Mamma Mia! Kultni muzikal na odru Križank v slovenskem jeziku

Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko in Damjana Golavšek bodo nastopile v muzikalu Mamma Mia!

V ljubljanskih Križankah bo na 63. Ljubljana Festivalu 15. junija premierno predvajan znan muzikal Mamma Mia!, in to v slovenskem jeziku ter s slovensko umetniško ekipo. O švedski pop skupini Abba gotovo ni potrebnih velikih besed, saj pesmi kar nekaj generacijam še zvenijo v ušesih.

Alenka Godec bo imela vlogo Rosie, Simona Vodopivec Franko Donne, Damjana Golavšek pa Tanje.
Leta 1999 je bil po eni njihovih zadnjih zgoščenk s songom Mamma Mia! postavljen na londonskem West Endu muzikal Mamma Mia!, 2001 pa tudi na Brodwayu. Uspeh muzikala je botroval še snemanju filma Mammma Mia!, ki je leta 2008 samo v enem tednu predvajanja prinesel več zaslužka kot ostali glasbeni filmi. Ustanovitelji skupine Abba – Benny Andersson, Björn  Ulvaeus skupaj z Agnetho Fältskog in Anni-Frid Lyngstad – so sprožili in realizirali idejo o muzikalu Mamma Mia!
Koreografinja Mojca Horvat, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, producent muzikala Jure Franko, režiser Jug Radivojević, glasbenik Tomaž Domicelj na tiskovni konferenci.
Na novinarski konferenci v Ljubljani v Viteški dvorani Križank je 14. aprila tekla beseda o tem kultnem muzikalu, ki bo na odru Križank imel najmanj deset predstav, in sicer vsak večer vse do 19. junija, drugih pet predstav pa bo teklo od 17. do 21. avgusta. Direktor in umetniški vodja Ljubljana Festivala Darko Brlek je iskreno dejal, da se je muzikal Mamma Mia! nepričakovano pojavil na njihovem programu, sam se je že dogovarjal za junijsko uprizoritev muzikala Chicago, pa se je pojavil Jure Franko, producent muzikala Mamma Mia!. Imel je licenco, in tako bo muzikal Chicago počakal na drugo sezono, saj "kdor ne riskira, pač tudi ne profitira". Ko pa si je ogledal predstavo Mamma Mia! v Beogradu, v Pozorištu na Terazijama, je bil, kot je dejal, tako navdušen, da so se razpršili vsi pomisleki. "Priča  bomo odlični predstavi, sicer je tveganje pri scenskih uprizoritvah vedno prisotno, in to ne le vremensko, ampak tudi finančno," je dodal Brlek
Gojmirja Lešnjaka – Gojca (desno) bomo lahko videli v vlogi Billa (poleg igralec Marjan Bunič).
Ime Jurij Franko je znano ime slovenskega nacionalnega športa – smučanja, je nosilec olimpijske srebrne medalje v veleslalomu z olimpijade leta 1984 v Sarajevu. Takrat se je govorilo o našem Jureku širokega nasmeha: "Volimo Jureka više od bureka!" je bil takrat tudi slišan vzklik, menda je poved prišla iz ust Branka Đuriča- Đura, ki je tudi kreativni svetovalec pri postavitvi muzikala. Ko so Jureta  vprašali, kaj pomeni športniku olimpijska medalja po zaključku športne kariere, je dejal, da denarno skoraj nič, ampak je medalja odlična odskočna deska za poslovno kariero. Zaradi poškodbe ni več tekmoval, dejal pa, da je takrat pograbil svoje olimpijsko srebro ter odkorakal v svet biznisa, ki ceni športne rezultate, kajti po svetu je znano, da znajo športniki svoje delavne vneme prenesti tudi na druga področja. Uspel je, uspešno je deloval v ZDA in na Japonskem. Njegovemu podjetju Prospot d.o.o, ki deluje na področju gledališke in glasbene produkcije, je uspelo dobiti ekskluzivne pravice za produkcijo muzikala Mamma Mia! v Sloveniji, Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem, in to po šestih letih vztrajnih pogovorov za pridobitev potrebnih avtorskih pravic. Muzikal je bil v produkciji Prospot d.o.o. prvič uprizorjen 27. marca v Beogradu v glasbenem gledališču Pozorište na Terazijama, kjer ne pomnijo tolikšnega uspeha, kot so ga doživeli s to predstavo. Odločili so se, da se muzikal uprizori na celotnem območju nekdanje Jugoslavije v jezikovnih različicah in z lastnimi ustvarjalci.
