Hrvaški, srbski in slovenski koreograf združeni v Večeru sodobnih baletov

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 22. marca 2013, premierno uprizoril Večer sodobnih baletov v koreografiji Staše Zurovca, Gaja Žmavca in Zorana Markovića. Na sporedu bodo praizvedbe modernega baleta, ekskluzivno ustvarjene za mariborski Balet.

Koreograf Zoran Marković bo na oder postavil balet The Golden Age.
Z The Golden Age se mariborskemu občinstvu predstavlja Zoran Marković, koreograf srbskega rodu novejše generacije s specifično koreografsko govorico. "Kot ustvarjalec vedno razmišljam o ustvarjanju filma na odru, kjer združim ples z zabavo – humorjem, dvomi, ljubeznijo, elementi presenečenja … Tako se mi je utrnila – in me ni zapustila – ideja o ustvarjanju dela o najpomembnejšem obdobju v filmski industriji. Pomembno je ustvarjanje ozračja, da bomo lahko na odru videli in občutili odkrivanje zvoka in barve," pravi Zoran Marković.
… (Foto: Tiberiu Marta)
Plešejo Metka Masten, Catarina de Meneses, Asami Nakashima, Blaga Stojčeva, Hristina Stojčeva, Tetiana Svitlična, Mirjana Šrot, Ines Uroševič, Stefan Banica, Dénes Darab, Mircea Golescu, Demetrius King, Dejan Kolarov, Sytze Jan Luske, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Yuya Omaki in Gaj Žmavc. Scenografijo podpisuje koreograf sam, kostumograf je Leo Kulaš, oblikovalec luči Tomaž Premzl, asistent koreografa Dejan Kolarov.
Hrvaški koreograf Staša Zurovac se bo predstavil z delom Nychthemeron.
Hrvaški koreograf Staša Zurovac je na glasbo hrvaške skladateljice Sande Majurec ustvaril delo z naslovom Nychthemeron. "Nychthemeron je ime za obdobje 24 zaporednih ur, noč in dan. Navdih sem našel v ideji, da v ciklu enega dne prepletem dva kontrastna svetova, ki vzporedno dihata drug v drugem in ki v umetniško vsiljeni simbiozi obstajata v ‘različnem času’, pri tem pa hkrati soobstajata v istem," pravi Staša Zurovac.
… (Foto: Tiberiu Marta)
Plešejo Tetiana Svitlična, Dejan Kolarov, Sergiu Moga, Tanja Baronik, Catarina de Meneses, Demetrius King, Asami Nakashima, Yuya Omaki, Evgenija Koškina, Tiberiu Marta, Ines Uroševič, Dénes Darab, Mircea Golescu, Mirjana Šrot, Sytze Jan Luske in Branka Popovici. Scenografija in kostumografija sta delo Bjanke Adžić Ursulov, oblikovalec luči je Tomaž Premzl. Delo, nastalo v koprodukciji z Glasbenim bienalom Zagreb, bo aprila gostovalo na Hrvaškem.
Slovenski koreograf Gaj Žmavc bo na ogled postavil predstavo Home.
S koreografijo Home se predstavlja član mariborskega baletnega ansambla Gaj Žmavc, ki je v zadnjih letih ustvaril nekaj koreografskih miniatur, s katerimi je opozoril nase kot perspektiven in nadarjen koreograf. "Ples doživljam zelo fizično in zanimajo me impulzi, ki sprožijo premik v telesu, kjer forma ne sme biti sama sebi namen. Navdušuje me virtuoznost plesa, ki pa mora imeti organsko in naravno obliko. Gib razumem kot najbolj pristen in samoumeven način izražanja," pravi Gaj Žmavc.
… (Foto: Tiberiu Marta)
Plešejo Evgenija Koškina, Catarina de Meneses, Asami Nakashima, Anton Bogov, Matjaž Marin, Sergiu Moga in Yuya Omaki. Glas je prispeval Matevž Biber. Dramaturga sta Matevž Biber in Gaj Žmavc, ki se podpisuje tudi pod scenografijo, kostumograf je Leo Kulaš, oblikovalec luči Tomaž Premzl.
Po premieri bo Večer sodobnih baletov na sporedu še 23., 24., 25. in 26. marca 2013.

View Gallery 7 Photos