Festival Ljubljana. Za uvod Briljantina; odprtje spet zaupano sloviti skupini La Fura dels Baus

Del plesne ekipe, ki je bila izbrana na avdiciji. (Foto: Festival Ljubljana)

Čeprav sneg letošnjega mrzlega februarja še ni skopnel, ne glede na zimsko podnebje Festival Ljubljana (FL) že pospešeno posega po prihajajočem poletju, ki bo očitno kar vroče, vsaj po njihovih konferenčnih napovedih na dveh novinarskih srečanjih 19. in 28. februarja. No, tudi možni in nepredvideni dež jim ne bo mogel več ponagajati pri letošnjih načrtovanih uprizoritvah, saj je direktor in umetniški vodja  Festivala Ljubljana, Darko Brlek, na obeh konferencah že uvodoma potrdil, da dela na premični strehi nad odprtim glediščem Križank tečejo že s polno paro.

La Fura dels Baus so lani očarali ljubljansko občinstvo …
Najprej je stekla novinarska konferenca z znanim ljubljanskim gostom Carlusom Padrissom, mednarodno priznanim gledališkim in opernim režiserjem uveljavljene katalonske skupine La Fura dels Baus iz Barcelone. V Ljubljano je Padrissa prispel s svojimi tehniki, da bi posneli in izmerili vse potrebno za njihov nov veličastni projekt, ljubljansko praizvedbo predstave Potovanje okrog sveta, s katero se bo 66. Festival Ljubljana tudi uradno odprl 28. junija na Kongresnem trgu. Režiser Padrissa ni mogel pozabiti pogleda na Kongresni trg, ko se je nad poletnim odrom ob njihovi lanski uprizoritvi Orffove Carmine Burane veličastno bočil Ljubljanski grad in sta se potem z direktorjem Brlekom ob obhodu Ljubljane ter poti po Grajskem hribu dogovorila za letošnji uprizoritveni spektakel. In bo Ljubljanski grad tokrat tudi scensko vpet v novi projekt, saj predvidevajo povezavo ljubljanskega spomenika in odra na trgu z jekleno žico, kaj natančno se bo po njej vozilo ali vzpenjalo, sledi kot uprizoritveno presenečenje.
… s kantato Carmina Burana.
In kaj tako spektakularnega bomo videli na poletnem odru Kongresnega trga v Ljubljani? To bo veliko svetovno popotovanje v času našega štetja, ki se je zgodilo pred 500 leti, pobudnik te velike svetovne senzacije je bil portugalski pomorščak in raziskovalec Ferdinand Magellan (1480–1521), ki se je pod zastavo španskega kralja Karla I. napotil po zlata vredne dišave vzhoda, hkrati pa tudi želel dokazati, da je Zemlja okrogla. Zakaj ravno pod špansko zastavo, tiste dni sovražno portugalski kraljevini, ki jo je vodil Manuel I,, tudi potopil eno od ladij te ekspedicije. Tako nekako kot danes, ko ljudje menjajo državljanstva in bivake zavoljo boljših pogojev ali ker gredo ‘s trebuhom za kruhom’, je tudi Magellan poiskal pomoč v soseščini, ko mu jo je njegov portugalski kralj odrekel. Pet ladij je odplulo leta 1519 na to svetovno popotovanje, vrnila pa se le ladja Victoria z 18 mornarji, tudi dokazala, da je Zemlja okrogla. To zgodovinsko potovanje, ki je na petih ladjah združilo mornarje različnih držav takratne Evrope (Italijane, Špance, Portugalce, Grke, Nemce, Angleže ..,), režiser Padrissa po pomembnih zgodovinskih premikih meri s prvimi koraki človeka na Luni (1969), oba dogodka prav tako drugo leto slavita okroglo obletnico. Tako bo poletni ljubljanski spektakel o Magellanovem popotovanju obeležil več obletnic, poleg že omenjenih tudi 100-letnico ustanovitve SNG Opera in balet Ljubljana. Predviden je že delovni naslov projekta: Prvi krog – potovanja okrog sveta. V predstavi nastopa ansambel simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Josepa Vicenta, poleg okoli 25 članov katalonske skupine je na sceni tudi ljubljanski baletni ansambel, omenjeno pa, da bo na odru okoli 200 prisotnih. Po praizvedbi se predstava seli na druge mednarodne odre, ko bodo ljubljanski ustvarjalci in izvajalci slovenske praizvedbe imeli prednost pri izbiri sodelujočih ne glede na to, kje predstava gostuje. Režiser je kar povabil Ljubljančane, ki bi si želeli ogledati predstavo še na kakem drugem velikem odru, naj se le prijavijo, zagotovili jim bodo ogled iz prve vrste. Kot kaže, smo lahko v velikem pričakovanju novega veličastnega spektakla na Kongresnem trgu ob odprtju poletnega 66. FL 28. junija.
Milan Tomašik
