Fenomenalna Klemen Prašnikar in Aleksandra Averkijeva. Že tretjič svetovna prvaka v latinskoameriških plesih!

Pogovor s plesalcema Prašnikar & Averkijeva, ki plešeta v plesni zvezi WDC (World Dance Council), po osvojenem naslovu najboljšega para na svetu!

Osvojiti tretjič naslov svetovnega prvaka v latinu ni mačji kašelj. Kolikor vaju spremljam na družbenih omrežjih, sta trdo delala. S kakšnimi načrti, ambicijami sta odšla v Dublin?
Hvala za čestitke. Ni skrivnost, da sva šla v Dublin po zmago, saj ti kot aktualnemu prvaku drugega niti ne preostane. Zadnji mesec ni bil ravno optimalen, kar se priprav tiče, saj sva velik del izpustila zaradi poškodbe in je bil kar izziv pripraviti se na to prvenstvo. Morda zato nastop ni bil eden od najinih najboljših, sva pa z njim kljub temu zadovoljna.

Na parketu je bila konkurenca 73 parov, ki se med seboj dobro poznate, vsaj tisti na vrhu. Lahko pride do presenečenj?
Seveda lahko. Nič ni vnaprej odločeno in vsak par ima možnosti za zmago. Takoj ko začneš razmišljati, da boš glede na prejšnjo formo tekmo gladko dobil, narediš veliko napako in ponudiš konkurentom priložnost, na katero čakajo. Če si aktualni prvak, je edini način, da odmisliš to dejstvo in greš v tekmo, kot da nisi zmagal še nikoli.


Med sodniki je bil Andrej Škufca. Ali je to kaj pripomoglo k uvrstitvi?
Ne, ni vplivalo, saj je bila zmaga gladka, je pa definitivno dobro, da imamo Slovenci tudi svojega sodnika na velikih tekmovanjih. V zadnjih nekaj letih se to z Andrejem in Melindo (Torogyorgy, op. u.) ter Jurijem (Batageljem, op. u.) in Jagodo (Batagelj, op. u.) dogaja precej pogosteje in dobro je, da ne štartamo v tekmovanje z nekaj sodniki manj kot preostale velike plesne nacije.
Kot vidim, je bilo svetovno prvenstvo del velikega plesnega tekmovanja oz. festivala na Irskem. Kar navdušujoče − toliko plesalcev in toliko plesnih stilov. Imata rada takšna ‘mass tekmovanja’?
Ja seveda. Veliki plesni festivali imajo kar nekaj prednosti. Ponavadi to pomeni polno dvorano in dobro organizacijo, kar je za nas tekmovalce zelo pomembno. Ekstrem velikega festivala je morda edino Blackpool oz. Odprto prvenstvo Velike Britanije, kjer festival traja skoraj dva tedna in je urnik poln raznih sponzorskih obveznosti, sestankov, lekcij ipd. Ostali veliki festivali niso tako časovno obremenjujoči in tako tekmovalci občutimo zgolj pozitivne lastnosti ‘mass’ tekmovanja.


Tradicionalno vprašanje ob koncu leta. Gresta na počitnice ali ni počitka za vaju?
Ne, počitnice bodo morale še malo počakati. Trenutno sva že v Kaliforniji, kjer se s svojima trenerjema pripravljava na prihodnje veliko tekmovanje, ki bo UK Open v sredini januarja. Do takrat bova v pogonu, po tem pa si bova vzela nekaj dni premora.
Kaj pa poroka? Dolgo sta skupaj in “bil bi že čas za zvonove”, če se malo pošalim?
(Smeh), ja, delava na tem. Trenutno je poroka v fazi priprav. Oba si želiva, da bi se je lahko udeležilo čim več najinih prijateljev, in ker so raztreseni po vsem svetu, je kar precejšen logističen in časovni zalogaj.


Kakšen pa je pogled na minulo leto? Sta zadovoljna z njim, kaj so bili najbolj svetli trenutki in kaj bi pozabila ali sta že?
Z minulim letom sva zadovoljna. Seveda je vedno lahko bolje in prav je, da analiziraš, česa nisi storil najbolje in kje si naredil napake, predvsem zato, da jih ne ponoviš. Ampak spremenila ne bi ničesar, iz napak in neuspehov se največ naučiš, in če bi to spreminjal, potem niti znanja in izkušenj po porazih in napakah ne bi imel!
Hvala in še enkrat čestitke za osvojeni naslov najboljšega para v latinu na svetu!