Lana Klemen z energijo in s 100 točkami osvojila baletno tekmovanje v Lendavi

Lana Klemen na lendavskem odru (foto: Tiberiu Marta)

Draga Lana, čestitke za pravkar osvojenih 100 točk na baletnem tekmovanju in vse prve nagrade, ki si jih osvojila v svoji kategoriji I.b. To pomeni, da je bil nastop brezhiben, da je šlo vse kot po maslu, kajne?
Hvala. Ja, z nastopom sem bila zadovoljna. Vse prve nagrade in posebna nagrada za 100 točk, že to pove, da je bil moj nastop dober. Koreografija je bila zelo zahtevna in super odplesana. Brezhibno? Za nas plesalce bi lahko bilo vedno še bolje.

Je bilo letos kaj drugače kot pred dvema letoma, ko z rezultatom nisi bila najbolj zadovoljna? V čem je razlika od takrat in danes, kako jo ti doživljaš?
Težko bi rekla, da z rezultatom pred dvema letoma nisem bila zadovoljna. Navsezadnje sem prejela zlato priznanje in tretjo nagrado. Tekma je pač tekma, enkrat tako drugič drugače. Letos pa je bilo ‘vau’. Presrečna sem za vse prejete nagrade. To mi res veliko pomeni, saj sva z mojim učiteljem Mihaelom Žvegličem (KGBL) v priprave na baletno tekmovanje vložila ogromno truda in mislim, da sva oba lahko upravičeno ponosna na svoje delo. Res sem srečna. 100 točk? Po moje so to sanje vsakega baletnega plesalca.

Tekmovanja ti niso tuja, pravzaprav si nanje navajena, saj si aktivna tekmovalka v modernih tekmovalnih plesih. Pa me zanima, če je razlika med temi in baletnimi tekmovanji ter v čem?
Ja, res je. Vsako leto se udeležim več tekmovanj tukaj pri nas in potem še svetovnega prvenstva v šov plesih in modernu. Je razlika. Balet je drugačen. Zahteva še več vztrajnosti in natančnosti. Nekako je bolj zares, kot v šoli (smeh).

Kako se boriš s tremo pred tekmovanji, če jo seveda imaš?
Sicer s tremo nimam kakšnih hudih težav. Verjetno tudi zaradi svojih dolgoletnih izkušenj. No, razen tisto nekaj zdrave treme, ki pač mora biti in je vedno zraven.

Zakaj pa sploh tekmovati? Kaj prinašajo tebi tekmovanja, kakšna doživetja, kakšne izkušnje?
Rada tekmujem. To me na nek način spodbuja in motivira, da pridno treniram. Na tekmovanjih tudi spoznam plesalce iz drugih šol, klubov in na mednarodnih tekmovanjih tudi iz drugih držav. Družimo se in se imamo super. Dobro je, ker  tam vidiš, kaj delajo drugi. Bi bilo pa po moje zanimivo, če bi naredili kakšno plesno predstavo, kjer bi plesali tudi mlajši plesalci. Mislim tako, da se mogoče ne bi vse vrtelo samo okrog tekmovanj.

Pa napišiva vse tvoje najbolj bleščeče rezultate na baletnem in modern tekmovalnem področju za minulo leto?
Bila sem državna prvakinja v šov plesih in modernu ter evropska in svetovna prvakinja v šov plesih. Zmagala sem tudi na evropskem prvenstvu v modernu in bila bronasta na svetovnem prvenstvu. Mislim, da je to to. In seveda letošnji Baltek.

… s koreografom Mitjo Popovskim …

In kdo je tvoja ekipa, ki ti stoji ob strani?

Moja ekipa so, kot sem že omenila, moj baletni učitelj Mihael Žveglič, ki me zdaj že drugo leto uči balet na KGBL, Mitja Popovski, moj trener v Kazini, kjer plešem modern in šov plese. In seveda moji domači, ki me ‘z veliko mero potrpljenja’ podpirajo na moji plesni poti. Vse imam rada.

Za nagrado si prejela tudi kuharsko knjigo moje hčerke Tereze in zelo jo zanima, če si jo že prelistala in če te bo zamikalo, da kaj skuhaš po njenih zdravih receptih ali boš to prepustila mami ali očetu?
Hvala za knjigo. Pregledala sem jo že v avtu, ko smo se vračali iz Lendave, in moram priznati, da so mi bili recepti prav zanimivi in definitivno jih ‘sprobam’, in to sama. Mislim, da bo prva na vrsti bučna juha (smeh).

Skrbiš za prehrano ali si bolj ‘junkfudarka’, če se pošalim?
Ja, zadnje čase se res vse bolj zanimam za zdravo prehrano. Zelo rada imam sadje, solate, jogurte, skuto in podobne reči, ampak včasih mi zadiši tudi dober zrezek (smeh). ‘Junk fuda’ nisem nikoli preveč marala, zdaj pa se ga sploh, če se le da, najraje izogibam. Je pa res, da včasih ni časa, zmanjka energije in je treba kaj na hitro pojesti.

Lana Klemen ob Anji Moderndorfer in Lei Sirk (foto: Sandi Fišer)
Minuli teden je bil zate precej natrpan. Poleg tekmovanja si zaplesala še na odru Eme ob Lei Sirk in Anji Moderndorfer ter s koreografom Miho Krušičem. Spet neka drugačna izkušnja, kajne?
Na odru Eme sem se počutila super. To je čisto nekaj drugega od baletnih odrov, bolj sproščeno, več smeha. Bili smo super ekipa, Lea in Anja sta res ‘faci’. In delati z Miho Krušičem je bilo preprosto carsko!
 

Smo šele na začetku leta in kakšni so cilji do konca leta? Katere so želje tako na plesnem/baletnem področju in katere zasebno?
Najprej me v marcu čakajo ‘sprejemci’ za srednjo baletno šolo, potem letna baletna produkcija. Državno prvenstvo v modernih plesih, pa vmes še kakšna pokalna tekma. Poleti pa grem v New York na tekmovanje in se zelo veselim. Hm, katere so želje na plesnem področju? Želim si novih izkušenj, mogoče kakšna predstava, predvsem pa veliko dobrih treningov in brez poškodb. Privatno pa potovanje in kakšno uro več časa za druženje s prijatelji. 

 
Lana si želi malo več časa za prijatelje in potovanja

Mi ti želimo vse dobro in nobene poškodbe. Ter hvala za intervju!
Hvala.

View Gallery 12 Photos