Le plesat me pelji! Prvih šest najboljših skupin minule folklorne sezone; a brez presežka.

Mladinska folklorna skupina Mengeš (foto: Marjan Laznik)

Prvi del državnega srečanja odraslih folklornih skupin Le plesat me pelji je minulo nedeljo potekal na sklepnem večeru 47. mednarodnega folklornega festivala Beltinci. V uradnem programu se je predstavilo prvih šest, v minuli folklorni sezoni najbolje ocenjenih skupin: Folklorna skupina Ivan Cankar Jurovski Dol, Folklorna skupina Dragatuš, Mladinska folklorna skupina Kulturnega društva Svoboda Mengeš, vodilna skupina Folklornega društva Kres, vodilna skupina Akademske folklorne skupine Ozara ter Folklorna skupina Sveti Jurij s koreografijo Biserjanski štrjok.

V minuli sezoni je status prvokategornikov oziroma najbolje ocenjenih skupin v tristopenjskem ocenjevanju (območno, regijsko, državno sito) prejelo 17 skupin.,14 se jih je in se bo predstavilo na obeh državnih srečanjih (2. del najboljših se bo predstavil 21. oktobra v Žalcu). Žlahtni izbor najboljših sta na sedmih regijskih srečanjih pripravila državna selektorja dr. Urša Šivic in Mirko Ramovš.
David Antolin in Ludvik Rudolf sta prejemnika Maroltove listine za najvišje dosežke na področju folklore.
Da pa državni srečanji ne potekata v povsem nedolžni luči, le pod iluzijo ‘druženja’ in ‘dajmo se imeti fajn’, je organizator državnih srečanj Javni sklad za ljubiteljske dejavnosti (JSKD) pred nekaj leti uvedel dodatno, posebno priznanje s pohvalo za skupine, ki pokažejo ali presenetijo s tistim ‘nekaj več’ (izvedba programa, interpretacija, tehnična dovršenost v plesni, pevski, glasbeni izvedbi …). Tokrat je bila za prepoznavnost presežka zadolžena strokovna komisija v sestavi: Petra Trobec (glasbenica, vodja pevskih zasedb in folklornica), Leonida Novak (vodja folklornih skupin) ter Klavdija Žabot (strokovna spremljevalka srečanj odraslih folklornih skupin in vodja folklorne skupine). Podelili so tudi Maroltovi listini za najvišje dosežke na področju folklorne dejavnosti, ki sta ju prejela David Antolin in Ludvik Rudolf.
Prireditev je tudi tokrat potekala v beltinškem parku, na enakem odru kot vsa leta do zdaj, skoraj pod enakimi pogoji, kar zadosti pričakovanjem zvestih gledalcev, žal pa ne zadostuje (več) željam in ciljem strokovne javnosti, ki si prizadeva, da bi folklorno umetnost, ustvarjanje in predstavitev dela te ogromne skupine ustvarjalcev (s folklorno dejavnostjo se v Sloveniji ukvarja med 8000 in 10.000 folklornikov) kakovostno in kredibilno predstavila širšemu krogu občinstva, nefolklorni javnosti, ki tovrstno ustvarjanje žal še vedno temeljito povezuje z ‘domačijskostjo’, narodnozabavnim veseljaštvom ali celo s pretiranim obujanjem nacionalnega zavedanja. Trdno verjamem in zagovarjam dejstvo, da si slovenski ljudski ples, glasba, poustvarjanje in ustvarjanje zaslužijo enakovredno mesto v našem ter mednarodnem kulturnem prostoru, zato je dolžnost vseh nas folklornikov izstopiti iz cone udobja, preskočiti plotove naše pregovorne skromnosti, nerazgledanosti, strahu pred neznanim ter začeti zares uživati v drznejšemu ustvarjanju in predvsem raziskovanju neskončnih možnosti, ki jih uprizoritvena dejavnost omogoča. Želela bi si, da bi bilo vse zgoraj našteto zajeto tudi v programu šestih najboljših folklornih skupin, a očitno bo treba še potrpežljivo počakati (upajmo) vsaj do Žalca.
… folklorna skupina Jurovčan KD Ivan Cankar Jurovski Dol …
