Ko si Lucija Velkavrh zaželi spremembo, odpleše v Brazilijo

Lucija Velkavrh Luci v plesnem elementu v Braziliji. (Foto: Heri Risso)

Energična "bastovka" Lucija Velkavrh enakovredno pridobiva kot širi plesno znanje. Če je ne boste ujeli v njeni matični bazi Šoli za nastopanje Bast, potem se ozrite za kakšnim dobrim plesnim festivalom, na katerem učijo priznani pedagogi. Lucija oziroma Luci, kot jo kličejo prijatelji, bo zagotovo tam.

Lani novembra pa je spakirala kovček in odletela v Brazilijo. Z namenom ne plesati, a so se stvari seveda obrnile tudi v plesno smer. "Poleti sem zaključila svoj magistrski študij, zato sem si želela pridobiti nekaj praktičnih izkušenj na področju marketinga. Želela sem nekaj drugačnega, novega. Novembra sem odšla v Brazilijo na marketinško prakso. Brazilija, natančneje Sao Luis, je popolno nasprotje Slovenije. Sonce in vročina vse dni v letu, morje, neskončne mivkaste plaže, nogomet. Preprosta in okusna hrana, stojnice s kokosovo vodo in naravnimi sokovi v vsakem kotičku mesta. Manj razvita infrastruktura, luknjaste ceste in avtobusi brez klime. Zelo prijazni in odprti ljudje. Glasba in ples na vsakem koraku. Latinska Amerika v pravem pomenu besede."

Prakso je v tem času že zaključila, v Sao Luisu je že sedmi teden in prosti čas, ki ga je imela tam, je namenila plesu." Poizkusila sem sambo, salso, forro, zouki in bolero – latinski ritmi, ki jih Brazilci dobro poznajo. Glasbo imajo ‘v krvi’ ,in najlepše je videti, kako plešejo in uživajo v njej. Poleg latinskih plesov sem želela poizkusiti tudi jazz. Tukaj so redke plesne šole, v katerih ga poučujejo. Plesno znanje jazza in sorodnih tehnik, kot so balet, contemporary in modern, je slabše kot v Evropi. Tovrstne plesne tehnike so redke in manj razvite. Vseeno sem se malo potrudila in našla enega boljših plesnih studiev v Sao Luisu.

Prvič sem šla na odprti klas, drugič pa so me že povabili, da bi učila. Moj klas jim je bil tako všeč, da so zame organizirali posebno 4-dnevno delavnico, ki je bila odprta za vse jazz plesalce v Sao Luisu. Izkušnja je bila super. Na workshop so prišli tako plesalci kot plesni učitelji. Bili so zavzeti za vsak moj gib, korak, občutek. Zelo so se trudili in hitro učili novih znanj. Njihovo veliko navdušenje nad klasi je bilo zame najlepše darilo. Videti, kako uživajo, kako pozorni so na vsak gib, ki ga narediš, kako te poslušajo in sprejemajo informacije. Res super izkušnja."

Luci prihodnji teden odhaja v Rio de Janeiro in Sao Paulo kljub temu, da je po končanih klasih dobila tudi povabila za učenje v drugih plesnih šolah. "Tukaj bi me kar zaposlili in obdržali ,ampak se vračam v Slovenijo čez slab mesec. Nazaj k mojim plesalcem in novim marketinškim izzivom naproti," je zaključila temperamentna plesalka in pedagoginja ter koreografinja jazza.

 

View Gallery 6 Photos