Maja Ocvirk. Disco izžareva glamur, surovo moč in neizmerno energijo!

Na turnirju S plesom v poletje (foto: PZS)

Pogovor s plesalko disca o načrtih, koroni, počitnicah, treningih …

Pozdravljena, Maja. Kako preživljaš počitniške dni, če seveda so počitniški?
Pozdravljeni! 21. 6 sem imela zadnjo tekmo, po končani ‘sezoni’ pa sem se odpravila za en teden na morje. V tem tednu sem se odpočila in si nabrala novih moči. Po prihodu nazaj v Slovenijo sem začela s pripravami na novo sezono. Tako je že cel julij. Plesne treninge kombiniram s treningi s kineziologom, veliko več se posvečam tudi propriocepciji. Seveda pa ne zmanjka prostega časa za druženje s prijatelji, rada se posvetim tudi kuhanju.

Nam lahko opišeš, kakšna sezona je za tabo? Po čem si jo boš zapomnila, saj je bila verjetno zaradi korone precej nenavadna?
Ta sezona je bila verjetno najkrajša in najbolj nenavadna od vseh do zdaj. Imeli smo namreč samo dva pokalna turnirja in na koncu neobvezni turnir S plesom v poletje. S tem turnirjem naj bi nekako končali plesno sezono, vendar je kljub vsemu ostal grenak priokus, saj smo vsi plesalci bili željni plesa in tekem.

S trenerjem Dejanom Zečevičem iz PK Zeko

Kako si ohranjala plesno kondicijo?
Naš klub se je v času korone odlično organiziral, med karanteno so nam namreč bili omogočeni online treningi, zaradi katerih smo lahko med sabo ostali povezani in kljub oddaljenosti skupaj trenirali. Poleg teh treningov sem se med samo karanteno večkrat odpravila teči v naravo, šla s kolesom v hribe … Živim namreč ob gozdu, tako da imam naravo le korak stran.

Še vedno si strastna navdušenka nad disco plesom. Kako z leti to postaja še bolj intenzivno ali je to mogoče samo moja domneva?
Za disco sem se res navdušila v rani mladosti, moram pa priznati, da so mi kot otroku bile v ospredju popolnoma druge stvari kot zdaj. Z leti namreč zrastejo ambicije, po vseh letih treningov in odrekanj si lahko drznemo sanjati tudi o najboljših mestih na svetu. V Sloveniji imamo namreč odlične plesalce, ki trdo garajo za dosego svojih ciljev. Mislim, da nam je vsem skupna želja po čim boljših predstavah na mednarodni ravni.

S soplesalko v parih Živo Horvat sta bili gostji oddaje Parada plesa.

Kam te nese plesna pot; kaj si želiš v prihodnje, da se ti izpolni na plesnem področju?
Zelo vesela in hvaležna sem, da imam na svoji plesni poti ob sebi ljudi, ki me podpirajo, so nesebični in pozitivni. S plesanjem imam namen nadaljevati še vsaj nekaj let, dokler mi bosta služila zdravje in telo. Definitivno pa nameravam s plesom oziroma športom ostati povezana vse življenje. Cilji morajo vedno biti visoki. Glede na rezultate iz prejšnjih sezon smo si letos s soplesalkami zadale finale na svetovnem prvenstvu.
In kaj je zasebna profesionalna želja? Spomni nas, na katero gimnazijo hodiš in kaj boš postala in če bo to tvoj poklic?
Za zdaj še obiskujem I. Gimnazijo v Celju, vendar šolanje želim nadaljevati na fakulteti za šport v Ljubljani, smer kineziologija. O svoji prihodnosti sem se dostikrat pogovarjala z očetom, ki je diplomant fakultete za šport in tudi sam deluje v športu. Z očetom se želim na svoji karierni poti povezati, skupaj z njim želim izpopolnjevati znanje in napredovati.

