Gašper Kunšek in Nejc Nayco Osovnikar odpirata plesno-gibalno šolo Scena

Vabljeni na Sceno!

Ljubljana bo na začetku septembra dobila še en prostor, v katerem se bo plesalo in gibalo. Sile sta združila Gašper Kunšek in Nejc Nayco Osovnikar, več pa si preberite v intervjuju s plesalcem Gašperjem Kunškom.

V Braziliji je bil čas za premisleke tudi o Sceni, ki nastaja …

Dragi Gašper, pozdravljen in hvala za klic ter željo, da sporočiva informacijo o tem, kaj novega se bo dogajalo na Koprski ulici v Ljubljani blizu Gimnastičnega centra na Viču. Kaj se bo torej zgodilo septembra in kdo ste ekipa, ki drži vajeti v rokah?
Hvala tebi! Septembra odpiramo novo plesno-gibalno šolo Scena na Koprski ulici 52 v Ljubljani, poleg Gimnastičnega centra na Viču. Pobudnika ideje sva jaz in Nejc Nayco Osovnikar, ob strani nama stoji ekipa umetniških prijateljev, ki bodo hkrati pedagogi v Sceni; Žigan Krajnčan, Teja Modrijan, Gregor Luštek, Vita Osojnik, Kaja Lorenci, Kareem Al Saleh, Anže Speizer, Janez Ječnik (Jay), Ana Mrovlje. Posebna zahvala za pomoč gre tudi ekipi in staršem Urban Klana, Andreji Kopač, Borutu Bučinelu in Nataši Zavolovšek. Prva stvar, ki se bo zgodila že pred začetkom sezone, je šestdnevni dogodek Freestyle Get Together. Pripravljamo delavnice z domačimi in tujimi pedagogi, zadnji dan pa se bo odvila hip-hop plesna bitka oz. hip-hop ‘battle’. Septembra pa štartamo novo sezono malo drugače, kot smo vajeni do zdaj. Poleg hip-hop ‘freestyla’ se na našem urniku pojavijo tudi sodobni ples, joga, funkcionalni balet, movement in lifestyle (move 5), breakdance, popping, house,locking in Alien Express kontaktna improvizacija. Za podroben opis programa, urnike ipd. obiščite www.urbana-scena.si.

… z Nejcem Osovnikarjem …
Komu je namenjena Scena in kaj je sploh bil razlog, da ste se jo odločili ustvariti?
Scena je namenjena vsakemu, ki si želi gibanja, druženja in nove izkušnje. Prepričani smo, da se za vsakega najde nekaj. Povod za Sceno izvira iz želje po samostojnosti in možnosti razvijanja naše vizije do največjega potenciala. Prizadevamo si za razvoj urbane plesne in gibalne kulture ter povezovanje različnih kreativnih krogov v Sloveniji in tujini. Pomembno je ustvariti pogoje in možnost za delo ter aktivnost v kulturi za prihodnje generacije in omogočiti spoznavanje ter povezovanje z različnimi oblikami kulture in umetnosti: gledališče, performans, glasba, dizajn, strip, grafiti ipd. Cilj je ustvariti močno bazo aktivnih gibalcev (in gledalcev), ki bo z medsebojnim sodelovanjem in podporo ustvarila skupnost kot skupni izobraževalni in družbeni prostor, v katerem se lahko družijo, učijo, ustvarjajo in kreativno ter kakovostno preživljajo prosti čas. Mladi se bodo imeli možnost vključevati v različne projekte (plesne predstave in peformanse, vizualne umetnosti, glasbene projekte …), tako bo kultura bolj živa.

