Baletnik Hugo Mbeng posnel videospot. Sem velik oboževalec Michaela Jacksona!

Hugo Mbeng je francoski plesalec, ki je že nekaj časa član ljubljanskega baleta.

Prepričan sem, da je Michael Jackson prva oseba, ki me je tako pritegnila in fascinirala glede plesa in glasbe. Kako mu je uspelo biti tako dober pri obeh? Postal sem njegov pravi oboževalec od trenutka, ko mi je prijatelj posodil videokaseto Smooth Criminal. Umetnik, ki je združeval glasbo in ples za izdelavo videoposnetkov. V tem obdobju sem že začel plesati klasični ples, počasi sem našel nov način gibanja. Mnoga leta sem ga opazoval vsak dan in poskušal imitirati njegove gibe.

Menim, da mi je klasični ples ogromno pomagal pri tem: ta strogost v gibu. Ko je Micheal Jackson umrl, so začele po spletu krožiti njegove neobjavljene pesmi. Skladba Xscape, ki bi se lahko pojavila na albumu Invincible leta 2001, se mi je zdela zelo zelo dobra. Pred dvema letoma so se ob poslušanju te glasbe začele v mojih mislih tvoriti ideje za možnost izvedbe videoposnetka. To je bil moj najboljši način, da se poklonim veličini Michaela Jacksona.
V prvem delu tega projekta sem opazil, da bi bilo zelo zahtevno, če bi plesal skozi celo pesem. Moral sem vključiti nove gibe, toda nisem imel dovolj izkušenj v hip-hopu, da bi ustvaril koreografijo. Iskal sem koreografa, ki bi mi lahko pomagal. Bilo je precej težko, saj imajo koreografi in pedagogi s tega področja veliko dela oziroma so zelo zasedeni. K sreči sem spoznal Željka Božića iz plesne šole Kazina, ki je verjel v moj projekt. Bil je zelo potrpežljiv in velikodušen. En mesec sva delala na remixu Xscape, pesem, ki je izšla lani v posmrtnem albumu enakega imena, pa ni bila čisto po mojem okusu. Zato sem uporabil dele, ki sva jih s Željkom ustvarila za refren originalne pesmi.
Snemali smo prejšnje poletje, ko sem se vrnil v Toulouse k svoji mami in sta mi pomagala pri snemanju dva plesalca / prijatelja. Toulouse je zelo lepo mesto in ima mnogo zanimivih točk za obiskovalce. Naredili smo seznam lokacij, ki bi bo bile ustrezne za snemanje. Snemali smo v dveh delih, ponoči in podnevi. Deset dni smo snemali neprestano. Podnevi je bilo dokaj lahko. Edino moteči so bili mimoidoči. Priznam, da mi je bilo nekajkrat neprijetno plesati pred njimi. Vse to smo morali izvajati zelo hitro – ponoviti snemanje trikrat, štirikrat in že smo šli na drugo lokacijo. Snemati ponoči pa je bil poseben izziv in nekoliko bolj zapleteno, predvsem zaradi svetlobe. Dvakrat ali trikrat smo snemali ob jutranjih urah, ob petih, šestih zjutraj.

Mislim, da ples za kamero ni oblika umetnosti. Da, ples je šesta umetnost, gledališče je sedma. Snemati preproste kadre ni zadovoljivo. Vendar združitev teh slik oziroma kadrov v montaži pa da končni rezultat, ki ima umetniški pomen. Enako velja za arhitekturo, fotografijo, kiparstvo, glasbo itd. Šele ko je delo dokončano in ko se dotakne občinstva, se lahko pogovarjamo o umetnosti v pravem pomenu besede. Vse, kar je pred tem, je samo delo. To je moje osebno mnenje. V tem prvotnem delu je kamera zelo uporabna. Lahko naredimo več verzij posnetkov, izberemo najboljše in prikažemo to, kar si želimo prikazati gledalcu in da ta razume, kar mu hočemo s tem povedati. Vsekakor pa mi je bilo zanimivo, ko smo združili ples in video. (razlaga za naš portal baletni plesalec ljubljanskega baleta Hugo Mbeng, zakaj se je odločil kot klasični baletni plesalec posneti videospot na glasbo Xscape slovitega Michaela Jacksona.)

View Gallery 4 Photos