Magnifico pleše balet. Maja Ponebšek preskakuje tradicionalne baletne okvire!

Balerine v spotu Magnifica, ki ga je koreografirala Maja Ponebšek (foto: Maja Ponebšek)

Baletna pedagoginja na glasbeni šoli Fran Korun Koželjski iz Velenja Maja Ponebšek je skreirala koreografijo na komad Technique!

Živijo, Maja, in nazadnje sva se ‘pogovarjali’, ko si predstavila noviteto na plesnem oz. baletnem področju – unikatni baletni drog, ki si ga razvila med karanteno. Kako je plesno občinstvo sprejelo baletni drog Finaballerina?
Pozdravljena. Baletni drog Finaballerina je bil sprejet odlično, predvsem je prišel do tistih, ki si res želijo vaditi ne glede na okoliščine ali na splošno situacijo (npr. obdobje korone, posledičnega zaprtja, online). To pa je tudi bil moj namen, predvsem omogočiti kakovostno nadaljevanje učenja in izvajanje dodatnih treningov.

Maja Ponebšek s svojim baletnim drogom Finaballerina

Kdo pa je nad njim najbolj navdušen?
Nad njim so navdušeni predvsem učenci, prav tako pa tudi kar nekaj učiteljic, ki ga zdaj uporabljajo za demonstracijo vaj, da jim ni treba nenehno hoditi naokrog po dvorani.

V spotu nastopajo Živa Matjaž …

In že si pred novimi izzivi oz. na you tube si lansirala video na glasbo Magnifica. Kaj je namen tega videa?
Res je. S tem videom si želim preseči tradicionalne baletne okvire. Balet seveda velja za čisto klasiko in velikokrat se pričakuje, da bo odplesan na klasično glasbo. S samo koreografijo pa sem želela pokazati, da lahko kdaj tudi zapustimo rutino in gremo ven iz standardnih okvirov.

… in Neža Travenšek …

Zakaj si izbrala ravno ta tri dekleta, ki plešejo v videu?
Sara, Živa in Neža so moje učenke na glasbeni šoli Fran Korun Koželjski v Velenju. Izbrala sem jih, ker so po moji presoji najbolje odplesale to koreografijo.

… Sara Tovšak.

Poučuješ mlade na glasbeni šoli Fran Korun Koželjski v Velenju. Je v teh časih biti pedagog poseben izziv in zakaj?
Meni je pedagoški poklic vedno izziv, predvsem v smislu izziva ostati v trendu med mladimi, da me čas ne povozi. Mislim, da je to tudi bistvo, da jih lažje razumem in da se jim potem tudi lažje približam ter da tako tudi delamo stvari, ki so njim blizu. Pri takem načinu dela z učenci in učenkami med učnimi urami tudi oni mene marsikaj naučijo.

Technique v koreografiji Maje Ponebšek

O koroni sva spregovorili že zadnjič, in zdaj, ko se menda počasi vračamo v normalo, je verjetno tudi v tebi polno energije, kako zaključiti letošnje leto. Kaj pripravljaš?
Letos imamo še zelo veliko stvari na programu, veliko predstav pripravljamo: kratko predstavo Peter in Volk, baletni nastop na proslavi ob 70-letnici glasbene šole Velenje, ki se bo odvijala na Visti, baletno tekmovanje TUTU, letno produkcijo Rdeča Kapica, nekaj baletnih točk pa imamo tudi pri zborovski produkciji Kraljestvo glasbe.
Hvala in vse dobro želim.