plesalca iz Plesnega kluba Bolero; posrebril’ se je Jan Ravnik,  z bronom pa se je okitil Tian Čehič. Med malimi skupinami so si naslov svetovnih podprvakov priplesali tudi plesalci iz Plesnega kluba Bolero z malo skupino ‘In search of a soulmate’. Za vrhunec prvenstva so spet poskrbele formacije z velikim zmagoslavjem Slovencev. Vrh prestola so zasedli ‘Spinal cord’ prav tako iz Plesnega kluba Bolero, ki so si priplesali naslov svetovnih prvakov. Tik pod stopničkami, na 4. mestu, sta tekmovanje zaključili mala skupina ‘Last 10 seconds’ iz Plesnega kluba Forma in formacija ‘Vulture’ iz Plesnega kluba Miki.
Svetovna podprvakinja Staša Tušar iz Plesnega kluba Urška/ Plesni center Mimi
Svetovni podprvak Jan Ravnik iz Plesnega kluba Bolero
Bronast Tian Čehič in svetovni podprvaki mala skupina In search of a soulmate iz Plesnega kluba Bolero
Srebrni in zlati, svetovni podprvaki in svetovni prvaki plesalci iz Plesnega kluba Bolero
Res sem ponosen na vse plesalce in seveda tudi na svoje. Hvaležen sem tako staršem kot svojim trem puncam, da nas spodbujajo. Gre za izjemne rezultate, ki jih nismo pričakovali, smo pa zelo trdo delali zanje. Neskončno smo veseli in nepopisno srečni. Na odru v Riesi pa so plastična tla že zamenjale lesene plošče, kjer bodo odmevale stepke in step plesalci, ki se bodo borili na svetovnem prvenstvu v stepu. Srečno tudi njim!

View Gallery 13 Photos