Ema 2019! Miha Krušič, hvala za ples! Šabat Šalom Zali in Gašperju!

Zala Kralj in Gašper Šantl sta prišla, odpela in zmagala. (Foto: Adrijan Pregelj)

Priznam, da sem redna gledalka in spremljevalka Eme in Evrovizije že od mladih časov. Za vse je kriva seveda moja pokojna mati, ki je takratno Jugovizijo spremljala intenzivno in posledično prenesla to strast tudi name. Sem ji kar hvaležna, ker je, kakorkoli obrneš, televizija postala moja družba in služba. Evrovizijo/Eurosong sem v času samostojne Slovenije spremljala tudi dvakrat v živo, naredila reportaže, jasno s poudarkom na tistem gibalnem delu posameznih nastopov. Vedno sem izbrala super mesto, ampak žal napačne slovenske predstavnike. V Istanbulu leta 2004 sem navijala za Duo Platin, a sta se izvajalca bolj kot nastopu posvečala poroki, ki sta jo tam organizirala, zelo neposrečeno, saj ni bilo prisotnega skoraj nobenega medija, z izjemo slovenskih. Platinovca se namreč nista uvrstila v finale in po izpadu nikogar nista več zanimala. Naslednji izlet je bil v Oslo leta 2010 še z večjo katastrofo, Kalamari in Žlindra z Narodnozabavnim rockom. Ni bilo ‘fajn’ poslušati posmehovanja na naš račun. Tukaj si lahko ogledate reportažo, če vas seveda zanima pogled nazaj https://www.paradaplesa.si/?Id=paradaTV&View=novica&novicaID=474#.XGlCYui6M2x Saj veste, spomin je varljiv, koraki se z lahkoto pozabijo, kaj šele evrovizijski zmagovalci.

V Tel Aviv gremo z melanholičnim duetom. (Foto: Sandi Fišer)

V soboto je bil torej spet en Emin večer, ki sem ga preživela z blokcem v rokah, da si zapišem vse plesne akterje in misli, ki so ‘šibale’ skozi moje plesne možgane. O dogajanju in razpletu seveda veste že vse, in priznam, zame je bil tudi šok, predvsem ob gledanju in poslušanju desetih nastopajočih. Ne vem, kaj je prispelo na natečaj, ampak če je bil to izbor desetih najboljših, potem je preprosto ‘auč’. Za Zalo in Gašperja se jaz kot energična oseba nikakor ne bi odločila, a če sem po drugi strani ‘pristašica’ posebnega, drugačnega, seveda priznam, da sta s svojim nastopom in petjem to bila. Pa obleka. Ajoj, prosim, prosim, za veliki oder zamenjajta tole naravno belo opravo s supergami za nekaj, kar bo tudi naravno, a šik.

Zelo zanimivo mi bo spremljati nadaljevanje njune poti do nastopa na velikem evrovizijskem odru. Kako bo ekipa nacionalne televizije sodelovala z njima. Nekako se mi zdi, da bosta po izrečenih, sicer precej ‘zmešanih’ izjavah v slogu: "/…/ nisva prišla tekmovat, dala sva vse od sebe, ostala bova zvesta samemu sebi /…/," trd oreh za pregovarjanje o scenskem nastopu. Ob precej nirvana glasbi bo kljub temu kakšna barva dobrodošla anemičnemu videzu dvojice. Ali pa dodana vrednost mlade elegantne balerine, recimo Assije Sultanove, ki sem jo imela priložnost videti na minulem baletnem tekmovanju. Bila bi ravno pravšnja s svojo milino, da ne bi preveč izstopala, in pogled nanjo bi zapolnil prazen oder.

Giorgia Vailati (foto: Darja Štravs Tisu)

Mogoče Giorgia Vailati, balerina ljubljanskega baleta. Tudi moška baletna ali plesna podpora ne bi bila odveč. Imamo kar nekaj dobrih fantov ‘na zalogi’.

Kenta Yamamoto recimo s svojo prezenco v ekipi, ki je spremljala Leo Sirk v šov nastopu, nikakor ni zanemarljiv. Sicer je bil od vsega plesnega res najboljši šov nastop Lee Sirk, ja, tiste Lee, po kateri si bomo zapomnili tudi njene besede, izrečene ob podelitvi. "Pa ne morem faking verjeti!" je zažlobudrala ob ‘lupčkanju’ izpadle Raiven, ki ji že tretjič ni uspelo zmagati kljub plesni spremljavi in posebni opravi. Kaos na sceni in v njej, iskreno tokrat sem vedela, da nima ‘šans’ proti milemu duetu. Matic Zadravec kot koreograf v Kaosu ni mogel narediti več od videnega. Takole je zapisal glasbeni pedagog Črt Sojar Voglar na FB zid pevke Raiven: "Hudo mi je, da tako talentirana pevka nima sreče s skladbami. Tudi ta ‘kaos’ je, žal podpovprečna. Začetek obeta, potem pa se ne zgodi nič glasbeno zanimivega. Tvoj glas sploh ni izkoriščen. Vsa promocijska mašinerja pač ne more biti dovolj. Žal je skladba, ki je zmagala na Emi, še 100x slabša. Upam, da se boš odslej te bede izogibala na 100 km. Srečno še naprej. Pozdravlja te tvoj nekdanji učitelj Nauka o glasbi, ki je vedel mnogo let nazaj, da boš izvrstna pevka."

Raiven, ki ima skrbno dodelano pojavo in nastop, je že tretjič poraženka Eme.

