ImPulsTanz v nizkem štartu! Od 11.7. do 11.8. množica plesa na dunajskih prizoriščih!

ImPulsTanz je sinonim za največji plesni festival na svetu na polju sodobnega plesa. (oblikovanje: cin cin)

Odprtje festivala bo jutri, 11.7. in nato se bodo vrstile predstave ena za drugo vse do 11.8. ko se bo s podelitvijo nagrade mlademu koreografu festival končal!

ImPulsTanz v četrtek, 11.7. odpira svoja plesna vrata in, to že enainštiridesetič. Lani je ta največji festival sodobnega plesa praznoval 40. letnico in ko smo že mislili, da višje ne gre, se letos lahko ponovno pohvali z množico atraktivnih predstav, plesnimi delavnicami, plesom na odprtih prostorih, inštalacijah, predstavitvah in okroglih mizah na temo plesa. Odprtje festivala tokrat pripada Williamu Forsytheu in njegovi instalaciji Choreographic Objects. Od 20.00 dalje ste lahko del instalacije in postanete tako del koreografije, vstopnine na dan odprtja ni. Inštalacija bo obsegala 400 nihal in ostalih pripadajočih objektov in bo na ogled do 18. avgusta v času, ko je odprt muzej MAK – Museum of Applied Arts.

Instalacija Choreographic Objects bo odrla letošnji festival ImPulsTanz. (foto: Dominik Mentzos)

In nato se bo nadaljevala ekspanzija ples na vseh koncih in krajih Dunaja. Od odrov največjih gledališč do muzejskih predstav, plesa v Arsenalu in na prepoznavnih rumenih odrih, ko lahko brezplačno zapleše čisto vsak.

Christopher Matthews je le eden od množice pedagogov, ki bo predajal svoja plesna znanja plesalcem v Arsenalu. (foto: Yako One)

Več kot 130 mednarodno priznanih pedagogov in koreografov bo predajalo svoje znanje na približno 210 delavnicah. Tečaji, ki segajo od afro-fusiona in butoha, hiphopa in klubskih stilov do repertoarja in sodobnega plesa, so odprti za začetnike, napredne plesalce in profesionalce ter obsegajo tedenski workshop od ponedeljka do petka ali pa se odločite za krajšo verzijo ob sobotah in nedeljah. Vse informacije tukaj https://www.impulstanz.com/en/workshops/

Luca Bonamore v Silent Lovers se poteguje za nagrado mladih koreografov 8:tension. (foto: Pascal Schrattenecke)

Predstav, takšnih in drugačnih, na Dunaju ne bo manjkalo. Program nastopov na prizorišču mumok – enem od približno 15 prizorišč na festivalu – odpre Glitch Choir, v katerem Deva Schubert posodablja tradicijo žalostinke kot prve predstave v [8:tension] seriji mladih koreografov. Eszter Salamon predstavlja MONUMENT 0.7: M/OTHERS, ganljiv duet dveh povezanih teles, ki razkriva razlike in podobnosti. V svojem drugem delu – prvem od treh ImPulsTanz Classics – izvaja novo različico Dance for Nothing (revisited), v kateri s plesom in gibom obogati predavanje Johna Cagea o niču.

Anne Terese De Keersmaeker in predstava Il Cimento dell’Armonia e dell’Inventione. (foto: Van Aerschot)

Volkstheater odpira svoja vrata s predstavo Il Cimento dell’Armonia e dell’Inventione Anne Terese De Keersmaeker in sokoreografa Radouana Mrizigea. Štiri plesalke iz skupine Rosas plešejo na Štiri letne čase Antonia Vivaldija. Divo De Keersmaeker lahko vidimo na odru v Vocabularium – Lecture Performance v Odeonu, v katerem nas med drugim vodi skozi svoje prelomne koreografije Rosas danst Rosas, Drumming in svoj prvenec Fase. Soa Ratsifandrihana je plesala tudi v slednji, ki je bila prikazana z novo igralsko zasedbo na ImPulsTanz leta 2023. Zdaj se kot del serije [8:tension] v MuseumsQuartier – Halle G pojavlja tudi kot koreografinja s svojim solo grove.

Georges Labbat v predstavi Self Unnamend. (foto: David Leborge)

Še en umetnik [8:tension] Georges Labbat začenja program v WUK s svojim intimnim in srhljivim duetom z lutko iz smole. V Schauspielhausu bo legendarni Ivo Dimchev izvajal nekakšen all-star performans vseh svojih umetnosti. Na odprtem morju William Kentridge briljantno odpira vrata Burgtheatra in na oder prinaša zgodovinsko križišče med zgodovino in fikcijo. Liquid Loft predstavlja IN MEDEAS RES v Künstlerhaus Factory, prvo od skupno devetih svetovnih premier.

Ivo Dimchev in METCH. (foto: Ivo Dimchev)

In prvič letos ImPulsTanz gostuje v galeriji Kandlhofer, kjer Saint Genet preizkuša meje racionalnega z FOREVER: A Madness Opera – do zgodnjih jutranjih ur.

Jerome Bel. (foto: Veronique Ellena)

Do zgodnjih jutranjih ur se bo tudi plesalo od 22.00 dalje v Festival Lounge v Burgtheatru Vestibül. Program ponuj popoln zaključek vročih poletnih dni. Pevka, tekstopiska in zvezda Enesi M. 11. julija odpira Festival Lounge z brezplačnim vstopom, s Skofiaskom in Succubusom na gramofonih. Radijska postaja FM4 svoje voditelje in DJ-je ponovno pošilja iz studia v festivalski Lounge na FM4 petke. Live’n’Local se osredotoča na koncerte avstrijskih glasbenikov v živo. In še vroč nasvet: ne zamudite ImPusTanz Soçial Weekender z Nyege Nyege Showcase, UCHE YARA, Wandl, Ivo Dimchev in Peeps v Arkadenhofu v dunajski mestni hiši 9. in 10. avgusta za veliki finale festivala.

Marco Berrettini in El Adaptador. (foto: Dorothee Thebert Fillige)

Plešoči Dunaj čaka na vas in nas. Sama se bom festivala udeležila v zadnjem tednu dni in vam pripravim krasno reportažo tere vas založim z vsemi novimi trendi v plesnem svetu. ImPulsTanz, prihajamo!