Pa pojdimo po vrsti. Prva se nam je predstavila FS Ivan Cankar Jurovski Dol. Skupina je predstavila soliden plesni program, brez presenečenj, a tudi brez pravega navdiha za gledalce, tako s plesnega, pevskega kot glasbenega vidika njihovega nastopa. Prav gotovo skupina dosega solidno regijsko raven, a po videnem ničesar več kot to. Belokranjci so prav gotovo v glasbeno podobo izbora vnesli (pre)potrebno svežino, vendar je bilo tudi v njihovi koreografiji čutiti pomanjkanje (pre)drznosti in svežine. Poskušali so z ženskim triom, ki je izvedel pesem Tri jetrve, ki pa ni dosegla želenega učinka, morda gre razlog iskati v mehkejšem načinu interpretacije (ali pa se zasedba ni želela ali mogla približati posnetku s terena). Tamburaški orkester prav tako ni deloval prepričljivo, čvrsto.
… folklorna skupina Dragatuš …
Mladinska folklorna skupina Mengeš se je izkazala predvsem v plesnem pogledu, saj gre za mlado, najstniško skupino, ki za svoja leta dobro obvladuje plesne tehnike in predstavitev na odru. Upam si trditi, da je izbrana koreografija Plesi iz Razkrižja avtorja Mirka Ramovša za tako mlado zasedbo (pre)zahtevna, saj določeni plesni koraki zahtevajo rutinirane plesalce. Tako kot je koreografski izziv učinkovita koreografija za seniorje, je na drugi strani enak izziv koreografija, ki izkoristi mladost in sprosti najstniško energijo, pa drugi strani pa jih ne obremeni z zapletenostjo motorike težjih plesnih obrazcev in njihove interpretacije.
Najmočnejša dolenjska zasedba Folklorna skupina Kres prav gotovo korektno vzdržuje tako plesno kot pevsko kondicijo in upravičeno najbolje zastopa dolenjsko folklorno plesno in glasbeno izročilo.
… Ozara Kranj … (foto: Marjan Laznik)
Koreografija Ta divji mož v izvedbi Folklorne skupine Ozara je nakazala tisto ‘nekaj več’, lotili so se zgodbe ‘povodnega moža’, ki v mračni podzemni svet odpelje prevzetno Jerico. Žal je sicer dobro izvedeni plesni zasnovi umanjkalo prav tisto, kar nam folklornikom pogosto zmanjka, pogumnejša koreografska zasnova ali pogled skozi oči režiserja. Ob morebitnem drznejšem koreografskem in režijskem pristopu bi se nam lahko koža nasršila, tako pa smo se lahko navdušili ob petju solistk, dobri kostumografiji in uplesanosti plesne zasedbe.
Skupina Sveti Jurij se je izkazala z dinamično in energično koreografijo, dobro uplesani plesalci so uspeli z interpretacijo in energijo dvigniti energijo tudi pri občinstvu, skupina prav gotovo kaže potencial in si je upravičeno prislužila letošnje mesto med najboljšimi.
Strokovna komisija tokrat res ni imela težkega dela, saj presežka preprosto ni bilo. Krivdo ne smemo pripisati angažiranim plesalcem, prej avtorjem koreografij ali vodjem skupin, prav gotovo pa vodjem glasbenih sestavov in glasbenikom. Vse preveč je bili slišanih površnosti, neubranosti, nekonsistentnosti, za kar res ne gre kriviti ozvočenja ali dopustniških odsotnosti. Na reviji najboljših folklornih skupin v minuli sezoni je tako od plesalcev kot od glasbenikov treba pričakovati nič manj od profesionalnosti in brezhibnosti.
Lepo se je vračati v Beltince, občutiti festivalsko vzdušje v parku, stati v dolgi vrsti za krapce ali langoš, se ozirati v nebo, ali bo vreme v zaključnem delu zdržalo, bilo bi še bolje, če bi tradicijo in romantično vzdušje lahko revitalizirali, ji vdihnili nekaj mladostne energije, drznosti in plesno tradicijo povzdignili na raven, ki bo nam folklornikom v navdih, preostalim pa v vrhunsko plesno doživetje.

View Gallery 7 Photos