Lea Sirk je po podelitvi dodala sol na svojo izjavo: "In zdaj je cela senzacija okrog tega, zakaj sem jaz rekla ozvočena ‘faking’ In ja, to sem ‘faking’ mislila. Ne morem verjeti, ker sem bila prepričana, da bo zmagala Raiven. Kdo jih ‘jebe’!" je popljuvala gledalce oziroma tiste, ki so glasovali za Gašperja in Zalo.

Lea Sirk v šov programu v koreografiji Mihe Krušiča

Ne sekiraj se, Lea, imela si odličen nastop po zaslugi Mihe Krušiča, in Slovenci hitro pozabimo na takšne izjave. Krušič pa se je izkazal in imel očitno na letošnji Emi tudi glavno koreografsko besedo. V trojčku Leinega potpurija je združil v tem trenutku najboljše ali pa najbolj atraktivna performerska imena.

Plesalki Lana Klemen in Anja Moderndorfer (foto: Sandi Fišer)

Mlado balerino in modernistko Lano Klemen, ki je pravkar na baletnem tekmovanju v Lendavi dosegla maksimalno število točk za svoje nastope, ob njej Anjo Moderndorfer, ki postaja odlična plesna intepretka, ‘poledenserko’, zmagovalko šova Slovenija ima talent Tjašo Dobravec, že omenjenega Kento in še tri v zadnjem delu trojčka zgoraj brez Eneja Jurečiča, Miho Furlana in Urbana Tratnika. Miha ima zdaj že lepo kilometrino s scenskimi koreografijami za šove na komercialni televiziji POP TV in tale Sirk paket je bil prav odličen. Bravo, Miha. Čakam na nove ‘klipe’ v Zvezdah!

Ajda Smrekar v plesnem elementu …

Če je bil Lein nastop zadnji, pa je za plesni uvod poskrbel Željko Božič, koreograf in plesalec iz Kazine. Željko zna bolje, višje, hitreje, močneje, tokrat mu tudi histerična režija režiserja Igorja Zupeta, ki se kot vedno podpisuje s psevdonimi, tokrat je bil v odjavni špici napisan kot i Gur, ni bila ravno naklonjena. Plesalci Nik Kidrič, Miljan Nojič in Miha Furlan so klas zase, a kadri so se čisto prehitro menjali, da bi lahko prepoznali kakovost koreografije in odplesanega uvoda. Bilo je pričakovano, da bo zaplesala tudi voditeljica Eme, igralka Ajda Smrekar, nekdanja plesalka in dekle Mihe Krušiča, in ta del je opravila odlično.

Miha Krušič in Ajda Smrekar sta bila pred leti par.

To, da so igralci, z izjemo Jurija Zrneca in Klemna Slakonje (Klemna bi že zdavnaj lahko poslali na Evrovizijo), neprimeren izbor, sem že pisala in je nesmiselno ponavljati. Ajdo vsekakor raje videvam na gledaliških odrih ali pa v filmskih vlogah.

Rene v koreografiji Matica Zadravca.

Pevec Rene si je omislil plesni duet v sestavi Enej Jurečič (polovička dueta EZ Twins) in Nejc Darovec. Če sem dopoldne napisala, da sta skoraj gotovo za odrski podpis odgovorna Jurečičeva fanta oziroma eden od njiju pa se mi je nekaj ur po objavi oglasil Matic Zadravec in mi pojasnil, da je bil on avtor koreografije, kar ne spremeni moje trditve, da je na odru vse ‘štimalo’. Rene je tudi sam odplesal nekaj elementov.

Malo manj samozavesten koreografski podpis Mihe Krušiča je bil pri Uli Ložar s plesalcema Naserjem Gutićem in Alešem Ivanušo. Za Ulo ne vem, če povsem posluša Raaya Wolfa in njegovo Marjetko ter sledi njunim navodilom, ampak bi bila dovolj sama na odru. Seveda pa bi bilo ‘fajn’ zamenjati ‘kožne’ nogavice, ah, kar celoten outfit.

Inmate je sam zapolnil oder.

Plesa letos ni bilo toliko, kot smo ga bili navajeni do zdaj. Razlog? Mogoče zato, ker mora vsak izvajalec nastop financirati sam, ampak glede na izkušnje plesalci rade volje plešejo tudi brezplačno, saj televizijski nastopi niso ravno pogost pojav. Ali pa so izvajalci dojeli, da je njihova prezenca povsem dovolj.

Pravo nasprotje naravnega je bila Kim, ki je imela ob sebi dva, hm, tolkalista, na in v sebi pa mnogo silikona. Za gib je poskrbel Miha Krušič. (foto nastopajočih: Adrijan Pregelj)

Ekipa, ki je bdela nad sobotno Emo in bo tudi skrbela za slovensko udeležbo na Evroviziji, je tudi nekako večna. Miše Molk sicer že dolgo ni več poleg, sta pa tu stara mačka, ki mladih ne bosta tako zlahka spustila zraven. Aleksander Radič in Vanja Vardjan sta televizijska vseveda, zato kakšnih sprememb ni pričakovati. Sobotni šov je resni pokazatelj, da še ni čas za spremembe na nacionalni televiziji. Napaka! Resnično dobri so bili pa t. i. ‘jingli’ med posameznimi nastopi. Bravo! Sicer pa Šabat Šalom v Tel Avivu za Zalo in Gašperja! Mirnost jima bo v evrovizijskem ‘šundru’ prišla zelo prav. Se gledamo 14. maja!

View Gallery 12 Photos