Med pedagogi bosta tudi Vita Osojnik in …

Se ti zdi, da je takšen prostor nujno potreben glede na število dejavnosti, ki so na voljo v tem času v Ljubljani?
Vem, da je takšen prostor nujno potreben. Da plesalec doseže svoj največji potencial, si mora nabirati znanje in izkušnje na različnih gibalnih področjih. Zavedamo se tudi, da je ravno tako pomemben duh posameznika, da lahko doseže psihofizično stabilnost in se tako lahko razvija v tej smeri. Veliko plesalcev se tega ne zaveda, mi pa smo tukaj zato, da jim ustvarimo najboljše pogoje za razvoj. Namesto da zapravlja kupe denarja po celi Ljubljani za samostojne delavnice, kot npr. joge in poleg tega še samostojne delavnice hip-hopa, tukaj dobi vse v paketu na enem mestu.
Kaj meniš, v čem boste posebni, unikatni? Verjetno v plesnih stilih, s katerimi se ukvarjate kot posamezniki.
Naša posebnost je, da vsi programi v Sceni temeljijo na improvizaciji oz. razvijanju individualnega plesnega stila. Različni gibalni principi in filozofije omogočajo plesalcu, da najde svoj lastni izraz gibanja, kar pomeni, da ni omejen s stilom ali koreografijo, ampak uporablja fuzijo vseh slogov, da lahko izpleše svojo lastno željo. Poleg tega pa bo Scena skrbela tudi za organizacijo in produkcijo raznih kulturnih dogodkov in artističnih izdelkov.

… Gregor Luštek

Zdi se, da se s konkurenco ne ukvarjate preveč. Je dovolj prostora za vse, ki se ukvarjate s plesom, gibom …?
Glede na število plesnih šol je v Ljubljani oziroma Sloveniji gotovo ‘gužva’. Dejstvo pa je, da je Slovenija tudi zelo aktivna in plesna dežela. S svojim unikatnim pristopom bomo samo poskrbeli za vse ljudi, ki iščejo nekaj več.

Alien Express navdušuje povsod

To so torej načrti za prihodnje mesece. Za tabo in Žiganom Krajnčanom pa je tudi nadvse uspešen čas. Pravkar sta se vrnila s slovitega Sziget festivala, malo prej iz Brazilije, kjer sta navduševala s predstavo Alien Express. Kakšen je bil sprejem in zakaj meniš, da so gledalci, stroka navdušeni nad predstavo?
Bistvo najine predstave je, da je vsakič drugačna, improvizirana, atraktivna in originalna. Moč temu daje najino prijateljstvo, ki ga skozi predstavo gledalci občutijo, zato mislim, da je predstava dobro sprejeta pri gledalcih in stroki.

Kaj vse slišita po predstavi, kaj vama zaupajo, da je tisto, ki je bilo posebej navdušujoče?
Predvsem slišiva veliko pozitivnih stvari. Največkrat jih prepričajo unikatnost, sproščenost (humor) in povezava med nama. Na koncu predstave vedno opaziva veliko čustev, včasih tudi kakšno solzico.

Bližnji nastop bo na letošnji Fronti. Pravzaprav se znova vračata na kraj zločina, če se malo pošalim. Zakaj je Front@ ‘fajn’ festival, zakaj je dobro nastopiti tam?
Mislim, da je krivec za ‘fajn’ festival kar Matjaž Farič sam. Vedno pripelje super predstave, izpelje dobro organizacijo in poskrbi za lepo izkušnjo.
Nekaj gostovanj je še pred vama, kajne. Zaupata, kje vse bosta še plesala do konca leta?
Prihodnji teden nastopava v Pekingu, potem sledi Fronta festival v Murski soboti, Novi Sad, Reka, Marseille, Salzburg in Cameron. V decembru pa imava premiero nove predstave Alien Express 2.

Slovenija ima talent je bila izkušnja, ki je nakazala pravo smer. (foto: POP TV)

Za konec še obvezen pogled zelo nazaj. Glede na to, da jeseni znova štarta šov Slovenija ima talent, ki je tebe nekako postavil na slovenski plesni zemljevid, zaupaj, kakšno razmišljanje gre skozi tvoje možgane, ko vidiš napovednik za oddajo, ko slišiš prepoznavno glasbo?
Iskreno misel mi redkokdaj uhaja nazaj k tej izkušnji. Tam sem pristal po nekem smešnem naključju in se naučil oz. sprevidel, kakšne plesne poti si ne želim, zato sem hvaležen za to izkušnjo.
Hvala in se vidimo na Sceni!
Najlepša hvala, se vidimo na Sceni!

View Gallery 9 Photos