Ljubljana festival. Spet bo pestro. Na programu pet plesnih predstav

Na ljubljanskem festivalu bo na ogled tudi muzikal Cvetje v jeseni.

V Mestni hiši Ljubljana je 22. aprila stekla novinarska konferenca o programu 63. Festivala Ljubljana v prisotnosti pomembnih sponzorjev, častnega pokrovitelja festivala Zorana Jankovića, župana Mestne občine Ljubljana, in direktorja ter umetniškega vodje festivala Darka Brleka, ki je trimesečna poletna umetniška doživetja v mestnem jedru Ljubljane tudi podrobno predstavil. 

Ljubljanski župan Zoran Janković, direktor in umetniški vodja festivala Darko Brlek ter predsednik uprave zavarovalnice Tilia Andrej Kavšek na novinarski konferenci.
Festival Ljubljana se začne že 15. maja v sončni Grčiji s premiero muzikala Mamma Mia!, legendarne glasbene pop skupine Abba, s slovenskimi pevci in plesalci ter plesi v koreografiji Mojce Horvat. Da je to velik dogodek, kažejo že načrtovane uprizoritve, saj jih je na programu kar deset, pet v juniju in pet v avgustu. In kot je dejal direktor Brlek, je predstava deljena glede na obiskovalce, ki so junija še pretežno domačini, avgusta pa turisti, ki že povsem preplavijo poletno Ljubljano. Še en muzikal je na festivalskem sporedu, lanska jesenska uspešnica Cvetje v jeseni, ki bo letos še enkrat na ogled v času poletja, in sicer 7. in 9. julija.
Festival se začne s premiero muzikala Mamma Mia! v Grčiji.
Zadnji dan avgusta se bo Ljubljani predstavil baletni ansambel Opere in baleta SNG Maribor z baletnim večerom koreografa Edwarda Cluga. Na sporedu je koreografova odmevna umetniška stvaritev Stabat Mater, koreografska poslikava baročne liturgije Giovannija Battiste Pergolesija – Stabat Mater, pesnitev sestavljena iz dvajsetih verzov, prvi se začne: Stabat Mater dolorosa … (Mati žalostno je stala …), v drugem delu večera pa še koreografija na glasbo Wolfganga Amadeusa Mozarta: Rekviem, koreografova baletna verzija Rekviem za 2 stola.
Predstava Stabat mater koreografa Edwarda Cluga bo na odru Križank zadnji dan avgusta.
Sedmega oktobra pa bo za sodobno plesno presenečenje poskrbel Zavod En-Knap, in sicer s plesno predstavo Fobija, mednarodno priznanega koreografskega tandema Guy Weizman in Roni Haver. Predstava je nastala v slovensko-nizozemski koprodukciji, kjer nastopajo in ustvarjajo plesalci EnKnapGroup ter plesna skupina Club Guy & Roni ob muziciranju skupine Slagwerk den Haag v živo, na glasbo dueta Hugo Morales in Pepe Garcia. Na letošnjem festivalu bo gostoval še režiser Tomaž Pandur s svojim novim gledališkim projektom Faust v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Festivala Ljubljana, ki temelji na znanem Goethejevem delu; predstave režiserja Pandurja so ne samo dinamično strukturirane, ampak največkrat tudi še gibalno razvejane. Pandurjev Faust bo na sporedu 21. in 23. septembra. Letos je predvideno tudi eno mednarodno baletno gostovanje, ko na oder Križank ponovno in v popolni sestavi prihaja prestižni Orkester in Balet slavnega Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga z baletom Romeo in Julija slavnega skladatelja Sergeja Prokofjeva. Uradno odprtje 63. Festivala Ljubljana bo 28. junija na Kongresnem trgu, ko gostijo enega največjih živečih kitajskih dirigentov in skladateljev, oskarjevca Tana Duna, ki bo gledalce popeljal ob videoposnetkih v svet svoje filmske glasbe za tri filmske uspešnice: Prežeči tiger, skriti zmaj, Junak in Banket. Ta izjemen spektakularen in umetniški dogodek z Orkestrom Slovenske filharmonije nosi tudi dinamičen naslov primeren vsebini treh omenjenih filmov: Trilogija borilnih veščin.
Nacionalna opera in balet iz Sofije prihaja 4. septembra z Wagnerjevo opero Tristan in Izolda, ki je pri nas menda še nismo imeli priložnosti videti, se pa lahko pohvalimo s praizvedbo baleta Tristan in Izolda baletnega ansambla SNG Opere in baleta Ljubljana, operne izvedbe pa že po pravilih skoraj vedno spremljajo tudi baletne koreografije.

Vstopnice so že v prodaji; v preprodaji so cene za 10 odstotkov nižje, za člane kluba Festivala Ljubljana pa kar 20, na zadnjih straneh programske knjižice pa sponzorji Festivala Ljubljana nudijo obiskovalcem še niz ugodnih pridobitev ob nakupu vstopnic za festivalske prireditve.
Festivalsko vzdušje v poletni Ljubljani in v Križankah bodo popestrile še ustvarjalne delavnice za otroke od 6. do 14. leta, avgusta organizirajo še posebno plesno-pevsko delavnico: Mamma Mia, Glasbeni mozaik. Vstop na delavnice je prost, vendar po predhodni rezervaciji.
Kulturno poletje v Ljubljani se začne že 12. junija s festivalom Junij v Ljubljani 2015, programom na odprtem prizorišču Kongresnega trga, kjer bodo dnevno tekle gledališke in lutkovne predstave, se bo plesalo in večere bodo bogatili glasbeni ter baletni dogodki. Novost Festivala Junij v Ljubljani 2015 so tematski dnevi: Lutkovni dan (14.6), Cirkuški ponedeljek (15.6.), Baletni dan (17.6.), Dan sodobne urbane glasbe (19.6.) in 17.6. še Praznik glasbe, s katerim se bo Ljubljana priključila več kot 340 mestom po svetu in se bo slavila glasba. Zvečer pa še presenečenje s prav posebnim koncertom. Kot lahko vidimo, se bo v poletni Ljubljani veliko dogajalo, poskrbljeno je tudi za kvalitetno pestrost, uprizoritveno poletno vzdušje pa se konča ob koncu septembra, ko bo Festival Ljubljana gostil Slovenski oktet (24.9.) in bodo zadnji glasbeni koncert 28. septembra v Grand hotelu Union izvajali gostje iz Nemčije, Mlada Nemška Filharmonija.                                        

View Gallery 5 Photos