Direktor Brlek je prisotne med drugim seznanil z letošnjim programom 33. let Slovenskih glasbenih dni, ki bodo potekali med 12. in 19 aprilom, ko se bodo vrstile izvedbe domačih glasbenih del različnih generacij skladateljev in izvajalcev, prav tako načrtujejo muzikološke simpozije. Otvoritvena predstava ljubljanskega baleta, Balet 100, bo stekla 12. aprila v ljubljanski Operi v čast 100-letnici odprtja Opere SNG gledališča v Ljubljani in postavitvi prvega baletnega ansambla pri nas. Prihodnji večer bo na sporedu še ena glasbeno plesna predstava, in to v Hribarjevi dvorani na Ljubljanskem gradu 13. aprila: Cortesiá in Musica Cubicularis, kjer bo med drugimi zaplesal tudi naš znani sodobnik Milan Tomášik v vlogi grajskih plesnih dni, ko njegova plesna drža pridobi še sijoči plemeniti lesk.
Darko Brlek in Jurij Franko
V sredo, 28. februarja, je stekla druga novinarska konferenca o drugem pomembnem projektu 66. Festivala Ljubljana, in to o tistem, ki se začne pred otvoritvenim poletnim spektaklom 18. junija, ki pa za predvideno premierno uprizoritev v prvi vrsti zahteva dokončno prekritje avditorija poletnih Križank. Govor je o novem muzikalu v produkciji FL in Prospot d.o.o., o muzikalu Briljantina/Grease Warrena Caseyja in Jima Jacobsa.
Ekipa Briljantine: Patrik Greblo, Pižama, Darko Brlek, Jurij Franko in Tomaž Domicelj
Na novinarski konferenci sta direktor FL Brlek in producent ter direktor podjetja Prospot d.o.o Jurij Franko predstavila člane ustvarjalne ekipe, igralce, pevce, plesalce ter mladi pevski zbor, ki nastopajo v njihovem novem muzikalu Briljantina. Prisotne je mladostna skupina pevcev in plesalcev prav prijetno presenetila s svojim nastopom v presežkih njihove optimistične mladostne energije, in to v Viteški dvorani Križank, kjer je informativno srečanje tudi potekalo in kjer tudi že intenzivno potekajo priprave za postavitev muzikala. In kot je že (večkrat) dejal Jure Franko: "/…/ in to vse do prekritja avditorija Križank z novo streho, ko se selimo na poletni oder."
Skupaj v koreografiji Matevž Česen in Milica Cerovič
Režijo so znova zaupali srbskemu režiserju muzikalov Jugu Radojeviću, prevod in priredbo pesmi Tomažu Domicelju, glasbeno vodstvo je znova v rokah Patrika Grebla, ki v predstavi ovekoveči tudi lik duhovnika, prevod besedila ter dialogov je pripravil Boštjan Gorenc Pižama, koreografinja Milica Cerović tokrat prihaja iz Beograda, njen asistent bo Matevž Česen. Scenografijo postavlja Aleksandar Denić, kostumografijo pa Tatjana Radišič, zborovodja je Tomaž Pirnat, strokovno svetovanje so zaupali Simoni Vodopivec Franko. Lahko bi rekli, da so se predvsem odločili za ustvarjalno ekipo, ki je postavila tudi njihovo veliko uspešnico Mamma Mia! (2015), ki beleži že krepko čez 200 uprizoritev in še vedno polni dvorane.
Lukas Markus Štajer in Saša Lešnjak
Za izbiro plesalcev, pevcev in igralcev so razpisali avdicijo, na katero se je prijavilo 450 kandidatov, med njimi tudi tekmovalci naših plesnih klubov, izbor je bil sila težek, kot so dejali, ko je na odru prisotnih 40 izvajalcev, med temi se izmenjuje nekaj več kot 30 plesalcev in igralcev, izbranih na avdiciji. Koreografinja Cerovićeva je izredno pohvalila plesne višaje naših plesalcev, ki jim je sledila na avdiciji in prvih vajah. V vlogi Sandy in Dannyja nastopita Saša Lešnjak in Luka Markus Štajer, v igralski zasedbi pa naši znani igralci: Janez HočevarRifle, Gojmir LešnjakGojc, Alenka Tetičkovič, Uroš Smolej in Domen Valič, ob njih tudi sedem vrhunskih glasbenikov pod vodstvom Patrika Grebla.
In če se ozremo več kot 40 let nazaj, je bil muzikal Grease (Briljantina) premierno uprizorjen leta 1971 na odru ‘Kingston Mines Theatre’ v Chicagu. Zgodba je tekla in tudi bo v slovenski izvedbi ter v slovenskem jeziku, o skupini dijakov iz časov legendarne dobe rokenrola, seveda tudi ob vroči šolski ljubezni ter v plesnih presežkih, ki v tokratni izvedbi, kot obetajo, posegajo tudi v naše čase. K svetovni slavi muzikala je doprinesel znani film iz leta 1978 (režija Randal Kleiser) ob glavnih vlogah: nepozabnega Johna Travolte in enkratne Olivie Newton John, ob znani glasbi Warrena Caseyja, Jima Jacobsa in Michaela Gibsona.
Vstopnice so že v prodajii na spletni strani www.eventim.si ter na vseh prodajnih mestih Eventima.

View Gallery 12 Photos