Igralec Matjaž Kumelj bo v muzikalu Sky, Lea Bartha pa Zofija.
Režiser predstave bo na vseh predelih nekdanje skupne države Beograjčan Jug Radivojević, docent na Fakulteti dramskih umetnosti Univerze v Beogradu na katedri za igro, sicer prejemnik mnogih prestižnih nagrad tako za režijo kot predstave v celoti. V Zagrebu pa bo predstava postavljena v Teater Komedija, z ostalimi nekdanjimi jugoslovanskimi republikami pa še tečejo kontakti in dogovori. Scenska postavitev predstave bo takšna, kot je v uspešni beograjski izvedbi. Scenograf je Aleksandar Denić, znan avtor številnih gledaliških in filmskih scenografij, kostumografija pa zaupana Bojani Nikitović, katere kostumi krasijo že več kot 110 gledaliških, baletnih in opernih predstav, leta 2007 je bila tudi dobitnica filmskega oskarja za najboljšo kostumografijo v filmu Marija Antonietta.
Glasbeni vodja Patrik Greblo.
Prevodi pesmi iz angleščine v slovenščino so zaupani Tomažu Domicelju, ki je zlahka sprejel izziv, ko je v trenutku pomislil, da besedilo songa  Money, money, money  zveni kot naše: meni, meni, meni; potem pa se boril z dvojino in slovenskimi besedami, kot je n.pr. ljubezen, ki ni tako spevno kratka, kot je angleška "love" … Tri mesece se je prebijal skozi tekste in upa, da uspešno. Slovensko glasbeno vodstvo je v rokah Patrika Grebla, ki je znan avtor in soavtor glasbenih scenskih ter instrumentalnih del, tudi soavtor kar osmih zmagovalnih skladb festivala Slovenska popevka, sodeloval pa že pri zvrsti muzikala, kot je Juri Muri v Afriki, in je ustanovitelj, aranžer ter producent pevskega tria Eroika. Koreografija, ki je enakovreden scenski del muzikala, je zaupana naši znani koreografinji Mojci Horvat, ki ima za seboj plejado aktualnih koreografskih del in nič manj iz zvrsti muzikala, za svojo koreografsko postavitev Mamma Mia! je v Beogradu požela hvale in pohvale. Dejala je, da slovenska koreografija ne bo povsem identična beograjski, saj so tam člani zbora in plesnega ansambla nekoliko zrelejša generacija, medtem ko bo to v Ljubljani mlad pevsko-plesni ansambel, poln poleta in energije.
… pevski zbor …
Novinarjem so se predstavile tudi solistične junakinje muzikala: Donna – Simona Vodopivec Franko, Rosie – Alenka Godec in Tanja – Damjana Golavšek. Za vlogo Zofije so na avdiciji izbrali Leo Bartho. Skupaj s solističnim triom se je novinarjem predstavil še mladosten zbor ob klavirski spremljavi zborovodje Tomaža Pirnata s songom Mammma Mia. In tako z izvedbo v živo presenetili ter razveselili vse prisotne. Moški solisti pa so: Sam – Uroš Smolej, Bill – Gojmir Lešnjak – Gojc, Harry – Marjan Bunič, Sky – Matjaž Kumelj. Muzikal je torej združil najboljše umetnike, med njimi sedem glasbenikov in na odru prisotnih 37 izvajalcev.
Na koncu pa še spodbuden pozdrav režiserja Radojevića z besedami, da je muzikal Mamma Mia! spektakel, ki priča, da so sanje uresničljive. Jure Franko pa s širokim prisrčnim nasmehom tudi poudaril, da bo 15. junij za vse velik radosten dogodek, je nov scenski optimizem!

View Gallery 13 Photos