Živiš v Celju, a si članica PK Zeko iz Murske Sobote, ki je sinonim za disco ples, in z njim so povezani tudi vsi tvoji uspehi. Verjetno sem te to že vprašala, a kljub temu kaj je do zdaj tvoj največji uspeh in k čemu stremiš v prihodnje?
Res je, zdaj teče že četrto leto, odkar sem članica PK Zeko. Zaradi razdalje in šolskih obveznosti mi je žal onemogočeno, da bi bila prisotna na vsakem treningu. Že od prestopa tako redno treniram sama, v Celju. Težko bi izbrala samo eden zame ‘najboljši’ uspeh. Bi pa verjetno rada omenila večkratne polfinale na svetovnih in evropskih prvenstvih s solom, pari in malo skupino. Prejšnjo sezono nam je s skupino na evropskem prvenstvu uspelo priplesati vse do finala, na svetovnem pokalu pa smo osvojile naslov prvakinj. Ta dva uspeha mi bosta gotovo ostala v lepem spominu predvsem zaradi svojih soplesalk, s katerimi se odlično razumemo, se med seboj nenehno podpiramo, motiviramo in čez vse leto skupaj garamo. Ponosna sem tudi na večkratne finale oziroma odličja na svetovnih pokalih, ki sem jih dosegla že v vseh kategorijah, v katerih tekmujem. Lepih rezultatov je že kar nekaj, vendar pa je prostora za napredek še ogromno.


Kaj ti sploh predstavlja disco ples, kaj je v njem tako magičnega?
Ples mi predstavlja vse na svetu. Ko plešem, se sprostim, odmislim vse slabe stvari, sem sama s sabo. Skozi ples se izražam. Je moj ‘stress relief’. Disco ples je od nekdaj moja ‘ljubezen na prvi pogled’ saj sem se zanj odločila nemudoma, že po prvem oddelanem treningu. Ker sem energičen človek, me je pri tem plesu prepričala predvsem energija, že kot mala sem zelo uživala ob opazovanju starejših plesalk na odru, občudovala sem njihovo karizmo, bleščeče drese … Disco izžareva glamur, surovo moč in neizmerno energijo. Moram pa poudariti, da obožujem disco glasbo in jo poslušam tudi med prostim časom, izven odra, saj me vedno spravi v dobro voljo in mi vlije dodatno energijo.
Si se v tem korona času česa naučila, pridobila kakšno izkušnjo več?
Iz časa korone sem potegnila veliko pozitivnega. Predvsem sem spoznala, da si je za svoje najbližje potrebno vzeti čas, saj je to tisto, kar največ šteje. Med karanteno smo se namreč z družino še bolj zbližali in uživali v športnih aktivnostih v bližini doma.
In človek, se je tudi kaj naučil ali pač ne?
Če gledam s pozitivne strani, je bil čas pandemije oziroma karantene idealen za posvečanje osebni rasti, da smo si vzeli čas za stvari/hobije, za katere ga prej ni bilo. Kot vsi ostali sem tudi jaz več časa preživela z družino. To je bil tudi čas, ko smo spoznali, da nekatere stvari ne gre jemati za samoumevne. Mislim, da smo vsi iz tega odšli bolj hvaležni in potrpežljivi. Strinjam pa se tudi z virologinjo Tatjano Avšič Županc, ki je dejala: “Verjamem, da ko bo konec pandemije, bomo vsi drugače gledali na svet ter da bomo bolj strpni in solidarni na vseh področjih.”


Je prvi najbližji jesenski načrt – državno prvenstvo in kako se nanj pripravljaš?
Glede na trenutno situacijo se bo sezona 2020/2021, kot kaže, začela šele v jesenskem roku, kot ste omenili, nas takrat čaka državno prvenstvo. Ne glede na trenutno neznane datume ostalih velikih mednarodnih tekmovanj se želim na sezono pripraviti po najboljših močeh. Trenutno med počitnicami treniram skoraj vsak dan, dvakrat na teden obiskujem kineziologa v Celju, preostale dni posvečam plesni pripravi. Med poletjem se poskušam osredotočiti na svoje pomanjkljivosti, delam predvsem na svoji tehniki in fleksibilnosti. Zdaj je tudi odlična priložnost za prilagajanje kombinacije in treniranje novih elementov.