Ko zapleše Anton Bogov. Večer izbrane baletne klasike in novih baletnih trendov.

Anton Bogov v svojem ekspresivnem elementu (foto: Tiberiu Marta)

Za svečani uvod v novo baletno sezono je znova poskrbel mednarodno priznani baletni solist in prvak baleta SNG Maribor Anton Bogov, ko je v sodelovanju in koprodukciji z Baletom SNG  Maribor ter Baletno akademijo Anton Bogov povabil v goste prvake baletnih hiš iz Züricha, Dunaja, Münchna in Prage. Prvo tovrstno mednarodno baletno srečanje po Bogovovi izbiri se je zgodilo septembra 2015 na odru Velike dvorane SNG Maribor, posvečeno pa bilo umetnikovi baletni veličini in njegovim veličastnim plesnim letom, njegovim 20-letnim uspehom na velikih baletnih odrih. Takrat je obljubil, da se še ne poslavlja od baletnih odrov, dejansko se tudi ni, kajti njegovim plesnim navdihom še sledimo.
Poletne počitnice so mimo in na začetku nove baletne sezone se znova združujejo ter preizkušajo umetniške sile, tudi se z novo energijo   usmerjajo k zvestim gledalcem.

Nastopajoči solisti na gala večeru
Tako so v Maribor na povabilo Bogova prispeli baletni solisti: Viktorina Kapitonova, prvakinja Züriškega baleta; Maria Jakovleva in Denis Čerevičko, baletna prvaka Dunajske državne opere; Prisca Zeisel in Aleksej Popov, baletna prvaka Bavarskega državnega baleta, Nikola Marova in Michal Štipa, prvaka Praškega baleta, kakor tudi mariborski solisti: Jelena Lečić, Asami Nakashima in Yuya Omaki. Pogrešali smo še kak duet oziroma prispevek ljubljanskih baletnih solistov, sicer se je neposredno po počitnicah kar težko usklajevati, nič manj začeti s pripravami ter obnovo baletnega repertoarja, kar je bilo zaslediti tudi na baletnem odru tega večera. Veliki baletni gala je potekal v dveh delih, z vmesnim premorom, ob muziciranju Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko dirigenta Simona Krečiča, solist na klavirju je bil Denys Masliuk.
Plesna zvezda večera je bil znova baletni solist Anton Bogov, ko je gledalce povsem navdušil s svojo izvedbo klasičnega in modernega baleta, tudi ko se je spuščal v izrazne globeli ter talne oblike plesne sodobnosti. Otvoritveni duet labodje beline: adagio drugo dejanje Labodje jezero, na glasbo P. I. Čajkovskega in v koreografiji Mariusa Petipaja sta lirično zaplesala karizmatični Princ Anton Bogov in plaha bela labodka Odette Viktorina Kapitonova. Ob koncu prvega dela je Bogov znova prišel na oder ter v svoji poglobljeni ekspresiji zaplesal Blind Tango iz baleta Tango na glasbo Huga Diaza, koreografija Edward Clug. Že tistikrat, pred dvema letoma, je Bogov osvojil gledalce s svojo čutno poglobljeno izvedbo slepčevega tanga, tokrat pa še s suvereno sodobno ekspresijo, ki je odsevala življenjsko zrelost in ki jo v tolikšni meri doživeto lahko odpleše le umetnik, ki čuti svoje virtuozno telo ter zrelo doživlja življenje. Škoda le, da dozoreli plesni umetniki nimajo več možnosti, da bi lahko v lastni gibalni poetiki gledalcem odstirali čustvene globine, ki jih le zrelo in dovršeno plesalčevo telo lahko oprijemljivo (plastično) odseva na odrski površini.
Tretjič je Anton Bogov zaplesal na koncu gala baletnega večera v duetu z Jeleno Lečić, v odlomku bolečega slovesa Onjegina in Tatjane: adagio iz baleta Jevgenij Onjegin, v modernem baletnem stilu koreografinje Valentine Turcu in na glasbo Sergeja Rahmaninova ter v spremstvu pianista Denysa Masliuka. In je njun zaključni duet dvignil dvorano na noge, ki pa tokrat ni bila povsem zasedena, verjetno tudi zaradi precej visoke cene vstopnic, ki jo glede na organizacijo in razdalje zahteva tak umetniški večer.
Program je tekel v klasiki baletnih duetov in v pas de deuxih, med njimi pa še nekaj modernejših plesnih izvedb. Balerina Viktorina Kapitonova je v drugem delu programa čutno zavela svoj solo v koreografiji Filipeja Portugala Vida (praizvedba) na glasbo Clauda Debussyja .
Na sporedu prvega dela je bil tudi sodobni vertigo koreografa Maura Bigonzettija, glasba Dmitrij Šostakovič, predstavil pa omotične globine strasti v zapletu ter prepletu gibalne komunikacije njega in nje, ko v kostumski črnini skupaj korakata po osvetljeni stezi, tokrat tudi v dovršeni plesni izvedbi baletnega para: Nikola Marova in Michal Štipa. Še enkrat sta Marov in Štipa zaplesala, in to v baletni klasiki Labodjega jezera, v zahtevnem duetu Odile in Siegfrieda iz tretjega dejanja (koreografija M. Petipa, glasba P. I. Čajkovski).
V koreografiji kultnega M. Petipaja sta odlomek iz baleta Bajadera uprizorila Prisca Zeisel in Aleksej Popov (glasba Ludwig Minkus), v Petipajevi koreografiji pa še pas de deux iz baleta Gusar na glasbo Adolpha Adama in v glasbeni priredbi Riccarda Driga.
In je ta večer še enkrat  zadonela glasba Ludwiga Minkusa, Adagio iz tretjega dejanja baleta Don Kihot, v koreografiji Aleksandra Gorskega po Petipaju ter v izvedbi plesnega para Marie Jakovleve in baletnega plesalca višinskih poletov Denisa Čerevička.
Tudi mariborski baletni solist Yuya Omaki je požel mogočen aplavz za svoje atraktivne višinske polete, ko sta skupaj z Asami Nakashimo najprej zaplesala pas de deux Diana in Akteon v koreografiji Agripine Vaganove po Petipaju (glasba Riccardo Drigo), nato pa še enkrat navdušila v izvedbi pas de deuxa iz baleta Esmeralda na glasbo Cesara Pugnija v Petipajevi koreografiji, ko je Asami znova požela aplavz na odprtem odru za svojo čutno baletno izvedbo.
Bil je to večer izbrane baletne klasike, tudi novih baletnih trendov, sanjskih dvornih ter sodobnih kostumskih oblik, za povrh pa še baletne  glasbe različnih glasbenih obdobij.

View Gallery 8 Photos