Krst skupine Capoeira Tradição Baiana v Ljubljani

14., 15 in 16. junija se bo v Ljubljani in Trstu odvil 12. Batizado – krst skupine Capoeira Tradição Baiana. Batizado se zgodi enkrat letno in je dogodek, na katerem novi učenci prejmejo svoj prvi pas in so od tistega trenutka dalje prepoznani kot del skupine. Poleg “krsta” bodo potekali tudi izpiti za menjavo pasu starejših učencev.

Vsi prisotni capoeiristi so oblečeni v bela oblačila ali abada, saj ta barva simbolizira mir in spoštovanje. Zbrani bodo vsi starejši učenci iz Ljubljane in Trsta ter otroci različnih ljubljanskih in trških šol, prisoten bo tudi mednarodno priznan mojster/učitelj capoeire iz Brazilije Ubaldo Alegria, ki od leta 2000 živi v Trstu in uspešno širi capoeiro v Italiji in Sloveniji, kjer poučuje odrasle in otroke; profesor in inštruktorji skupine ter drugi mojstri in profesorji iz Brazilije ter drugod. Dobrodošli so capoeiristi drugih skupin kot tudi novi učenci, ki bi radi pobližje spoznali capoeiro in brazilsko kulturo.
Capoeira je plesno-borilna veščina iz Brazilije, prepletena s akrobacijami, glasbo in skupinsko dinamiko. Na tečaju capoeire se najprej naučijo osnovnih gibov in premikov, nato pa počasi preidejo na tehnike napada, obrambe in akrobacij. Vadba capoeire pomaga razviti motoriko, gibčnost, spretnost in koordinacijo telesa. V igri capoeire se hitrost in natančnost prepletata z eleganco in krožnostjo gibov. Pomemben del pri vadbi capoeire predstavlja glasba, tako se na ob vadbi hkrati učijo odgovarjati glavnemu pevcu, igrati inštrumente in ritmično ploskati.
View Gallery 4 Photos