Fiona Johnson. Dokler sem živa in zdrava, bom neutrudno migala!

Fiona Johnson z Matevžem Česnom na lanski prireditvi (foto: IDO)

Pogovor s podpredsednico mednarodne plesne zveze IDO, predsednico sekcije za moderne tekmovalne plese pri Plesni zvezi Slovenije, pobudnico in vodjo gala dogodka The best of the best

Pozdravljena, Fiona. Predvidevam, da je odpadlo veliko breme, ko se je odvrtela zadnja minuta on line prenosa gala dogodka The best of the best 14. novembra. Kako si doživljala ta sobotni večer?
Kadar delaš na projektu več mesecev, je večer prireditve vedno stresen. Letos smo morali delati večji del na daljavo, kar je bila zame povsem nova izkušnja in je bilo treba toliko dodatne organizacije, usklajevanja, skupinskega dela, potrpljenja in dobre volje. V soboto je bilo za vse vpletene stresno do konca. In na koncu smo si iskreno kar prek video klica zasluženo nazdravili. Še danes pa nas preplavlja toča prelepih sporočil, e-mailov in klicev z vseh koncev sveta, tako da vem, da smo naredili nekaj lepega in izjemnega v teh časih. Srečna sem, zelo.

(foto: Gaynor Johnson za PZS)


Ko sem spremljala prireditev, mi je bilo nekako jasno, da je bil cilj pripeljati na zaslonski oder pravzaprav ves svet, saj si v projekt potegnila vse članice IDO, ki se drugače nimajo možnosti udeležiti prireditve v živo. Imam prav?
Prvotna zamisel je zrasla med prvo razglasitvijo epidemije. Na lastni koži sem občutila (kot številni drugi), kako je, ko ti čez noč odvzamejo potovanja v tujino, onemogočijo delo z ljudmi, prepovejo tekmovanja in obrnejo ves svet na glavo. Videla sem, kako ljudje padajo v depresijo, in se odločila, da bom stvari zastavila tako, da jih nič ne more ustaviti. V aprilu smo javno objavili, da bo IDO Gala v letu 2020 potekala drugače. Vse je bilo zastavljeno kot on line izbor (1. in 2. izbor) in na koncu po vzoru Evrovizije še Gala finale. In kako prav je bilo, da smo imeli plan B. Drugače letošnje Gale sploh ne bi bilo.
Namen je bil poslati v svet jasno sporočilo, da mi bomo plesali in poiskali rešitve, ki nam dovoljujejo naše ustvarjanje. Seveda pa je to samo delna rešitev. Nič se ne more primerjati z uprizoritveno umetnostjo, ki si zasluži mesto v kulturnih ustanovah in z gledalci v živo. To je enako, kot če bi primerjali objem robota s človeškim objemom. NI PRIMERJAVE. Vsekakor osebnega stika ne more zamenjati NIČ. In vsi komaj čakamo, da bodo plesalci plesali pred našimi očmi, v živo. A kljub temu smo želeli dati IDO- članicam možnost druženja, pa čeprav prek video povezave (opomba: imela sem samo s članicami v enem mesecu več kot 80 sestankov), in plesalcem vsaj eno obliko plesnega dogodka, tekmovanja s sporočilom, da je vedno upanje.

Voditelj prireditve Predrag Katanič (foto: Gaynor Johnson za PZS)

Koliko časa si pripravljala dogodek in zakaj Banja Luka kot osrednji on line strežnik?
Prva zasnova dogodka je bila poslana vsem članicam že konec marca in od takrat je bilo delo na projektu konstantno. Avgusta pa se je začela tehnična priprava za izpeljavo dogodka prek video povezave in studiem v živo. Treba je narediti novo domeno, nov softwear, nove interaktivne glasovalne tabele, poiskati partnerje za livestream (simultano je bilo predvajanje iz Banja Luke, Nizozemske in Avstralije), opremiti studio in še in še bi se lahko razpisala.
Za Banja Luko smo se odločili zato, ker IDO že sodeluje s tamkajšnjo univerzo in je bilo posledično zaradi tega najceneje to izvesti pri njih. Evropska unija je za take stvari preprosto predraga, saj smo v času, ko ni dohodkov in so bila vsa tekmovanja odpovedana, tako da je tudi IDO utrpel izgubo, saj smo bili v letu 2020 skorajda brez prihodkov.

Zmagovalna točka gale Behind the wall koreografa Matevža Česna (foto: Gaynor Johnson za PZS)


Jasno, da smo bili Slovenci ponosni, saj je Matevžu Česnu uspelo obraniti lanskoletni uspeh z osvojitvijo prvega, drugega in tretjega mesta, ki mu je dodal še četrto in sedmo. In postal še zaslužni koreograf in trener. Si se nadejala takšnemu uspehu?
Vedno se pustim presenetiti in čakam do konca. Ponosna sem, da mlajše generacije uspešno gradijo na vseh ravneh tekmovalnega plesa, in to na temeljih, ki so nam jih zgradili naši predhodniki. Matevžu in vsem plesalcem iz srca privoščim uspehe, saj so trud dolgoletnega kakovostnega trdega dela, odrekanja in ljubezni do plesa.
Upam, da ne boš poslušala očitkov o lobiranju, a glasovanje je potekalo zelo tekoče in ‘bolerovci’ so pridno nabirali točke.
Zlobna namigovanja me ne ganejo več. Za dobrim konjem se vedno kadi. V teh časih pač neprestano iščem rešitve za delo in ustvarjanje. Takšna pač sem in iz svoje kože ne morem, niti ne znam.

Fiona Johnson (desno) s predsednikom zveze IDO Michaelom Wendtom in poslovno sekretarko Plesne zveze Slovenije Vesno Huber (levo) (foto: Marko Mesec)

V soboto pa naj bi se odvijala na podoben način različica step prireditve. Nam lahko poveš kaj več o tem, prosim?
Tu pa te moram razočarati in povedati, da je organizator dolgoletnih tekmovanj v Riesi s pomočjo mesta Riesa naredil dve prireditvi v lastni režiji. Vem, da se je Michael Wendt trudil do zadnjega izpeljati svetovno prvenstvo, a je bilo odpovedano iz vsem nam znanih razlogov. To soboto bom za spremembo uživala v vlogi gledalke.

Fiona z italijanskim pedagogom in koreografom Giancarlom Tarabello na lanskem gala dogodku


Za vami je težko leto in pred vami obdobje, ko nihče ne ve, kako bo šlo dalje. Kam so usmerjene IDO-dejavnosti?
Nova tehnična investicija je odprla možnosti za moj drugi projekt, ki ga bom naznanila januarja 2021, ko naj bi bilo jasno, ali bo resnično tretji val konec zime, kot napovedujejo že zdaj. Trenutno obstoječa tekmovanja ostajajo na tekmovalnem koledarju, a moramo biti pripravljeni. Največje razočaranje je bila razglasitev epidemije tri dni pred uradnim začetkom letošnjega državnega prvenstva. Večmesečno delo v organizaciji, prilagajanje NIJZ zahtevam, posebnim ugodnostim za plesalce in trud nekaterih posameznikov je splavalo po vodi. Moram priznati, da me je to kar močno prizadelo. A se ne damo. Poiskali bomo drugo možnost. Upanje umre zadnje. Dokler sem živa in zdrava, bom neutrudno migala.
Hvala za tvoj čas in energijo in ostanimo zdravi!